Kevade ja suve saabudes jõuavad taas kalaturgudele värsked laadungid kodumaist kala ja kalamaailma väikevormide esindajad – räim, kilu, meritint, kiisk ja mitmed teised – väärivad taas aukohale tõstmist. Kõige olulisem tingimus, nagu kalade puhul ikka, on loomulikult värskus. Siis on üsna vähe vaja, et maitsev värske roog väikestest kaladest valmis teha. Räimed ja kilud on ehk kõige tuntumad väikeste kalade esindajad, kuid episoodiliselt esineb meil ka imemaitsvat lõheliste perekonda kuuluvat kevadist meritinti, vahel kohtab rääbist või siis komistad otsa puhastamise seisukohalt pisut tüütule, kuid teisalt väga maitsvat kiisale. Sissetungijast ümarmudilane on samuti väikekalade seltskonda end sättinud.
Seega, kõik kalasõbrad võiksid aeg-ajalt kalaturgudel lahtiste silmadega ringi vaadata. Värske kala on mõnus suutäis nii klassikalisel moel valmistades, grillituna kui ka uusi põnevaid kooslusi katsetades. Ja kui vähegi kannatab, tasuks kalad koos luudega ära krõmpsutada. Nii võid olla kindel, et su enda luud on terved ja tugevad.

Kiisakala ehk rahvakeeli ämmatapja on tõeliselt maitsev, aga parajalt karune kala, kelle puhastamine võib käed päris korralikult ära torkida. Kiiska söögikalana väga ei hinnata, kuna ta on luine ja tema puhastamine on tüütu. Samas on võis praetud kiisafilee imemaitsev suutäis. Kes aga kiisa puhastamisega väga jännata ei viitsi, võib teha klaari kiisaleeme, mis on tõeliselt maitsev õrna maitsega kalaleem. Lisandiks võib kevadisel ja suvisel ajal leeme sisse sättida ka erinevaid umbrohtusid (nõges, oblikas, karulauk) ja kindlasti sobib supi sisse ka keedetud muna.

Selge kiisaleem vutimunadega

Kogus: 4-le
Valmistamisaeg: 45 minutit
500 g värskeid kiisku
1 väiksem sibul, poolitatuna ja koorimata
1 loorberileht
1 väiksem porgand
Paar tillivart
5-6 musta pipra tera
Soola
8 vutimuna, keedetuna
Värsket tilli
Puhasta kalad peadest ja sisikondadest. Marjaga kaladel jäta mari sisse. Kalla peale külm vesi ja maitseained ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda hästi vaiksel tulel umbes 30-40 minutit. Puljong peaks vaevalt võbelema, nii jääb puljong selgeks. Tõsta pott tulelt ja kurna puljong läbi sõela. Puhasta kalad luudest ja nahast. Tõsta kõrvale. Keeda vutimunad. Selleks kuumuta vesi keemiseni ning keeda vutimunasid 2 minutit 40 sekundit. Jahuta külma vee all. Serveerides tõsta igasse taldrikusse kiisaliha, kalla peale puljong ning säti taldrikule poolitatud vutimunad. Puista peale värsket hakitud tilli ja serveeri kohe.

Retsept ilmus 2017.aasta juunikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.