Purkitehtud boršipõhi.

Esileht / Määramata / Purkitehtud boršipõhi.

Nonii! Kuldne sügis asendus ootamatult varatalve halastamatu rünnakuga ja nüüdseks on vist viimasedki juurikad peenramaalt korjatud ja keldrisse kastidesse laotud. Ehk siis käes on juurikate kuldaeg. Hetkel on juurikad parajalt pungil erinevaid toitained ja vitamiine, mis ületalve hoides hakkavad kõik sulalume kombel vähenema. Seega tasub just praegu kõik juurikatoimetamised ette võtta ja näiteks purgitäied kodutehtud boršipõhja valmis meisterdada. Teinekord hea võtta. Kallad aga vett peale, soovi korral sätid mõned liharibad ja värsket ürti ka lisaks ja ongi imemaitsev supp valmis.
Pean siinkohal tunnistama, et boršil on meie peres kultussupi tiitel. Kõik pereliikmed armastavad seda suppi väga ja mingil müstilisel moel on see supp geniaalseks lahenduseks sel puhul, kui pirtsutavad lapsed keelduvad peedist, kapsast, sibulast või porgandist valmistatud teisi toite söömast. Paned kõik need koostisained ühte suppi kokku ja söövad kahe suupoolega, lõpuks küsivad lisagi. Sellest fenomenist olen kirjutanud boršisupi postituse juures SIIN. Vahel lihtsalt ei ole mahti ja võimalust suppi algusest peale keetma hakata ja neil päevadel on ka meie peres purgisupid hinnas.

Sellise boršipõhja puhul tuleb ainult hoiatada, et tegemist on veidi elumuutva purgitäiega. Seda just seetõttu, et see on nii maitsev ja päris, et peale seda ei kipu käsi enam tõusma poest boršisuppi ostma. Maitsevahe on liiga reljeefne võrreldes isetehtuga.

Kõige tüütum osa selle supi valmistamise juures, eriti siis, kui seda suurem kogus teha, on köögiviljade tükeldamine ja riivimine. No ei ole mina saanud sõbraks porgandiriivimisega. Või kui sibulat tuleb hakkida ikka kilo kaupa, siis muutub see üsna piinarikkaks. Eriti kui on tegemist Peipsi sibulatega, mis ei ole just nõrkade killast. Minu supiteo aitas eriti lihtsaks teha Electrolux Masterpiece sarja köögikombain, mis oma võimsa mootori ja suure nõuga (4,2 liitrit) muutis kogu supivilja ettevalmistamise muuta lapsemänguks. Ehk siis kaks kapsapead said viilutatud loetud sekundite jooksul, kusjuures suurem osa aega kulus kapsa masinasse toppimiseks ja selle sealt välja kallamiseks. Imelihtne ja mugav!

Võimas ja usaldusväärne köögiabiline, mille abil on supitegu nagu lapsemäng

Erinevate tarvikute loetelu on päris korralik ja need on pakitud soliidsesse kohvrisse

Siin on nüüd umbes kilo porgandit ja teist samapalju peeti. Peeneks riivitud loetud sekundite jooksul

Igaks juhuks peab hoiatama, et retseptis toodud koguse kuumutamiseks on vaja suurt potti. Minul on selleks 10-liitrine pott ehk siis abivahend, mille kraamin välja just hoidistamise ajal. Kui kodus nii suurt potti ei ole, võib siis kas väiksema koguse teha või kuumutamise ajal boršipõhja mitme erineva poti vahel laiali jagada. Maitsestamine on sel moel küll veidi matemaatikat nõudev, aga ei midagi ületamatut.

Ja nüüd kogu segu tulele. Pott peab olema ainult suur! 
Retseptis toodud koguste puhul ei ole vaja kohe kindlasti näpuga järge ajada või kaalu grammi pealt täpseks sättida. Kogused on pigem indikatsiooniks nii põhikoostisainete osas kui ka maitsestamise seisukohalt. Mina olen hakanud kange sünteetilise äädika asemel kasutama mahedamat veiniäädikat ja algretseptiga võrreldes olen ka suhkrut vähendanud. Samas nõuab boršisupp just seda hapu-magusa tasakaalu, mis selle supi nii vastupandamatuks muudab. Tomatipasta asemel võid supi sisse lisada purustatud tomateid. Õige tomatipasta on see paks ja tume ühtlane pasta, mida mina ostan Keskturult, kus seda suure püti seest kaaluga müüakse. Tavapoodides on seda kas siis konservina või tuubides ja see on hoopis kangem kraam, kui tavaline purustatud tomat või tomatikaste.
Purkitehtud boršipõhi
Kogus ca 6 liitrit
1 kg peeti 
1 kg porgandit
1 kg sibulat
2 kg värsket kapsast (hapukapsaborši puhul kasuta hapukapsast)
500 g tomatipastat
5 dl õli
2 dl suhkrut
5 loorberilehte
3 sl soola
1,5 dl veiniäädikat (võid kasutada ka kanget 30%-list äädikat, seda lisa 3 sl)
20 musta pipra tera
Vajadusel veidi vett
Värsket hakitud tilli
Koori peet, porgand ja sibul
Ribasta kapsas. Haki sibul ja riivi jämeda riiviga peet ja porgand. Kuumuta suure poti põhjas õli ja prae keskmisel kuumusel õli sees läbi sibul, porgand ja peet. Kalla siis juurde kapsas koos soola, suhkru, loorberilehtede, tomatipasta ja piprateradega. Hauta vaiksel kuumusel paarkümmend minutit. Sega aeg-ajalt. Viimasena lisa äädikas ja hakitud till. Kuumuta veel mõned minutid. Kontrolli, et köögiviljad oleksid parajalt pehmed. Kontrolli ka maitseid. Vajadusel lisa soola, suhkrut või äädikat, et maitse paika saaks. 
Tõsta valmis boršipõhi steriliseeritud (kuumuta purke ja purgikaasi 15-20 minutit ahjus 80 kraadi juures) purkidesse ja kaaneta kohe. Suppi valmistades lisa boršipõhjale vett, soovi korral liha ja serveerides lisa hapukoort ja värskeid ürte. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.