Kuninglikust krabist. Neljal eri moel

Esileht / Määramata / Kuninglikust krabist. Neljal eri moel

Vaevalt krabiliha siinkandis meie lauale liiga tihti satub. Ma ei pea siin silmas krabi imitatsioone, vaid ikka seda päris, paksu koore sisse peitunud valget ja magusat liha. Olen reisidel alati võimalusel krabi proovinud ja saanud ainult kinnitust, et ma krabiliha suhtes sugugi mitte ükskõikne ei ole. Üks meeldejäävamaid elamusi meenub Indoneesiast Lomboki saarelt, kus leidsime nurgataguse krabibaari, mis pakkuski ainukses toiduna tšillikrabi. Selle valmistamist trügisin isegi kööki vaatama ja see kogemus teeb senini härdaks. Maitselt meenutab krabiliha minu jaoks kõige enam jõevähkide liha ja seda olen armastanud lapsepõlvest peale, kui onu püütud ja lõkkel pajas keedetud vähke jätkus peale püüki mitmeks päevaks. Krabiliha, eriti kui tegemist on kuningkrabiga, on lihtsalt märkimisväärselt rohkem, liha on suurema kiuga ja ühest krabist saab süüa ikka nii, et jagub kogu perele.

Krabist kirjutan seetõttu, et mõned nädalad tagasi pakkus kodumaine uus ettevõtmine Crabit mulle võimalust kuningkrabiga veidi lähemalt tutvust teha. Sellistest pakkumistest on võimatu keelduda ja nii maanduski minu kööki karbike, kus leidsin tõeliselt piraka kuningrabi. Õigemini osa sellest, sest Crabiti kodulehelt lähtuva info kohaselt on punane kuningkrabi on kuni 1,8m siruulatusega. Huuhhh!
Nagu mainitud, jõudis osa sellest hiiglaslikust mereannist ka minu kätesse ja hoole alla. Vaimustudes sellest suurepärasest võimalusest, katsetasin ära kohe mitu krabist valmistatud toitu järjest. Krabiliha kättesaamiseks sobivad hästi näiteks kanakäärid, millega saab krabi kesta ilusti lahti lõigata ja suured ning mahlased lihatükid välja õngitseda.
Kokkuvõttes võin öelda, et lustis kogu pere ja ka lapsed nautisid krabist valmistatud toite kahe suupoolega ning omad lemmikud olid kõigil. Kui mulle meeldis kõige rohkem Jaapani krabisalat, siis laste vaieldamatuks lemmikuks said krabikoogid. Neid pidin lausa jagama, et kõigile ikka jaguks ja esimesena pealesattunu koos oma klassivennaga neid nahka ei pistaks.

Crab Cakes ehk krabikoogid
Krabikoogid said meil hetkega hitiks. Tegemist on Ameerika päritolu roaga, mida serveeritakse ameerikapäraselt koos friikartulitega ja tihti ka saial. Ehk siis selline korralik eine. Saia ja friikad jätsime küll lisamata, aga niisamagi oli krabikook mõnus suupiste. Mitte liialt komplitseeritud roog, aga võluv oma lihtsuses ja maitsete veatus kokkusobivuses. Sõid, muide, ka need, kes muidu mereandide peale kipuvad nina kirtsu tõmbama.

400 g  krabiliha, puhastatuna ja näppude vahel ribadeks tõmmatuna
2-3 sl panko paneeringut või riivsaia
3 rohelise sibula vart, hakituna
200 g maisi
3 sl majoneesi
1 muna
1 tl Worcestershire kastet
1 tl sinepit
sidrunimahla
1-2 küüslauguküünt, hakituna
näpuotsaga cayenne´i pipart
soola ja pipart
õli praadimiseks
soovi korral jahu paneerimiseks
Sega omavahel kõik koostisained v.a. õli ja jahu.Vormi paraja suuruse pätsikesed. Kui soovid, veereta pätsikesi jahus. Mina jätsin selle protseduuri vahele. Kuumuta pannil piisav kogus õli keskmisel kuumusel ning tõsta krabikoogid kuuma õli sisse. Ära panni üle koorma ehk siis liiga palju ei ole korraga vaja krabikooke pannile panna. Prae krabikooke kummaltki poolt mõned minutid kuni need on kuldsed. Serveeri soojana ja paku juurde oma lemmikut dipikastet või lihtsalt majoneesi.

Krabi- ja avokaadotäidisega võileib 
Ka selline lahendus toimis laitmatult laste peal. Hea mahe ja mahlane täidis, mis värske ja krõbeda koorega saia vahele end peitnud, on üsna kindla peale minek. Ma ise oleks eelistanud vaid seda saia vahele läinud salatit rohelisel salatipadjal, aga pool perest väitis, et ilma saiata poleks see pooltki nii hea olnud 🙂

300 g krabiliha, tükkideks rebituna
1 punane sibul, peeneks hakituna
3 sl majoneesi
2 küpset avokaadot, tükeldatuna
100 g maisi
peotäis värsket hakitud koriandrit
Laimimahla
näpuotsaga jahvatatud vürtsköömneid
soola ja pipart
Sega omavahel kõik koostisained. Maitsesta laimimahla, soola ja pipraga. Serveeri koos värske krõbeda koorikuga saiaga.


Krabitäidisega avokaado
See on nüüd kooslus, mis meeldis eelkõige mulle endale.Teistele pereliikmetele ka, aga nende eelistus jäi pigem krabikookide ja krabisalatiga võileiva poole. Mulle aga meeldis lihtne krabitäidisega avokaado aga täpselt nii hästi, et võimalusel sööksin ma sellist kooslust nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögil.

Täidise valmistamine on imelihtne. Sega kõik kokku ja säti avokaado täidiseks.
krabiliha
Sriracha kastet
Paksemat majoneesi (eriti hea on Jaapani Kewpie majonees, mida saab näiteks MoMo poest Kunderi tänavalt, see on hästi rikkalik, paks ja maitsetihe majonees)
Seesamiseemneid
Avokaadot
Sidruni- või laimimahla
Doseeri kõike täpselt maitse järgi. Sega tükkideks rebitud krabi majoneesi, Sriracha kastme ja maitse järgi soola ja pipraga. Poolita avokaadod ja eemalda kivi. Uurista avokaados olev auk veidi suuremaks ja tõsta sinna krabitäidis. Puista peale seesamiseemneid, piserda sidruni- või laimimahlaga. Naudi koheselt.


Jaapani kurgi-avokaadosalat krabilihaga 
Nonii, see oli nüüd küll minu isiklik lemmik. Sellist salatit sööks ma küll igal võimalikul juhul. Hapukas-soolakas kurk, kreemine avokaado ja kergelt vürtsikas krabiliha – see on kooslus, mis võlub nii maitsete kui tekstuuridega. Super!

1 kurk, õhukeste ribadena (kasuta köögiviljalõikurit või lõika kartulikoorijaga õhukesed viilud ning tükelda need ribadeks)
100 g krabiliha, tükkideks rebituna
1 avokaado, tükeldatuna
riisiäädikat
2 tl suhkrut
1 tl sojakastet
1 sl sojakastet, võid ära jätta, kuid võimalusel lisa kindlasti
1 tl seesamiõli
Veidi majoneesi (soovitavalt Kewpie Jaapani majoneesi)
seesamiseemneid
Sega krabiliha majoneesiga. Tõsta kurgiribad kaussi, Lisa äädikas, suhkur, sojakaste, sake ja seesamiõli. Sega kõik läbi ja tõsta taldrikule. Sinna peale säti avokaadotükid ja sinna peale tõsta majoneesiga segatud krabiliha. Puista peale seesamiseemneid, piserda laimimahlaga. Serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.