Pirni tartalette mandlitäidisest vahekihiga

Esileht / Määramata / Pirni tartalette mandlitäidisest vahekihiga

Vahel taban end mõttelt, et kuivõrd oleks maailm kaotanud, kui meil ei oleks mandleid. Aasta-aasta olen järjest rohkem hakanud mandleid erineval kujul kasutama ja see trend näitab ainult süvenemise märke. Kasutusviise on hulganiselt. Alustades näiteks tervislikust alternatiivist mandlijahu näol tavalisele valgele jahule; jätkates mandlimartsipaniga, mida vist küll pikemalt tutvustama ei pea; siis mandlihelbed, mis näiteks Brita koogil on asendamatud ja lõpuks mandel ise, mis näiteks kohustuslik jõuluajal, kui valmistan kingiks kilode kaupa jõulumandleid.
Ka see pirnikook ei saa läbi mandliteta. Külluslik mandlist frangipane vahekiht annab sellele muidu üsna lihtsale koogile tõeliselt luksusliku maitse. Pirni asemel võib kasutada ka õunu. Oluline on puuvilju enne küpsemist ja küpsemise ajal siirupiga pintseldada, see viimistleb maitse vastupandamatult magusmahlaseks.

400 g võiga pärmi-lehttainast
3-4 pirni, õhukesteks laastudeks lõigatuna
Sidrunimahla
80 ml DanSukkeri muskovaadosiirupit
Frangipane:
50 g võid, toasoojana
50 g DanSukkeri eriti peent suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 munakollane
80 g jahvatatud mandleid (nt Germund.ee valikust, kus on olemas erinevaid mandleid tervena ja jahvatatuna)
2 sl jahu
tuhksuhkrut pealepuistamiseks

Frangipane ehk mandlise vahekihi jaoks vahusta või suhkru ja vanillisuhkruga heledaks vahuks. Lisa munakollane, mandlijahu ja jahu ning töötle kõik ühtlaseks. ‘
Rulli lehttainas jahusel pinnal veidi õhemaks. Lõika ümmarguse vormiga ca 10-12 cm läbimõõduga kettad ja aseta need võiga määritud tartalette´i vormidesse. Suru õrnalt tainas vormi külgedele ja põhjale. Laota igale vormil paar supilusikatäit frangipane segu ja sinna peale laota pirniviilud. Piserda pirniviile sidrunimahlaga ja pintselda muskovaadosiirupiga. Küpseta 200 kraadi juures esmalt 15 minutit, pintselda siis täiendavalt siirupiga ja küpseta veel umbes 5 minutit, kuni tartalett-id on kuldseks küpsenud. Tõsta välja ja enne serveerimist piserda veel siirupiga. Serveeri soojalt ja juurde võib pakkuda vanillikastet või vanillijäätist.


Retsept valmis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.