Chirashi ehk laialipillatud sushi lõhe, muna ja avokaadoga

Esileht / Määramata / Chirashi ehk laialipillatud sushi lõhe, muna ja avokaadoga

Jaapani köök on imeline ja avastamist väärt. Ühest küljest vaoshoitud ja lõpuni väljapeetud, teisalt jällegi maitseüllatusi pakkuv ja täiesti omanäoline. Õnneks on viimastel aastatel Jaapani toitude valmistamine või kättesaamine muutunud oluliselt lihtsamaks, sest Jaapanist Eestisse asunud Daigo Takagi eestvedamisel avatud  MoMo pakub Jaapani toidu valmistamiseks vajalikke tooraineid nii oma poes Kunderi tänaval kui ka veebipoes. Lisaks sellele loomulikult  Tokumaru restoranid, kust on võimalik saada eheda maitsega Jaapani toite.
Sellest kõigest ja paljustki muust innustust saades ilmus mõni aeg tagasi igati vahva raamat “Jaapani toidud Eestis”, kus läbi mimete erinevate inimeste nägemuse, kes mingil moel Jaapaniga kokkupuudet omavad. Põhjalikult on lahti kirjutatud Jaapani köök, raamatus osalevate inimeste suhe Jaapani toiduga ning loomulikult on lisatud ka hulganiselt retsepte.
Üks retseptidest sealtsamast raamatust on Chirashit ehk laialipillutud sushi. Tegemist on suure kausitäiega, mis segatud kala, köögiviljade ja muude lisanditega ning mida nimetatakse ka sushi-tordiks.

500 g keedetud sushi riisi*
1 väike porgand
5-6 shiitake seent
100 g lootosejuurt
2 sl sojakastet
1 sl toidu-saket
2 sl suhkrut
1 sl mirinit
Kate:
lõhet
kiht peenelt viilutatud Jaapani omletti**
keedetud mune
Türgi ube
avokaadoviile
lõhe kalamarja
seesamiseemneid
muid meelepäraseid lisandeid

Riis kausis enne tordi “kaunistamist” 🙂
Laialipillutud sushile sobivaks joogikaaslaseks võib soovitada Sikupilli keskuses asuva Vino Rosso & Co poest pärit põnevaid veine. Unica Bianco veini viinamarjadeks on Falanghina ja Bombino Bianco ning selle suurepärase ja põneva veini hind seal poes on 5.98. Teiseks veiniks on Si, mis on ainult Bombino Bianco viinamarjast ning mille hind on seal poes 8.98. Bombino viinamari on Itaalia Puglia piirkonna hästi hoitud saladus. Bombino viinamarjast valmivad veinid on ühtaegu nii tsitruseliselt erksad kui ka puuviljaselt külluslikud ja täidlased. Bombino viinamarjast tehtud valged veinid on väga head paarilised paljudele toitudele. See vein sobib hästi suupistete juurde sättimiseks, erinevate mereandide ning kalaga, pastaga, riisiroogade, köögiviljade, kana ja lõhega. Seepärast sobib Bombino marjast tehtud veini pakkuda ka riisi, soolalõhe ja muude koostisosadega jaapanipärase roa juurde.Vaata rohkem infot veinide kohta www.vinorossoco.com

Leota shiitake seeni umbes pool tundi külmas vees. Kalla seened koos leotusveega potti. lisa tükeldatud porgand, lootosejuur, sojakaste, toidu-sake, suhkur ja mirin ning keeda keskmisel kuumusel seni, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud.
Tõsta kokku eelnevalt keedetud sushi-riis ja hautatud köögiviljad ning sega korralikult läbi. Tõsta riis suurde kaussi, vormi ümaraks ja suru veidi kokku. Kaunista lõhe, avokaado, muna, Türgi ubade, kalamarja ja muude meelepäraste lisanditega.

* sushi riisi keetmiseks võta 800 g vett ja 800 ml vett, umbes 15 cm kombu pruunvetikat ning 100 ml sushi äädikat. Pese riis külma veega 2-3 korda läbi. Kalla pestud ja kurnatud riisile peale vett vahekorras 1:1 ning keeda riisi kõrgel temperatuuril koos kombuga seni, kuni vesi hakkab peaaegu üle keema. Alanda kuumust ning keeda 10 minutit. Lülita siis pliit välja ja jäta riis kaane alla ca 5-10 minutiks hauduma. Tõsta riis kaussi ja ca 10 minuti pärast lisa sushiäädikas. Sega riis vaikselt läbi ja lase jahtuda.
** Jaapani omleti valmistamiseks sega 2 muna, 1 tl sojakastet, 2 tl suhkrut, 0,5 tl dashi pulbrit ja 2 sl vett. Kuumuta pann, määri see köögipaberiga kergelt õliseks ning kalla neljandik munasegust õhukese kihina pannipõhjale. Keeruta vajadusel panni, et muna ühtlaselt laiali valguks. Lase munal hüübida, ära pruunista ja keera siis õhuke omletikiht rulli. Jäta rull panni serva ja kalla pannile teine neljandik munasegust. Toimi samamoodi kui eelmisel korral ja rulli siis uus kiht omletti esimesele rullile peale. Korda nii teine ja kolmaski kord. Tõsta valmis omletirull bambusmatile ja suru rulli õrnalt, et see jääks tihedam. Lõika omlett parajateks tükkideks.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.