Külluslik babka kodutehtud Nutella kreemi täidisega

Esileht / Määramata / Külluslik babka kodutehtud Nutella kreemi täidisega
Babka on küpsetis, mis oma rikkaliku täidise ja kirju kehaga ei jäta ühtki maiasmokka külmaks. Siin retseptis on pärmitaina sisse põimitud isetehtud Nutella kreem, kus sarapuupähklid koos šokolaadiga moodustavad maitsekoosluse, millest võib lausa sõltuvusse jääda. Kui muidu on babka valmistamise loogika üsna sarnane kringli või stritsli küpsetamiega, siis eripäraks on babka puhul see, et ta küpseb leivavormis ja kerkib seetõttu peamiselt kõrgustesse. 

Täidiseks kasutatava Nutella kreemi võib ise valmistada, nii jääb see eriti hõrk ja mõnus. Loomulikult võib aga kasutada ka valmiskujul müüdavat varianti. Maitsev ja mahlane jääb see küpsetis niikuinii.
Põimimine nõuab veidi nokitsemist ning selle kohta võid lisaks lugeda SIIT.
Taignaks on klassikaline eelkergitusega pärmitainas.



Nutella kreem:
400 g sarapuupähkleid
100 g tumedat šokolaadi, hakituna
1 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
1/2 tl soola
2-3 sl DanSukkeri tumedat siirupit
Nutella kreemi valmistamiseks laota pähklid ahjuplaadile ja rösti ca 170 kraadises ahjus 12-15 minutit. Tõsta ahjust, jahuta veidi ja proovi siis eemaldada tume kest. Võid seda teha köögiräti vahel.Tõsta pähklid purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks ja kreemjaks. Sulata šokolaad vesivannil ja lisa siis pähklitele. Lisa ka vanillisuhkur, sool ja siirup. Töötle kreem ühtlaseks.

Pärmitainas:
2 dl piima
30 g presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 tl kardemoni
Riivitud sidrunikoort
1 tl soola
2 munakollast
100 g DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
100 g võid
500 g jahu
Määrimiseks muna
Tuhksuhkrut
200 g Nutella kreemi
Pärmitaina valmistamise jaoks lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse.
Lase kerkida soojas kohas 20-30  minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või.
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades tainas ühtlaseks ristkülikuks.
Määri lahtirullitud tainale nutella kreem ja keera siis tainas rulli. Terava noa või pizzalõikuriga jaota rull pikkupidi kas kaheks võrdseks ribaks. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik omakorda kaheks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud keeksivormi ja küpseta 180-200 kraadi juures ca 25 minutit. Kui küpsetis kipub liiga tumedaks pealt minema, kata babka pealt fooliumiga. Valmis babkale puista tuhksuhkrut.


Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.