Ahjupoti ühepajatoit suvemagusatest köögiviljadest

Esileht / Määramata / Ahjupoti ühepajatoit suvemagusatest köögiviljadest

Mahlaste ja suvemagusate köögiviljade aeg on käes ja taas suudan turule minnes ALATI vabaneda kogu sularahast ja kuhjata kõik korvid ja kotid täis suviseid vilju. Mitte ühelgi muul ajahetkel ei maitse ei kapsas, kartul, porgand, till ega suvikõrvits nii hõrgult ja mahlaselt kui suvisel õndsal ajal. Lihatoidud võiks minu jaoks hetkel olemata olla.

Juba eelmisel suvel kirjutasin ühest kavalast Emile Henry savipotist, mis müügil kartulipoti nime all ja milles noori õrnu vilju mõnus valmistada. Seda postitust saab lugeda SIIT ja potis valmistatud noored peedid olid minu jaoks (väikeste kunstiliste liialdustega) elumuutev ja silmiavav kogemus. Nii mahlased ja maitsvad! Sama hõrgu tulemuse saab ka savipotis ühepajatoitu valmistades.
Savipotis valmivad toidud on midagi ahjus valmistatud ja keedetud viljade vahepealset ehk siis poti põhja tuleb veidi vett või puljongit panna, et potis viljad auru sees küpseksid. Tulemus jääb tunduvalt tummisem ja tihedam kui keetes ning samas mahlasem ja õrnem, kui ahjus valmistades. Selle poti puhul on vahva ka see, et samast potist sobib toitu ka serveerida ehk siis pott näeb iga viks ja viisakas välja ka laua peale tõstmiseks.

Köögiviljade valmistamine savipotis on aga lihtsamast lihtsam.
1 dl puljongit
paar tillivart
üks väike noore kapsa pea, sektoritena
4-5 noort porgandit, tükeldatuna
4-5 noort kartulit, tükeldatuna
soola ja pipart
võid
värsket tilli
Kalla potipõhja puljong koos tillivartega. Tõsta pott ahju 200 kraadi juurde ja kuumuta pott koos puljongiga kuumaks. See väike ettevalmistus on vajalik seepärast, et köögiviljad hakkaksid kohe potti pistes küpsema. Nii jääb alles rohkem toitaineid ja vitamiine. Kuuma puljongi sisse tõsta kapsasektorid ja tükeldatud porgand ja kapsas. Laota peale võitükke, maitsesta soola ja pipraga ning aseta kaas peale. Tõsta ahju tagasi ja küpseta umbes 30-40 minutit, kuni kartul on pehme. Sega vahepeal potitäit, et ta ühtlaselt küpseks. Serveerides lisa värsket hakitud tilli.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.