Nonii! Kuldne sügis asendus ootamatult varatalve halastamatu rünnakuga ja nüüdseks on vist viimasedki juurikad peenramaalt korjatud ja keldrisse kastidesse laotud. Ehk siis käes on juurikate kuldaeg. Hetkel on juurikad parajalt pungil erinevaid toitained ja vitamiine, mis ületalve hoides hakkavad kõik sulalume kombel vähenema. Seega tasub just praegu kõik juurikatoimetamised ette võtta ja näiteks purgitäied kodutehtud boršipõhja valmis meisterdada. Teinekord hea võtta. Kallad aga vett peale, soovi korral sätid mõned liharibad ja värsket ürti ka lisaks ja ongi imemaitsev supp valmis.
Pean siinkohal tunnistama, et boršil on meie peres kultussupi tiitel. Kõik pereliikmed armastavad seda suppi väga ja mingil müstilisel moel on see supp geniaalseks lahenduseks sel puhul, kui pirtsutavad lapsed keelduvad peedist, kapsast, sibulast või porgandist valmistatud teisi toite söömast. Paned kõik need koostisained ühte suppi kokku ja söövad kahe suupoolega, lõpuks küsivad lisagi. Sellest fenomenist olen kirjutanud boršisupi postituse juures SIIN. Vahel lihtsalt ei ole mahti ja võimalust suppi algusest peale keetma hakata ja neil päevadel on ka meie peres purgisupid hinnas.
Sellise boršipõhja puhul tuleb ainult hoiatada, et tegemist on veidi elumuutva purgitäiega. Seda just seetõttu, et see on nii maitsev ja päris, et peale seda ei kipu käsi enam tõusma poest boršisuppi ostma. Maitsevahe on liiga reljeefne võrreldes isetehtuga.
Kõige tüütum osa selle supi valmistamise juures, eriti siis, kui seda suurem kogus teha, on köögiviljade tükeldamine ja riivimine. No ei ole mina saanud sõbraks porgandiriivimisega. Või kui sibulat tuleb hakkida ikka kilo kaupa, siis muutub see üsna piinarikkaks. Eriti kui on tegemist Peipsi sibulatega, mis ei ole just nõrkade killast. Minu supiteo aitas eriti lihtsaks teha Electrolux Masterpiece sarja köögikombain, mis oma võimsa mootori ja suure nõuga (4,2 liitrit) muutis kogu supivilja ettevalmistamise muuta lapsemänguks. Ehk siis kaks kapsapead said viilutatud loetud sekundite jooksul, kusjuures suurem osa aega kulus kapsa masinasse toppimiseks ja selle sealt välja kallamiseks. Imelihtne ja mugav!
Võimas ja usaldusväärne köögiabiline, mille abil on supitegu nagu lapsemäng |
Erinevate tarvikute loetelu on päris korralik ja need on pakitud soliidsesse kohvrisse |
Siin on nüüd umbes kilo porgandit ja teist samapalju peeti. Peeneks riivitud loetud sekundite jooksul |
Igaks juhuks peab hoiatama, et retseptis toodud koguse kuumutamiseks on vaja suurt potti. Minul on selleks 10-liitrine pott ehk siis abivahend, mille kraamin välja just hoidistamise ajal. Kui kodus nii suurt potti ei ole, võib siis kas väiksema koguse teha või kuumutamise ajal boršipõhja mitme erineva poti vahel laiali jagada. Maitsestamine on sel moel küll veidi matemaatikat nõudev, aga ei midagi ületamatut.
Ja nüüd kogu segu tulele. Pott peab olema ainult suur! |
Vasta