Soe röstitud kõrvitsa ja punase sibula salat kahel moel. Minu lemmik talvistel taldrikutel

Esileht / Määramata / Soe röstitud kõrvitsa ja punase sibula salat kahel moel. Minu lemmik talvistel taldrikutel

Arvatavasti ei ole ma erandiks oma kappide otsa sätitud kõrvitsajurakatega. Mitte et ma neid ise oleks koju tarinud, aga kui naabrinaine käruga neid järjest sulle ukse ette sõidutab, siis paned ilusti hoiule ja võtad tegemiseks küll. Seepärast satub meie toidulauale praegusel hooajal kõrvitsat päris sageli. Kõrvitsasupi imelisest sametisusest ma siinkohalt ei hakkagi rääkima, aga kui käepärast mõni tugevama ihuga muskaatkõrvits ja punast sibulat, siis ei tohiks ka nälga jäämst karta ning ahju võiks ka sooja panna.

Soe ahjukõrvitsa-kitsejuustu salati spinatiga. Kisub juba veidi talviseks, eksole 🙂 Need imelised talvised valge-hõbeda-halliga nõud ja muud aksessuaarid on pärit kõik Zara Home poest

Samadest algainetest ehk ahjukõrvitsast ja punasest sibulast salativariant nr 2 ehk siis röstitud lehtkapsa, jõhvikate ja prosciuttoga

Siia kitsejuustuga salatisse sobib hästi ka fetajuust või siis ka pannilt krõbeda kooriku saanud halloumi juust

See läbipaistev soolatoos on tõeliseks lemmikuks saanud. Ei pea vist täpsustama, et kõik ikka Zara Home poest

Salvrätid, salvrätihoidjad, noad-kahvlid, taldrikud, kausid ja klaasid. Kõik ühes võtmes ja ikka Zara Home
Valge-halli imeline kooslus. Sellisele taldrikule ei raatsi isegi toitu panna. Kas ma juba mainisin, et Zara Home 😉 

Esmalt, baasvõte on röstida kõrvits ja sibul. Edasiarendused tulevad hiljem.

Ahjus röstitud kõrvits ja punane sibul
500 g muskaatkõrvitsat (sobib ja bataat), tükeldatuna
2 keskmise suurusega punast sibulat, sektoritena
2 sl mett
2 sl oliiviõli
1 tl tšillihelbeid
1/2 tl soola
värskelt jahvatatud musta pipart
Tõsta tükeldatud kõrvits ja sibulasektorid ahjuplaadile. Sega omavahel mesi, oliiviõli, sool, tšillihelbed ja pipar. Kalla saadud segu kõrvitsale ja sibulale. Sega kõik läbi ja aseta eelsoojendatud ajhu 200 kraadi juurde umbes 25 minutiks. Sega köögivilju küpsemise vahepeal, et kõik ühtlaselt läbi küpseksid. Vajadusel küpseta kauem, kuni kõrvits on pehme ja kergelt pruunistunud.
Tõsta ahjust välja ja jahuta veidi.

Ahjukõrvitsasalat kitsejuustu ja spinatiga balsamico-kastmes
1 kogus ahjus küpsetatud kõrvitsat ja punast sibulat (vt eelmine retsept)
100 g värsket spinatit
200 g kitsejuustu, tükeldatuna
Balsamico-kaste:
4 sl oliiviõli
2 sl balsamico-kreemi
näpuotsaga soola ja pipart

Sega omavahel balsamicokreem, sool ja pipar. Nirista pidevalt segades juurde oliiviõli ja sega, kuni kaste on parajalt paks ja kleepuv. Laota taldrikule spinatit, sinna peale säti ahjukõrvits ja punane sibul koos kitsejuustutükkidega. Nirista peale salatikate, puista salatile soovi korral veel tšillihelbeid. Serveeri kohe.


Soe ahjukõrvitsa ja punase sibula salat lehtkapsa ja prosciutto singiga
1 kogus ahjukõrvitsat ja -sibulat (vaata retsepti eelpool)
100g lehtkapsast
100 g prosciuttot
Salatikaste:
1 sl sidrunimahla
3 sl oliiviõli
1 tl mett
1 tl Dijoni sinepit
soola ja pipart

Röstitud kõrvitsa salatile, millele sätitud veel prosciuttot, sobib juurde pakkuda lopsakaid tugevaid valgeid veine või siis näiteks üsna särtsaka olemisega Trambusti Badiolo Chiantit 2015 aastast, kus ühtaegu olemas ilus chiantilik selgroog ja pehmus koos puuviljaste värskete nootidega. Ühed maitsed flirdivad tummise prosciuttoga, teised nüansid mänglevad jälle röstitud ja magusate köögiviljadega. See mõnus Chianti on pärit Sikupilli keskuses asuvast uuest Vino Rosso & Co poest, kus on väga eeskujulik valik Itaalia veine väga sõbralike hindadega. Sobib hästi ka neile, kes soovivad proovida siinkandis veidi vähem levinud marjadest veine või siis tunnevad huvi peavoolust veidi teistmoodi veinivaliku vastu. Vaata lisainfot www.vinorossoco.com

Rösti tükeldatud lehtkapsas pannil oliiviõli sees mõne minuti jooksul. Laota taldrikule. Säti sinna peale ahjust tulnud soe kõrvits ja punane sibul. Sega mesi sidrunimahla, soola ja pipraga ning nirista siis juurde oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga ning kalla salatikomponentidele peale. Kõige peale säti prosciutto. Maitsesta värskelt jahvatatud musta pipraga. Serveeri kohe.


Postitus sündis koostöös Zara Home´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.