Suvel hoia võipakk alati käeulatuses. Võis praetud suvised köögiviljad

Esileht / Määramata / Suvel hoia võipakk alati käeulatuses. Võis praetud suvised köögiviljad

Käes on imeline aeg, mil kõikidel köögiviljadel on hullutavalt hõrk suvine maitse. Magus, õrn, mahlane ja see kõige õigem. Rääkimata sellest, et suvemagusaid vilju saab haarata kas oma peenramaalt või siis turult käevangus olevas korvis ära tuua. Supermarketid ja lihased road on hetkel ununenud teema.

Võis praetud noor kapsas. Uskumatult maitsev, eriti kui värsket tilli ja soolahelbeid veel peale puistata

Noored õrnad suvikõrvitsad ja kartulid vajavad vähe. Kuuma panni, veidi võid, soola ja tilli. Keele viib alla!

Suvist värskete köögiviljade hooaega juhatab sisse redis, mis muutub pannilt läbi käies mõnusalt magusaks

Minu kindlaks lemmikuks suvisel ajal on saanud võis praetud suvised viljad. Häbematult lihtne ja hullutavalt hea. Võipakk, parem kui mitu, peab sel ajal kogu aeg külmkapis olema. Või võidukäik minu köögis algab juba rediste hooajal ehk siis varasuvel. Nüüd on redised pidanud küll kapsale, kartulile, porgandile, suvikõrvitsale ja loomulikult ka kukeseentele ruumi tegema. Ikka võiga kokku laulatatult ja no ei saa isu sellest täis. Pigem tajun, et sõltuvus nendest lihtsatest roogadest näitab ainult süvenemise märke. Või muutub pannil nauditavalt külluslikuks ja karamelliseks. Köögiviljad saavad samas jälle või sees küpsedes magusa ja küllusliku maitse. Ehk siis prantsuse köögi üks kindlamini toimivaid maitseaineid või näol. on ka minu köögis hetkel erilisel aukohal.

Absoluutne lemmik on muidugi võis praetud noor kapsas, millest võiksingi antud ajahetkel ainult toituda. Kapsapea ei tohiks olla liiga suur. Just selline, millel kapsalehed veel kohevad ja kapsapea ise veel mõnusalt õhuline. Pannilt läbi käinuna saab neoonrohelisest värskest kapsast selline kergelt pruunistunud pinnaga ja samas veel krõmpsuv mõnus suutäis. Valmistamiseks retsepti anda on üsna mõttetu, sest selline roog valmib ilma eriliste oskuste ja vaevata. Ideaalne on malmpann ja puupliit, mida minul on suvisel hooajal maamajas õnn kasutada, aga kindlasti jääb selline võis praetud kapsas väga maitsev ka moodsa varustusega köögis ja mittenakkuval pannil valmistades.
Valmistuskäik algab sellest, et kapsas tuleks lõigata sektoriteks. Mina lõikan esmalt keskelt pooleks ja siis paari sentimeetri paksusteks sektoriteks nii, et kapsajuurikas jääb külge. Kapsajuurikas hoiab kapsasektoreid koos. Noor kapsas on õrn ja ka juurika juurest puitumata ehk siis kapsajuurika võib reipalt ka ära krõmpsutada. Kui kapsas ette valmistatud, siis kuumuta pann keskmisel kuumusel ja sulata pannil või. Kui või on sulanud ja hakkab kergelt mullitama, lisa pannile ka kapsas. Proovi sättida kapsas pannile nii, et võimalikult suur osa lõikepinnast jääb vastu panni. Lase nüüd rahulikult parajal kuumusel kapsal küpseda. Liiga kuumal pannil läheb kapsas kõrbema, liiga jahedal pannil algab aga haudumine. Seega on parim just keskmine kuumus, kus algab või sees pruunistumine. Kui kapsas on oma ühe külje juba ilusti kuldpruunikirjuks saanud, siis keera kapsasl lihtsalt teine külg ning maitsesta kapsas samal ajal soolahelvestega või kvaliteetse hea soolaga. Kuna selle roa puhul on põhirõhk lihtsatel ja puhastel maitsetel, siis tasub olla nõudlik ka soola kvaliteedi osas. Samamoodi puista kapsale hakitud värsket tilli. Ohtralt. Praadimise vahepeal võid pannile veel täiendavalt võid lisada ehk siis võiga ei tasu koonerdada. Kui kapsas on ka teiselt poolt ilusa kuldse jume saanud, ongi see imeliselt lihtne ja suurepäraselt maitsev suvine roog valmis.
Samal moel või sees praetuna võib valmistada ka noort suvikõrvitsaid ning loomulikult ka suviseid väikseid armsaid noori kartuleid.

Suvikõrvitsa puhul eelista kindlasti noori ja väikseid suvikõrvitsaid. need on õrnad, mahlased, mõnusa kergelt krõmpsuva ihuga ning pehme koorega. Ülekasvanud suvikõrvitsad muutuvad oluliselt tuimemaks ja koor pahatihti ka mõrkjaks. Noortele pisikestele suvikõrvitsatele on samas keeruline samaväärset vilja kõrvale leida. Veidi pannil kuumtöötlust või sees ja imeline suutäis ongi valmis. Valmistuskäik on praktiliselt sama, mis kapsa puhul. Noored suvikõrvitsad tuleks pikkupidi pooleks lõigata ja siis esmalt, lõikepind allapoole, nad pannile küpsema panna. Küpsemise ajal võid suvikõrvitsapoolikuid veidi vastu panni suruda, et altpoolt küpsemine ühtlasemaks kulgeks. Prae suvikõrvitsaid seni, kuni need kuldse jume endale saanud. Siis veidi aega teiselt poolt, lisa soola ja pipart ning veidi hakitud tilli. Jällegi suurepärane!

Rediste hooaeg vajab küll juba hilisema istutusega rediseid, sest kevadel maha pandud esimesed viljad on ammu juba peenralt ära korjatud (või kui ei ole, siis on nad peenral juba lootusetult puitunud olekus).

Tegevuskäik on aga sama, mis eelnevalt kirjeldatud. Rediste mõrkjas maitse muutub võis praadides oluliselt mahedamaks. Nii saab mõnusa sooja salati, mis sobib hästi näiteks kala või grillitud liha kõrvale.
Niisiis, suvi kestab, viljad valmivad ja seega võipakk olgu alati kõigil käeulatuses. Nii lihtne see elu ongi. Vähemalt kesksuvisel ajal. Ja oma järge võisel pannil ootavad nii noored porgandid, peedid, suhkruherned, aedoad, kaalikad ja veel mitmed-mitmed suvemagusad viljad.
Ahjaa, kui grill kord kuumaks aetud, siis võib neidsamu köögivilju valmistada ka grillil. Grillituna, eriti kuumadel sütel, saavad köögiviljad tõeliselt hõrgu maitse. Piserda ainult kapsasektoreid või suvikõrvitsat sulavõiga või õliga, grilli kergelt läbi ja naudi!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.