Mõnus juustusai speltajahuga, salat Cheddar juustu, õuna ja lehtkapsaga ning natuke lehtpihvist ka

Esileht / Määramata / Mõnus juustusai speltajahuga, salat Cheddar juustu, õuna ja lehtkapsaga ning natuke lehtpihvist ka

Käes on kolmapäev ja nädala selgroog saab tänasega murtud. Ees on veebruarikuu esimene nädalavahetus ja kindlasti tähendab see paljudele veidi korralikumaid ja pühendumist nõudvaid toidukordi, kus pere koguneb laua ümber ning lõuna- või õhtusöök laotub ootamatult  mitme tunni peale. Et laua katmine oleks veidi lihtsam, tasuks läbi astuda Tallinna kaubamaja Toidumaailmast, kus eeloleval nädalavahetusel on mitu põnevat ja maitsvat eripakkumist ootamas.

Värvikirev ja vitamiinidest pungil salat leht- ja rooskapsa, õuna, Cheddar juustu, jõhvikate ja pähklitega

Mahlane ja kohev sai Cheddar juustu ja päikesekuivatataud tomatitega

Lehtpihv Butero küüslauguõiga. Imeliselt lihtne ja igaühele jõukohane gurmeeroog



Esmalt tasuks tutvust teha veise lehtpihviga. Veise lehtpihv ei ole meil veel liiga hästi tuntud lihatükk. Tegemist on veiselihast, täpsemalt veise sisetükist valmistatud kvaliteetse lihatükiga, mille mõõduks on ca 15×20 cm. Tükk on hästi õhuke. Siit ka nimetus lehtpihv. Lisaks sellele töödeldakse veiseliha sarnaselt sellega, mida me kodus lihahaamriga teeme. Toidumaailma lihameistrid kasutavad selleks küll spetsiaalselt masinat. Tulemuseks on pannil mõne minutiga valmiv maitsev ja mahlane lihatükk. Kuna kvaliteetne veiseliha on ise sedavõrd täiusliku maitsega, ei tasu maitsestamisega liialt hoogu minna. Siin retseptis toodud veiseliha on maitsestatud vaid soolahelveste ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Maitset ja külluslikku tekstuuri aitab täiendada Butero küüslauguga käsitöövõi, mida leiab samuti Kaubamaja Toidumaailmast.

Selline näeb välja lehtpihv nagu teda Toidumaailmas pakutakse

Veise lehtpihv küüslauguvõiga. Seltsiks ahjus röstitud bataadi-rooskapsa salat
Veise lehtpihvile lisaks on siin sätitud soe salat bataadi ja rooskapsaga. Mõnus talvine taldrikutäis, mis aitab veise lehtpihvi stiilselt täiendada.
2-le
1 lehtpihv
Meresoola helbeid
Värskelt jahvatatud musta pipart
Oliiviõli
Butero võid (nt küüslaugumaitselist)
Värsket tüümiani
Rooskapsa ja bataadi salat:
200 g rooskapsaid, vajadusel välimised lehed eemaldatud ja poolitatuna
200 g bataati, koorituna ja kuubikutena
2 sl oliiviõli
2 sl mett või vahtrasiirupit
100 g kuivatatud jõhvikaid
Soola ja pipart
Sidrunimahla

Valmista esmalt bataadi-rooskapsa soe salat. Selleks kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla ahjuplaadile eraldi rooskapsad ja piserda neid oliiviõli, soola ja pipraga. Lükka rooskapsad ahjuplaadi ühte otsa. Teisele poole ahjuplaadile laota tükeldatud bataat, sega bataaditükid oliiviõli, 1-2 supilusikatäie mee või vahtrasiirupiga. Sega bataaditükke nii, et nad oleksid õliga kaetud. Aseta ahjuplaat 200 kraadi juurde ahju ja rösti 20-25 minutit, kuni rooskapsad ja bataat on kuldsed. Vahepeal võid ahjuplaadil olevaid köögivilju segada, et nad ühtlaselt pruunistuksid. Tõsta ahjust välja ja jahuta veidi. Sega kausis röstitud bataat, rooskapsad ja kuivatatud jõhvikad. Soovi korral piserda sidrunimahlaga.
Veiseliha valmistamiseks kuumuta pannil õli. Aseta liha kuumale pannile ja prae mõlemalt poolt ca 1-2 minutit. Jälgi, et kuumus oleks piisavalt suur ja et liha ei hakkaks hauduma. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pannilt ja lase umbes kümme minutit lihal rahuneda. Aseta liha taldrikule, lisa paras kogus Butero võid ja puista peale värsket tüümiani. Juurde paku sooja bataadi-rooskapsa salatit ja serveeri koos sobiva punase veiniga.

Lisaks lehtpihvile pakub Toidumaailm muude toredate pakkumiste seas ka punase veiniga Cheddar juustu. Cheddar on teatavasti brittide toidulaualt pärit juust, mille juured ulatuvad Somersetis asuva Cheddari külani. Britid ise on väga suured Cheddar juustu austajad ning õnneks on viimastel aastatel ka meie kaubanduses Cheddar juustude valik järjest paremaks muutunud.

Selliseid (ja tegelikult veelgi rohkem) Cheddar juustusid võib leida Kaubamaja Toidumaailma juustuletist

Selle postituse toitudes on kasutatud punase veiniga Cheddar juustu, mis on kelmikalt roosakirju olemisega ning maitseb hästi külluslikult. Ideaalne juust nii juustuvaagnale sättimiseks kui ka toitudes kasutamiseks. 

Vitamiinisalat Cheddar juustu, õuna, lehtkapsa ja kuivatatud jõhvikatega
Värvikirev ja vitamiinidest pungil salat sobib hästi kevade ootuseks ja veidi kergemaks eineks. Salatis saavad kokku mitu tõelist tervise toetajat – lehtkapsas, rooskapsas, õun, Kreeka pähklid, kodumaised kuivatatud jõhvikad. Salatile lisab kaalukust küllusliku maitsega punase veiniga Cheddar juust, mis muudab muidu kerge salati täiesti arvestatavaks kõhutäieks.
200 g lehtkapsast, tükkideks rebituna ja puitunud vars eemaldatud
100 g punase veiniga Cheddar juustu, õhukestest viiludest rebitud tükkidena
200 g rooskapsaid, poolitatuna
2 õuna, tükeldatuna
100 g kuivatatud jõhvikaid (näiteks Vihula mõisa kuivatatud jõhvikad)
100 g Kreeka pähkleid
Võid praadiiseks
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Mee-õunaäädika vinegrettkaste:
1 sl vedelat mett
2 sl õunaäädikat
½ tl soola
Värskelt jahvatatud musta pipart
5 sl oliiviõli

Valmista esmalt salatikaste. Selleks sega kokku mesi, õunaäädikas, sool ja must pipar. Lisa, pidevalt segades, oliiviõli. Sega kuni salatikaste on ühtlane.
Valmista rooskapsad. Selleks kuumuta pannil või, lisa poolitatud rooskapsad lõikepind allapoole. Prae või sees rooskapsaid mõned minutid, kuni need on saanud kuldse jume. Keera teistpidi ja kuumuta korra läbi Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Laota salatitaldrikule lehtkapsast. Sinna peale laota õun ja rooskapsapoolikud. Lisa Cheddar juust, pähklid ja kuivatatud jõhvikad. Nirista peale salatikaste ja serveeri kohe.

Cheddar juustu ja päikesekuivatatud tomatiga sai
Mõnus mahlane sai küllusliku Cheddar juustu ja päikesekuivatatud tomatiga on midagi sellist, millele on raske vastu panna. Saia maitse on selline, et soovi korral võib seda ka niisama süüa, aga kui on soov eriti küllusliku suutäie järele, võib värskele saiale veel täiendavalt võid peale määrida.
70 g võid, sulatatuna
2 muna
2 dl maitsestamata jogurtit
6 dl speltajahu või tavalist nisujahu
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
½ tl soodat
1 tl soola
200 g punase veiniga Cheddar juustu, riivituna
6-7 päikesekuivatatud tomatit õlis, nõrutatuna ja hakituna
Värsket tüümiani, hakituna

Sega omavahel sulatatud (ja veidi jahutatud) või, muna ja jogurt. Sega teises kausis jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja ¾ riivitud Cheddar juustust. Ühenda omavahel mõlemad segud ja lisa ka tükeldatud päikesekuivatatud tomatid. Määri võiga ümar ca 20 cm läbimõõduga vorm või leivavorm ja kalla tainas sinna sisse. Silu taina pealispind ühtlaseks ja puista peale ülejäänud juust. Küpseta 180 kraadi juures ca 50 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Valmis sai tõsta ahjust, kalluta vormist välja ja lase kümmekond minutit jahutusrestil jahtuda enne kui lahti lõikad.

Postitus valmis koostöös Kaubamaja Toidumaailmaga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.