Puidul grillimise võimalusest ehk seedripuul grillitud kohafilee

Esileht / Määramata / Puidul grillimise võimalusest ehk seedripuul grillitud kohafilee

Kas puuplangul toidu grillimise idee tundub esmapilgul pisut hullumeelne? Grillile oleme sättinud savi, malmi, metallreste ja igasuguseid muid materjale, aga puit tundub eelkõige sobivat ikka selleks, et grillimiseks vajalikku sütt tekitada. Asi algas sellest, et Piprapood pakkus mulle testimiseks SEDA punasest seedripuust grillplanku. Kulmud nihkusid esialgu mul küll juuksepiirini ja küsisin ikka mitu korda üle, et kas saan ikka õigesti aru, et see plank tuleb asetada grillile. Nii on ja katsetused on ka meil tehtud ja võime kinnitada, et idee täitsa toimib ning tegelikult on see vahva võimalus grillroogadele erinevaid põnevaid lisanüansse ja -maitseid lisada.

Grillplangu kasutamisel tuleb esmalt alustada sellest, et ööpäev läbi tuleks seda enne kasutamist leotada vedelikus. Seda mitte ainult selle pärast, et planku niisutada, vaid ka lisamaitse andmiseks. Meie kasutasime plangu leotamiseks Põltsamaa uut naturaalset siidrit. Oluline on leida ka lame ja võimalikult plangu suurusega alus, kuhu saaks plangu ilusti ära uputada. Meil sai selleks kandiline ahjuvorm. Kui leotamisprotseduur tehtub, võib asuda grillima. Silmas tuleks pidada seda, et plank ei tohiks otsese tulega kokku puutuda, seega peab grillmeister hoolega sütel silma peal hoidma. Soovitav on grillida kaane all. Kui kogu see protseduur õnnestub, siis on tulemuseks üllatavalt tugeva ja selgelt erilaadse maitsega grillroog. Kontrolliks grillisime mõned kalad ka saviplaadil ja maitsevahe siidris immutatud grillpangul grillitud kohafileedega oli muljetavaldav. Kalal oli selgelt tunda õunast maitset, lisaks veel seedripuu mõnus ja selgelt äratuntav maitsenüanss. Kes soovib katsetada, võib proovida erinevaid mahlasid, õllesid, veini ja muid põnevat lisamaitset andvaid vedelikke. Samamoodi võib grillimiseks kasutada erinevaid kalasid, liha või ka köögivilja.

Kala tegime hästi lihtsalt. Natuke soola ja pipart, oliiviõli ja sidrunit.Värsekt kodumaist tilli viimistlemiseks. Kohafilee on iseenesest juba nii hõrgu ja mahlase maitsega, et üle pole maitsestamisega mõtet pingutada. Juurde sobib pakkuda kas hapukoorekastet tilli ja rohelise sibulaga või siis näiteks Treppoja Sahvri vürtsikat tomatimaiust. Mulle meeldis just see viimane variant kõige rohkem.
Grillplank ootab aga uusi katsetusi ja mängulusti pakub selline abivahend grillmeistritele hulganiselt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.