Kolm kevadist einevõileiba Fazeri uute Juurikasaiadega

Esileht / Määramata / Kolm kevadist einevõileiba Fazeri uute Juurikasaiadega

Juurikad tungivad meie ellu vääramatu jõuga ja selle sissetungi üle saab ainult rõõmu tunda, sest juurviljad on ka minu suur armastus. Veidi aega tagasi kirjutasin SIIN Fazeri uutest Juurikasaiadest, kus jahu osakaal tänu juurikate lisamisele on väiksem kui tavasaias. Igati tänuväärne algatus ja rõõmustav suund! Ka ise olen katsetanud erinevate köögiviljade lisamist saiadesse ja muudesse küpsetistesse ja minu arvamuse kohaselt on küpsetised seetõttu ainult võitnud. Iga päev ei jõua samas ise küpsetamisega jännata ja siis ongi poodi minnes lihtne oma valikut teha ehk siis juurikasisaldusega saiad teevad saia-leiva osakonnas kõigile juurikasõpradele kelmikalt silma.
Katsetasin ka mida erinevate kooslustega, millega võiks Fazeri Juurikasiu kokku sobitada ja leidsin päris mitu vahvat kevadist võileiba (kui neid võileivaks saab nimetada, sest võid ei kasutanud küll ühegi puhul).

Peedi-porgandi Juurika palaleivake kevadrohelise hernepesto, fetajuustu ja tomatiga

Pastinaagi-porgandi Juurikasai kodujuustu, avokaado, külmsuitsulõhe ja wakeme vetikaga

Pastinaagi-porgandi palaleivake coleslaw salati, kalkunifilee ja idanditega

Einevõileib mündise hernepesto ja fetajuustuga
Hernepesto on tõeline kingitus sel ajal, kui peenra peal värsket rohelist veel korjata ei ole võimalik. Sügavkülmutatud rohelised herned on ühed neist vähestest viljadest, mis sügavkülmast võttes oma maitselt ja olemiselt väga palju värsketele viljadele alla ei jää. Kui kiirelt blanšeeritud rohelistest hernestest mõnus mündiselt õhetav pesto valmistada, siis on vähe lisaks vaja, et kerge ja kevadine suupistevõileib valmis saaks.

2 Fazeri pastinaagi-porgandi Juurika palaleivakest
5-6 sl hernepestot
2 tomatit, viilutatuna
100 g fetajuustu, peenemaks pudistatuna
Värskeid hernevõrseid
Oliiviõli
Soola ja pipart
Mündine hernepesto:
100 g külmutatud rohelisi herneid
1 küüslauguküüs
peotäis mündilehti
laimimahla
ca 50 ml oliiviõli
soola ja pipart
Kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Kalla sinna herned ja keeda umbes 3 minutit. Kurna sõelal ja jahuta külma veega. Tõsta herned ja kõik ülejäänud hernepesto komponendid purustajasse ja töötle ühtlaseks. Maitsesta.
Võileibade valmistamiseks rösti soovi korral palaleivakesed ja määri siis alumise saiapooliku peale korralik kogus hernepestot. Sinna peale säti tomativiilud ja puista peale fetajuustu. Nirista peale oliiviõli ning säti juure hernevõrseid.

Peale õhtust trenni ehk röstitud Juurikasai kodujuustu, avokaado ja külmsuitsulõhega
Tihti on raske kinni pidada veidi aeguma kippuvast soovitusest, et peale kella kuute õhtul ei tohi enam süüa. Eriti siis, kui päev on olnud kiire, korralikku söögikorda ei ole olnud võimalik päeva sisse mahutada ja õhtul on veel viimaks trenn päeva lõpetuseks tehtud. Kindlasti ei tohi sellise pagasiga ilma söömata ja koriseva kõhuga õhtut veeta, vaid tark oleks oma toidulaud sättida lihtsalt õhtusele ajale sobivaks ning rammusale pastale või raskesti seeditavale rasvasele praele eelistada valgurikast, tervislikku ja kerget einevõileiba. Avokaado on tõeline tervisesõber, lõhe aitab keha varustada väärtuslike Omega 3 rasvadega, kodujuust on hinnatud valguallikas ning wakame vetikas on suurepärane magneesiumi, raua, joodi, kaltsiumi ja veel paljude keha toimimise jaoks vajalike vitamiinide ja mineraalainete allikas.

2 viilu Fazeri pastinaagi-porgandi Juurikasaia, röstituna
100 g kodujuustu, vajadusel kuivemaks nõrutatuna
soovi korral veidi paksemat hapukoort või majoneesi
1 suurem avokaado, viilutatuna
100 g külmsuitsulõhet
seesamiseemneid
Wakame vetikaid
värskelt jahvatatud musta pipart
Rösti saiaviilud. Soovi korral sega kodujuust hapukoore või majoneesiga. Maitsesta soolaga. Tõsta kodujuust saiaviiludele. Sinna peale säti avokaadoviilud, millele säti õhukeseks viilutatud külmsuitsulõhe. Tõsta eineleibadele veidi wakame vetikaid, sinna peale puista seesamiseemneid ning soovi korral paar keerdu pipraveskist. Serveeri kohe, et röstsai läbi ei vettiks.

Einevõileib coleslaw salati ja kalkunifileega
Coleslaw salat on eelkõige ameeriklaste salatiklassikute hulka kuuluv värviline kapsa-porgandisalat, mille kaste baseerub majoneesil. Maitsev ja külluslik salat sobib hästi ka võileiva vahele sättida, andes sellele mahlasust ja mõnusalt krõmpsuvat iseloomu. Salatile sobib sättida kalkunifilee viile ja kevadisel ajal ka lahke käega idandeid, mis kevadväsimust peaksid peletama.

2 viilu Fazeri pastinaagi-porgandi palaleivakest, soovi korral röstituna
200 g coleslaw salatit
100 g suitsutatud kalkunifileed, viilutatuna
paar peotäit idaneid
soola ja pipart
Coleslaw salat:
pool väiksemat noore kapsa pead, õhukeste ribadena
veerand punase kapsa pead, õhukeste ribadena
1 porgand, riivituna või õhukeste viiludena
1 punane sibul, poolratastena
2-3 sl majoneesi
1 sl valge veini äädikat
1 tl vedelat mett
soola ja pipart
soovi korral veidi sinepit
sidrunimahla
värsket hakitud peterselli
Soovi korral rosinaid ja/või Kreeka pähkleid
Valmista esmalt coleslaw salat. Selleks sega omavahel majonees, valge veini äädikas, mesi ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kaussi kapsaribad, porgand ja sibul ning kalla peale kaste. Sega läbi ja maitsesta lõplikult. Soovi korral lisa salatile rosinaid ja/või Kreeka pähkleid. Puista peale hakitud peterselli.
Võileibade valmistamiseks aseta palaleivakese alumisele poolele korralik kogus salatit. Sinna peale tõsta kalkunifilee viilud ja kõige peale aseta idandid. Serveeri kohe, et sai läbi ei vettiks.

Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.