Grillitud lihaveise hanger steik musta oa marinaadis

Esileht / Määramata / Grillitud lihaveise hanger steik musta oa marinaadis
Grillitud mahlane veiseliha ei vaja vist pikemat lahtiseletamist. Natuke maitsetega kaasaaitamist, parasjagu (pigem vähem kui rohkem) grillil küpsemist ning iga toidulaua pearolli kandja ongi valmis. Ilmselgelt teevad veiseliha puhul jätkuvalt võidukäiku fileed, aga paraku või ka õnneks koosneb iga veis oluliselt mitmekesisematest tükkidest, kui sise- ja välisfilee. 
Saage tuttavaks! Mahlane ja maitsev hanger steik. Iga lihasõbra lemmik!
Liivimaa Lihaveis on võtnud oma südameasjaks rohumaal kasvanud ehk ilma teraviljatoitudel paisutamata lihaveiste vastutustundliku kohtlemise. Teisisõnu leiab Liivimaa Lihaveise valikust väga ilusat valikut erinevaid väga väärtuslikke ja maitsvaid lihatükke. Üks neist tükkidest, mis seni liiga tuntud ei ole, on hanger steak. Põhjalikku ülevaadet sellest väärtuslikust lihatükist võid lugeda SIIT. Hanger steak´i nimetatakse ka “lihuniku steigiks” ehk siis väidetavalt jätsid lihunikud selle mõnusa lihatüki sageli endale. Ja mitte sellepärast, et süüa poleks kõlvanud, vaid ikka selle hääduse tõttu. 
See sissejuhatus viib aga selleni, et ka minul oli ahvatlev võimalus hanger steak´i hingeeluga veidi tutvust teha. 
Lihatükk ise koosneb piltlikult kahest piklikust pooleks ja kaalub ca 700-800 g. Alustada tuleks, nagu ikka, sellest, et kõik kelmed ja kiud eemaldada. Liha puhastamine on maitsva lõpptulemuse jaoks väga oluline. Liha puhastatud, tasuks see keskelt pikkupidi pooleks lõigata. Nii moodustuvad kaks piklikku lihatükki. Marinaadi pearolli kandjana kasutasin SEDA musta oa kastet, mida leiab näiteks Piprapoest. Hästi maitestihe umamine must uba võimendab ja vääristab liha külluslikku maitset.
Marinaad:
3-4 sl musta oa kastet
2-3 küüslauguküünt, hästi peeneks hakituna
2 tl mett
veidi soola ja pipart
Veidi laimimahla
Grillimiseks veidi õli
Viimistlemiseks värskelt jahvatatud musta pipart ja värsket koriandrit
Sega marinaadi ained. Säti maitsed endale sobivaks vajadusel haput, magusat, soola vm lisades. 
Määri marinaad lihale ja jäta vähemalt paariks tunniks kuni üle öö seisma. Kuumuta söegrill korralikult kuumaks. Patsuta liha majapidamispaberiga veidi kuivemaks, et marinaad kõrbema ei läheks. Grilli kuumal grillil lihatükke aeg-ajalt keerates. Kokku peaks grillimiseks piisama kokku 10-12-st minutist. Kindlasti jälgi pigem liha, tema pehmust ja küpsemisastet, kui kellaaega. Näpuga liha torkimine vetruvuse ehk küpsusastme hindamiseks on igati ok, samas ära kunagi lihakahvliga liha torgi. Viimatimainitu põhjustab lihamahlade väljavoolamise. Grillilt tõstes lase lihal kümmekond minutit rahuneda. Koheselt lahti lõigates jooksevad lihamahlad kõik välja. Kui liha on veidi aega rahuneda saanud, lõika terava noaga liha viiludeks. Jahvata peale veel musta pipart, puista veidi värsket koriandrit ning serveeri kohe. 
Juurde sobib serveerida nii grillitud köögivilju kui värskeid salateid. 
Postitus valmis koostöös Liivimaa Lihaveisega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.