Tallinna Kaubamaja Toidumaailmas on tihti palju vahvaid eripakkumisi. Sageli on need seotud mingi konkreetse teemanädalaga ja täpselt nii on ka käesoleval nädalal, mil käimas lihanädal. Selle nädala ahvatlevaid pakkumisi saab vaadata SIIT.

Mahlane pardifilee ahjus röstitud kõrvitsa, läätsede, spinati ja punase sibulaga. Seltsiks kuldne porgandi-apelsinikaste
Lambakarree, Kiirelt pannilt läbi käinud. Seltsiks ahjuköögiviljad ja mustsõstrakaste
Surf and turf Caesari salat veise antrekoodi ja hiidkrevettidega
Käisin ka mina, korv käevangus, Kaubamaja Toidumaailmast läbi ja mängisin ühe külluslikult kaetud lauaga nädalalõpu veidi ennetavalt läbi. Hätta ei jäänud, pigem vastupidi. Pakkumisi on palju ning kohati on keeruline valida, mida võtta ja mida jätta. Peale väikest kaalutlemist sai kaasa haaratud lihaletist lihaveise antrekoot, eelmarineeritud lambakarree ning tüümianimarinaadis pardifilee.
Kuigi ma liiga sageli juba valmis marinaadis liha ei satu ostma, siis Kaubamaja Toidumaailma kokkasid võib küll kiita. Liha oli mõnusalt ja parajalt maitsestatud ning toiduvalmistaja jaoks jääb üle ainult liha pannile panna ja valmis küpsetada. Ära jääb liha marineerimiseks vajalik aeg, mis reeglina nõuab ikkagi paari tundi või soovitavalt ka üle öö marinaadis hoidmist.
 
Surf ‘n’ turf stiilis Caesari salat antrekoodi ja hiidkrevettidega
 
Surf and turf on termin, mille alla kuuluvad road, kus on ühes toidus esindatud nii liha kui ka kala või mereannid.
Seekord otsustasin teha salatiklassikute hulka kuuluva Caesari salati veidi lihasemas vormis, kus tavapärastele salatikomponentidele lisaks sätitud pannilt läbi käinud mahlane lihaveise antrekoot ning küüslaugused hiidkrevetisabad. Samuti kiirelt pannilt läbi käinud. Ehk siis tegemist kiirelt valmiva salatiga, mida võib soovi korral serveerida nii, et liha ja krevetid on veel soojad. Nii saab ühe tõeliselt toitva vaagnatäie. Antrekooti, mis siis salati lihase poole eest hoolt kandis, saan küll ainult ülivõrdes kiita. Ilus marmorjas liha, mis samas pannilt läbi käinuna mahlane ja pehme. Just selline liha, mille puhul on ainus mure see, et seda üle ei küpseta. Maitsestamisel kasutasin ainult pipart ja soola, sest head kvaliteetset liha ei ole mõtet üle maitsestada.
Salatikastme võid ise valmistada või kasutada valmiskujul müüdavat Caesari kastet, mille leiad ka Toidumaailmast.
4-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
1 veise antrekoot (ca 300-400 g)
300 g tooreid hiidkrevetisabasid, koorituna ja puhastatuna (nt Argentiina hiidkrevetid, mida leiad ka Toidumaailmast)
1 suurem või paar väiksemat Rooma salati pead
Paar suuremat peotäit krutoone (võid need ise valmistada nt poolkuivast ciabattast tükke rebides ja neid ahjus või pannil oliiviõli ning küüslauguga koos krõbedaks röstida)
Paar suuremat peotäit parmesanilaaste (võid need juustust kartulikoorimisnoaga tõmmata)
100 g kirsstomateid, poolitatuna
Soola ja pipart
Õli praadimiseks
paar küüslauguküünt, hakituna
Salatikaste:
2-3 sl rasvast majoneesi
0,5 tl sinepit
1 küüslauguküüs
Veidi sidrunimahla
Paar anšoovisefileed
Paar sortsu Worcesteri kastet
3-4 sl oliiviõli
Soola ja pipart
Kuivata antrekoot majapidamispaberiga. Kuumuta pannil õli ning prae antrekooti mõlemalt poolt ca 5-7 minutit. Kui soovid rohkem läbiküpsenud varianti, võid antrekoodi veel ca 5-10 minutiks 180 kraadisesse ahju pista, kuid liha suurepärane maitse tuleb paremini välja just korralikult seest roosaks jäänud liha puhul. Maitsesta soola ja pipraga ja jäta ca 15 minutiks seisma, enne kui liha lahti lõikad.
Puhasta pann, kuumuta pannil täiendav kogus õli. Viska pannile küüslauk, kuumuta korraks läbi ja tõsta siis pannile krevetisabad. Prae kiirelt mõlemalt poolt, kuni liha ei ole enam läbipaistev. Ära üle küpseta ja arvesta sellega, et ka pannilt ära tõstes küpseb krevett veel järelkuumuses veidi aega.
Töötle kõik salatikastme komponendid purustajas või blenderis ühtlaseks. Salati valmistamiseks rebi Rooma salatist parajad tükid. Sega need salatikastmega. Aseta kastmega segatud salat suuremale vaagnale. Sinna peale või juurde laota krutoonid, poolitatud kirsstomatid, lahtilõigatud antrekoot ja hiidkrevetisabad. Puista peale parmesanilaaste. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kohe.
Päikeseline pardifilee salat ahjukõrvitsa ja punase sibulaga. Seltsiks porgandi-apelsinikaste
Halli-valgekirjuks muutunud maailma tekitab ihaluse kirkate värvide ja soojendavate maitsete järele. Just sellisest igatsusest suvepäikese järgi sai inspiratsiooni see värviline soe salat.
Salatipõhjaks ahjus röstitud kõrvits ja punane sibul, mis sätitud spinatipadjale. Lisaks kiirkeeduläätsed, granaatõunaseemned ning pannil pruunistatud pardifilee. Kõige krooniks kiiskavalt kollane porgandi-apelsinikaste.
4-le
2 pardifileed (tüümianimarinaadis)
400 g kõrvitsat, puhastatuna ja tükeldatuna
2 punast sibulat, koorituna ja sektoritena
õli
soola ja pipart
veidi mett
100 g värsket spinatit
2 dl kiirkeedu punaseid läätsesid
granaatõunaseemneid
värsket koriandrit
Porgandi-apelsinikaste:
1 porgand, riivituna
1/2 – 1 tšillipipra kaun, hakituna
50 g võid
paar safraniniidikest (võid ka ilma teha)
1,5 dl apelsinimahla (kas isepressitud või viljalihaga naturaalset mahla)
soola ja pipart
veidi mett
soovi korral veidi kookoskoort
Alusta kastme valmistamisest. Selleks sulata pannil keskmisel kuumusel või ning hauta või sees porgandit ja tšillit 10-15 minutit. Lisa safraniniidid ja kuumuta läbi. Kalla juurde apeslinimahl ning lase keeme tõusta. Keeda mõned minutid. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral meega. Blenderda kaste ühtlaseks. Kui soovid, võid kastme veel pannil vaiksel tulel kokku keeta. Kui soovid aga troopilist maitset, võid lisada mõned lusikatäied kookoskoort. Säti enda jaoks maitsed paika.
Keeda läätsed vastavalt pakendi juhistele. Kurna ja tõsta kõrvale.
Valmista ahjukõrvits ja -sibul. Sega omavahel paar supilusikatäit õli ühe supilusikatäie meega. Maitsesta soola ja pipraga. Sega tükeldatud kõrvits ja punane sibul õli ja mee seguga läbi ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 20 minutiks, kuni kõrvits ja sibul on pehmed. Sega pannitäit vahepeal kord-paar.
Tõmba pardifilee nahale terava noaga tihe ruudustik, et rasv saaks küpsedes välja valguda. Aseta pardifilee külmale pannile, nahk allapoole ning küpseta siis pardifilee mõlemalt poolt kuldseks. Pardifilee valmistamise kohta võid täpsemalt lugeda SIIT. Lase fileel peale küpsemist ca 15 minutit seista ja lõika filee siis õhukesteks viiludeks.
Kombineeri salat kokku. Selleks aseta taldrikule või vaagnale spinatilehed, sinna peale laota ahjukõrvits ja -sibul, sinna säti keedetud läätsed. Puista peale granaatõunaseemneid ning värsket koriandrit. Kõige peale säti pardifilee viilud ning serveerides paku juurde porgandi-apelsinikastet.
 
Lambakarree ahjuköögiviljadega ja võis pruunistatud rooskapsaga
Lambakarree on üks tänuväärne lihatükk. Valmib kiirelt ja seda on tõeliselt mõnus kondi otsast siis süüa. Kontide puhastamine on paras nuhtlus, aga Toidumaailmas pakutava lambakarree kasutamine on tõeliselt lihtsaks tehtud. Kondid on puhastatud ja marinaad on ka juba peale pandud.
Köögijumalaks olemiseks piisab vaid karree ahjus või pannil valmisküpsetamiseks. Soovi korral võib karreele siis mõned lisandid juurde sättida ja lauatäis mõnust mõmisevaid sööjaid on garanteeritud.
4-le
ca 800 g -1 kg lambakarreed, marinaadis
2 suuremat pastinaaki
3 suuremat porgandit
400 g rooskapsaid, poolitatuna
võid
oliiviõli
balsamico kreemi või mett
soola ja pipart
värsket tüümiani
Serveerimiseks meelepärast kastet (nt must- või punasesõstrakaste vm hapukas lisand)
Küpseta karreed ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit. Teise võimalusena võid karree lõigata kontide vahelt lahti ning kiirelt pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldse kooriku peale lasta.
Ahjuköögiviljade valmistamise jaoks koori ja tükelda pastinaak ja porgand. Sega omavahel oliiviõli balsamico-kreemiga ning sega köögiviljad saadud seguga läbi. Maitsesta värske tüümiani, soola ja pipraga ning küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures aeg-ajalt segades ca 45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja kuldse kooriku saanud. Rooskapsaste valmistamise jaoks kuumuta pannil või. Prae rooskapsaid, lõikepool allapoole, keskmisel kuumusel või sees, kuni kapsad on parajalt pruunistunud. Sega läbi, kuumuta veidi ka teiselt poolt ning maitsesta soola ja pipraga.
Serveerimiseks tõsta igale taldrikule 2-3 tükki karreed, lisa ahjuköögiviljad ja rooskapsad ning paku juurde meelepärast kastet.
Postitus sündis koostöös Tallinna Kaubamaja Toidumaailmaga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.