Vürstikas salsa grillitud köögiviljadest

Esileht / Määramata / Vürstikas salsa grillitud köögiviljadest
Kui grill juba korra soojaks aetud, siis tuleks temalt võtta viimast. Lisaks lihale ja grillvarrastele võib grillile röstima sättida ka tomateid ja piprakaunu, millest saab hiljem vürtsika ja mõnusalt suitsuse maitsega salsakastme valmistada. Grillil röstitud tomatist ja jalapeno piprast kokku keedetud
salsakaste on midagi neile, kes tõeliselt teravaid elamusi armastavad.
Grillsütel röstimine annab kastmeleviljadele mõnusalt suitsuse maitsenüansi ja aitab
samas ka tomatilt ning pipralt koort kätte saada. Peale grilliprotseduure
muutub koor üsna lihtsalt eemaldatavaks.

Selliseks kastmeks sobivad hästi veidi üleküpsenud tomatid, mis niisama söömiseks on juba veidi liiga lötsi olemisega. Kastmete jaoks on sellised viljad aga puhas kuld – magusa viljaliha ja kergelt kastmeks laguneva sisuga aitavad nad mitmeid erinevaid kastmeid hästi nauditavaks muuta. 
Vürtsikas salsa grillitud köögiviljadest
Kogus: ca 1,5 l 
Valmistamisaeg: 30 minutit
2 kg täisküpseid tomateid
5 jalapeno pipart
2 tšillipipart, hakituna
2 sibulat, hakituna
3 küüslauguküünt, hakituna
2 dl valge veini – või õunaäädikat
Suur peotäis koriandrit, hakituna
½ tl vürtsköömneid 
1 tl kuivatatud punet
2 tl soola
2 sl suhkrut
Kuumuta grill korralikult kuumaks. Lõika tomatitele ristikujuline sisselõige ja grilli tomateid ja pipraid kuumal grillil neid vahepeal ümber keerates. Tomatite nahk võib kergelt mustaks tõmbuda. Tõsta viljad grillilt ära kausi sisse. Kata kauss kilega ja jäta veidiks ajaks seisma. Koori tomatitelt koor ning haki need. Korja kokku ka kogu tomatitelt eralduv mahl. Koori ka jalapeno pipardelt nahk, eemalda seemned ja membraanid ning haki need peeneks. Tõsta piprad ja tomatid potti, lisa ülejäänud ained ja lase keema tõusta. Hauta umbes 10 minutit. Töötle siis köögikombanis saadud mass veidi peenemaks, kasutades „pulse“ režiimi ca 8-10 korda. Tõsta siis segu potti tagasi. Säti maitsed paika ja vajadusel lisa soola, suhkrut või hapet. Lase keema tõusta ja keeda veel mõned minutid. Tõsta steriliseeritud purkidesse, kaaneta ja säilita jahedas. 

Retsept ilmus 2017. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.