Viigimarjamoos tibakese konjakiga. Juustuvaagna primadonna

Esileht / Määramata / Viigimarjamoos tibakese konjakiga. Juustuvaagna primadonna

Hetkel on vist kõikide toiduhullude meeled vallutanud viigimarjad. Sai oodatud ja oodatud, siis juba lootus kaotatud ja lõpuks, oluliselt hiljemalt kui eelmistel aastatel, ilmusid meie poodidesse lillaka koore ja roosakatäpilise sisuga magusad ja mahlased viigimarjad. Pisut patuse olemisega ja hullutavalt head. Esmalt sööd neid niisama, poetad salatile, juustuviilule seltsiliseks või keerad paberõhukese prosciuttoviilu sisse. Sätid kitsepiimast kohupiima peale, niristad peale mett ja puistad peale röstitud Kreeka pähkleid. Imehea!

Kui aga esimene isu ära söödud ja poodides ning turul sulle küpsed viigimarjad endiselt silma teevad, siis haarad järjekordsed paar kilo kaasa ja jääd kukalt kratsima, mida seekord nendest valmistada. Kaua nõutushetk muidugi ei kestnud ning vahelduseks sai valmis viigimarjamoos, mis moodustab juustuvaagnale sätitud erinevate juustudega taevalikke kooslusi.

Viigimarjast moosi keetmises ei ole midagi keerulist. Võtted on üsna samad nagu tavalise moosi puhul.
1,5 kg viigimarju, sektoriteks lõigatuna
1 suurem sidrun
500 g DanSukkeri moosisuhkrut
1 dl konjakit või brändit (sobib hästi ka Vana Tallinna liköör)
näpuotsaga soola
Soovi korral veidi riivitud ingverit

Esmalt valmista ette sidrun. Selleks riivi sidruni koor ja pigista välja mahl. Aseta potti viigimarjad, sidrunimahl ja -koor, suhkur ja konjak. Lisa näpuotsaga soola ja lase toatemperatuuril seista ca 1 tund aeg-ajalt segades. Kui soovid särtsakamat iseloomu moosile, lisa ka veidi riivitud värsket ingverit.
Lase segul keema tõusta ja keeda vaiksel kuumusel kuni suhkur on lahustunud. Keeda vaiksel tulel umbes 30 minutit, kuni moos on paksenenud ja siirupine. Tõsta tulelt ning aseta eelnevalt steriliseeritud purkidesse. Jahuta ning säilita jahedas.
Kui juustuvaagnale suuremaid juustutükke sätid, siis heaks abimeheks on Fiskarsi juustunuga, mille auguline tera aitab kleepuvatest juustudest mõnusalt läbi libiseda ilma et juust kipuks noatera külge kleepuma. Vaagnale tasub alati panna lahtilõikamata juustud, sest õhu käes kuivab juust kiirelt. Spetsiaalse noaga saab siis igaüks endale paraja suurusega tükke lõigata ja viigimarjamoosiga koos nautida.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.