Lihtne punasesõstakook purukattega

Esileht / Määramata / Lihtne punasesõstakook purukattega

Viimased postitused kipuvad kõik terminit “lihtne” sisaldama, aga suvine aeg on kord selline mõnus aeg, kus kulinaarsed kukerpallid jäävad süngeid sisustamist vajavaid sügisõhtuid ootama. Hetkel tahaks võimalikult kiiresti ja võimalikult vähese vaevaga pliidi või ahju juures hakkama saada. Koogitegu ei ole siin erandiks. Kiired, lihtsad ja maitsvad koogiretseptid on hetkel au sees ning põhiline roll jääb hoopis värskelt valminud marjade kanda.

Seda suve on mul õnn veeta meie uues maakodus. Metsa veerel ja mere ääres. Isegi kehvapoolne suvi on siin imeline. Alates sellest, et hommikuti rivistuvad teise korruse magamistoa aknale sellesuvised pallikesed ehk pääsupojad, kes siis hasartselt ja häälekalt ema toodud putukaid ootavad ja muul ajal ise omavahel entusiastlikult vestlevad. Äratus kell 6 garanteeritud, aga samas on see looduse keskel elamine nii armas ja vahva, et pigem naudid seda varahommikust jutuvada.
Esimene suvi maamajas pakub ka ohtralt avastamisrõõmu. Kevadel ei ole aimugi, mis kõik end maa seest välja litsub ja millised taimed sind suve jooksul ümbritsema hakkavad. On see siis kuuri ääres lokkav iirisepõõsas või hoopis aia tagant keset põldu avastatud hiiglaslik rabarberipõõsas või vaarikavõsast välja tulnud punased sõstrad.

Meie aia taga keset viljapõldu laiutav punane sõstar

Põõsas põllul

Peale avastamisrõõmu tuleb muidugi korjele asuda ja kui esimene kopsikutäis punaseid sõstraid korjatud, on just paras aeg üks klassikaline ja ajaproovile vastupidanud kook valmistada.
Üks ajatuid kooke on olnud just see lihtne purukook. Seda võib teha plaadikoogina või siis vormi sisse. Plaadi peal tuleb kook tunduvalt õhem ja hea on see, et plaadikoogile saab ära sokutada päris aukartustäratava koguse sõstraid. Oma olemuselt on kook selline keeksiline, marjadest vahekihi ja purust kattega. Ei mingit gluteenivabadust ega tervislikkust. Ehk siis aus vaja aja kook. Maitsev ja mõnus sellegipoolest 🙂

120 g võid
2-2,5 dl suhkrut
2 suuremat muna
näpuotsaga soola
1 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
6 dl jahu
2 dl maitsestama jogurtit
1 l punaseid sõstraid või muid suvemarju
Näpi või, suhkur, vanillisuhkur, sool, küpsetuspulber ja jahu ühtlaseks puruks. Tõsta umbes neljandik saadud purust kõrvale ning ülejäänud tainale sega juurde ükshaaval munad ning siis jogurt. Sega tainas ühtlaseks ning kalla küpsetuspaberiga kaetud ja/või võitatud vormi põhjale. Seda kooki võib teha nii plaadikoogina kui ka vormis. Laota tainale puhastatud punased sõstrad ja kalla peale puru. Küpseta 180-200 kraadi juures 40-50 minutit, kuni koogi kõige paksema osa sisse torgatud tikk puhtaks jääb. Lase veidi jahtuda ning serveeri siis koos vanillijäätisega või ka lihtsalt niisama kohvi kõrvale.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.