Juustukattega sibulapirukas kartuli-muretaina põhjal

Esileht / Määramata / Juustukattega sibulapirukas kartuli-muretaina põhjal

Käes on kahvatu, tumedate silmaalustega külm ja kurvavõitu kaamos. Igal aastal ehmatab ta korraks oma monokroomsusega ja nukrusega. Kui veel paar nädalat tagasi imetlesin oma terrassil vohavaid roosbegooniaid, mis hakkasid südikalt vastu lähenevale sügisele ning suutsid oma kirka rohelise ja punase värvi täiesti kolletamisvabana hoida, siis esimesel öökülmaööl murdus ka nende vastupanu ning hommikuks olid järgi vaid kärbunud ja elutud taimed. Kurb! Igal aastal on kurb ja harjuma vist ei õpigi. Lisaks halliks muutuvale maailmale tuleb nüüd tuleb jälle õppida harjuma nende pikkade pimedate õhtutega ning päevadega, mil tuld toas ei saagi ära kustutada.

Serveerides võib pirukale veel lisaks sättida veidi väiksemaks rebitud prosciuttot.

Et aga kogu nukrus liiga valdavaks ei muutuks, tuleks tubane olemine eriti õdusaks ja mõnusaks teha. Küünlad põlema, tuli kaminasse, armsatele inimestele üks soojendav kalli ja küll me ka selle nukkerpimeda aja taaskord üle suudame elada. Üks tummine toekas ja parajalt maalähedane sibulapirukas sobib sellesse valemisse hästi. Toidab kõhtu ja soojendab hinge. Sobib nii omaette roaks kui ka värske salatiga kombineerida.

Mõnusa, veidi rustikaalse olemisega piruka puhul on pearollis
magus sibul, mis peidetud kreemise toorjuustukihi alla. Selles pirukas sobib
kasutada erineva maitsega toorjuustusorte. Väga maitsev jääb sibula
ja paprikaga toorjuust, kuid kindlasti leiab igaüks oma lemmiku erinevaid
maitseid katsetades. Kes sobib veidi särtsakamat tulemust, võib kasutada jälle magusa tšilliga toorjuustu. 

Kartuli-rukkitaina põhjal toorjuustukattega sibulapirukas
8-10-le

Kartuli-muretainas:
150 g keedetud kartuleid, koorituna
150 g rukkijahu
100 g võid
0,5 tl soola
veidi vett
Täidis:
3-4 sibulat, õhukeste poolratastena
Võid praadimiseks
Soola ja pipart
Veidi tüümiani
Maitseks veidi suhkrut ja palsamiveiniäädikat
Toorjuustukate:
200 g Philadelphia toorjuustu sibula ja paprikaga,
toasoojana
1 dl 35%-list koort või kohvikoort
2 muna
100 g riivitud juustu
Soola ja pipart
Põhja valmistamiseks töötle kartulid, tükeldatud või ja
rukkijahu koos soolaga ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa veidi külma vett, et
moodustuks ühtlane tainapall. Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks külma. Võta
tainas külmast ning laota küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi põhjale ja
külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 10-15 minutit 180 kraadi juures, kuni
põhi on kuivaks tõmbunud, kuid mitte pruunistunud.
Samal ajal kui põhi ahjus küpseb, kuumuta pannil keskmisel
kuumusel või ja hauta sibulat koos tüümianiga kümmekond minutit, kuni ta on
klaasjas ja hakkab kergelt karamelliseks muutuma. Maitsesta soola, pipra,
tibakese suhkru ja palsamiveiniäädikaga maitse parajaks. Tõsta segu
eelküpsetatud põhjale.
Katte jaoks sega toasoe toorjuust, koor ja munad ühtlaseks.
Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Kalla sibulatele, puista peale riivitud
juustu ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 30-40 minutit, kuni pealispind on
kuldne. Jahuta veidi ja serveeri koos värske salatiga. Soovi korral võid pirukale sättida veel prosciutto-pitsi.

Postitus sündis koostöös Philadelphiaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.