Läätsesalat ahjutomatite, spinati ja fetajuustuga

Esileht / Määramata / Läätsesalat ahjutomatite, spinati ja fetajuustuga

Vaadates tänasel aprillilõpu päeval taaskord langevat laia lund, hakkab juba kergelt keeruline enda rahulikuks sundimine. VAHEL on ju aprillis ikka lund sadanud, aga see, et viimased nädalad kulgeb meil kevadilm pigem novembri-detsembri valemi järgi, teeb ikka meele mõruks küll. Isegi kevadiste aiatöödega ei taha tegeleda. Tavaliselt tähendab ju kevadel aias toimetamine sooja kevadpäikese käes mõnulemist, nüüd aga tuule ja tormiga võitlemist ning hiljem kuuma teega enese turgutamist. Ehhhh, äkki siis vähemalt suvi tuleb päikeseline ja soe…..
Selle suvesoojuse ootuse ja lootuse meeleolus jäi mulle “näppu” üks eelmisel suvel tehtud pilt, mis mingi väikese segaduse tõttu jäi ühest raamatust välja. Unus lihtsalt ära, et katsetasin üht mõnusat läätsesalatit ja tegin ka pildid ära. Avastasin alles siis selle pildi, kui raamat juba trükis oli. Pildile püütud suvine soe valgus ja värvikirevad köögiviljad aitavad ehk veidi seda lumesegust aprilli suvesoojemaks muuta. Maitsev ja tervislik on see salat niikuinii.

4-le
400 g pruuni (rohelisi läätsesid)
1 loorberileht
5 tomatit (võimalusel mitmevärvilisi), sektoriteks lõigatuna
250 g fetajuustu
1 punane sibul, hakituna
100 g värsket spinatit
värsket peterselli, münti
soola ja pipart
oliiviõli
Salatikaste:
4 sl oliiviõli
4 sl punase veini äädikat
1 küüslauguküüs, hakituna
näpuotsaga magusa paprika pulbrit

Valmista esmalt läätsed. Selleks loputa läätsed külma vee all. Kurna ja tõsta potti. Kalla potti vett nii, et see oleks ca 5-6 cm üle läätsede. Maitsesta vesi soolaga ja lisa üks loorberileht. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel ca 20 minutit. Salati jaoks võivad läätsed olla veidi al dente ehk siis kontrolli igaks juhuks läätsede tekstuuri juba 15 minuti möödudes. Pigem natuke vähem keenud, kui ülekeedetud. Keenud läätsed jahuta külma vee all sõelal.
Samal ajal kui läätsed keevad, valmista ahjutomatid. Selleks laota sektoriteks lõigatud tomat ahjuplaadile, piserda oliiviõli, soola ja pipraga. Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit, kuni tomat on pehme ja kergelt pruunistunud.
Salatikastme jaoks sega kõik komponendid.
Kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel ning prae hakitud sibulat ja küüslauku mõned minutid. Lisa siis spinat ja lase sellel pannil “närtsida”. Lisa läätsed ja sega kõik läbi. Tõsta läätsed taldrikule, lisa tomatid ja murendatud fetajuust. Puista peale värskeid ürte ja nirista veel salatikastet. Serveeri soojalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.