Ilma jahuta siidine šokolaadi-kohvikook

Esileht / Määramata / Ilma jahuta siidine šokolaadi-kohvikook

Mingil veidral põhjusel on blogis kookide osakaal jäänud viimasel ajal üsna nigelaks. Mitte et ma kooke vahepeal teinud ei oleks, aga blogi jaoks salongikõlbulikke uusi ja põnevaid kooslusi on tõesti viimasel ajal väheseks jäänud.
Et seda väikest puudujääki parandada, võtsin ette ühe koogi, kus kokku saavad minu lemmikmaitsed – kohv ja tume šokolaad. Alati kindla peale minek ja selline mõrkasmagus maitsekooslus on minu nigela magusaarmastaja jaoks täiesti paras.

Selle koogi puhul on võluv siidine tekstuur, mistõttu on see just selline tassikese kohvi juurde rahulikuks nautimiseks sobilik koogike. Korraks peatub aeg ja kiire sahmimine asendub hetkega iseenda jaoks. Sümpaatne on ka see, et kook on täiesti ilma jahuta ehk siis keskmisest oluliselt tervisesõbralikum.

Valmistamisaeg: 1 tund + jahutamiseks ja tarretumiseks vajalik aeg
8-10-le

Šokolaadi-kohvipõhi:
100 g võid
150 g vähemalt 72%-lise kakaosisaldusega šokolaadi, tükeldatuna
3 muna, kollane ja valge eraldatud
1 sl kakaopulbrit
25 ml hästi kanget espresso kohvi (mina eelistan Lavazza kohvi)
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola


Siidine kohvivaht:
2 munakollast
1 dl rafineerimata suhkrut
1 sl maisitärklist
1 dl sooja piima
2×25 ml espressot (eelitan Lavazza kohvi)
poole vanilli
kauna seemned või 1 tl vanillisuhkrut
5 želatiinilehte
3 dl 35%-list koort

Selline kook maitseb kindlasti väga hästi ka kõikidele isadele ja kuna isadepäev ei ole enam kaugel, siis võiks just selleks puhuks plaani võtta see tõeliselt hõrk šokolaadi-kohvikook

Šokolaadi-kohvipõhja valmistamise jaoks eralda esmalt munakollased munavalgetest. Sulata omavahel hästi vaiksel kuumusel või koos šokolaadiga. Jahuta veidi. Lisa ükshaaval munakollased. Lisa ka kakaopulber, kohv ja sool. Vahusta munavalged kergeks vahuks, lisa siis pidevalt vahustades suhkur ja vahusta, kuni tulemuseks on kohev ja tihe vaht. Sega ettevaatlikult alt üles tõstes munavalgevaht šokolaadisegu sisse. Kalla segu lahtikäiva ja küpsetuspaberiga vooderdatud ca 20-24 cm läbimõõduga koogivormi sisse. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures ca 25 minutit. Tõsta ahjust ja jahuta täielikult.
Kohvivahu valmistamiseks vahusta kastrulis munakollased suhkruga, kuni tulemuseks on helekollane ühtlane vaht. Sega juurde tärklis. Lisa vispeldades soe piim ja vanillliseemned või vanillisuhkur. Aseta saadud segu pliidile vaiksele kuumusele ning kuumuta, pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Aseta želatiinilehed külma vette likku mõneks minutiks. Pigista želatiin kuivemaks ja sega siis kohviga nii, et lehed on täielikult lahustunud. Sega želatiini-kohvisegu piima-munakollase segu hulka. Vahusta koor kohevaks vahuks ja sega ülejäänud massiga. Kalla saadud segu küpsetusvormi eellküpsetatud ja jahutatud põhja peale ning aseta kook jahedasse ca neljaks tunniks, kuni pealispind on tarretunud. Tõmba noaga koogi küljed vormi külgedelt lahti ja libista kook spaatli abil serveerimisalusele. Puiste peale kakaopulbrit ja kaunista meelepäraste lisanditega.


Retsept sündis koostöös KAFO-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.