Võileivatordil on mõnusalt magus nostalgiline mekk juures.
Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik
ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga
võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui
sinna sisse läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske
suitsulõhe ning peale sätitud värske graaviforell ja kalamari. Luksuslik,
pidulik ning tõeliselt maitsev kooslus, mis aitab vääriliselt tähistada Eesti
Vabariik 100 sünnipäeva ja kaunistab iga pidulauda.
Paljudele meenub aastakümnete tagune pidulaud, kus laua krooniks oli rikkalik
ja maitsetest pungil võileivatort. Ajad küll muutuvad ja aastad edenevad, aga
võileivatordi headuses ei ole mõtet ka uuemal ajal kahelda. Eriti siis, kui
sinna sisse läinud nii väärt koostisosad kui Peetri Lõheäri mahlane ja värske
suitsulõhe ning peale sätitud värske graaviforell ja kalamari. Luksuslik,
pidulik ning tõeliselt maitsev kooslus, mis aitab vääriliselt tähistada Eesti
Vabariik 100 sünnipäeva ja kaunistab iga pidulauda.
Võileivatordis kasutatud suitsulõhekreem vaheldumisi
munavõikreemiga on tõeliselt hõrk kooslus. Kes soovib, võib selle tordi ka
musta leivaga valmistada. Võrreldes leivaga tehtud tordiga jääb röstsaiaga tort
õhulisem ja õrnem, kuid väga maitsvad on mõlemad. Põhiline on torti tehes
koostisainetega mitte koonerdada, sest nii jääb tulemus külluslik ja mahlane.
munavõikreemiga on tõeliselt hõrk kooslus. Kes soovib, võib selle tordi ka
musta leivaga valmistada. Võrreldes leivaga tehtud tordiga jääb röstsaiaga tort
õhulisem ja õrnem, kuid väga maitsvad on mõlemad. Põhiline on torti tehes
koostisainetega mitte koonerdada, sest nii jääb tulemus külluslik ja mahlane.
Rikkalik võileivatort suitsulõhe- ja munakreemiga
8-10-le
24 viilu täistera röstsaia
Lõhekreem:
2 dl toorjuustu, toasoojana
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
200 g kuumsuitsu lõhet, tükeldatuna (väga hea värskelt suitsutatud lõhe leiad Peetri Lõheärist)
Peotäis hakitud tilli
Soola ja sidrunipipart
Munakreem:
4 keedetud muna
1,5 dl paksemat majoneesi
2 dl 35%-list koort, vahustatuna
Soola ja pipart
Kaunistamiseks:
200 g graaviforelli (minu lemmik graavilõhe ja -forell on Peetri Lõheärist pärit)
100 g kalamarja
1 suurem pikk kurk
200 g redist
6 vutimuna, keedetuna (seest pehme munakollasega vutimuna
saad siis, kui keedad neid 2 minutit ja 40 sekundit)
saad siis, kui keedad neid 2 minutit ja 40 sekundit)
Värsket tilli
Immutamiseks piima või puljongit
Valmista kreemid. Vahusta kokku 4 dl 35%-list koort ja jaga
kaheks. Lõhekreemi jaoks sega omavahel tükeldatud lõhe, toorjuust, pool
vahustatud koorest ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Munakreemi
jaoks töötle muna kahvliseljaga peeneks. Sega juurde vahustatud koor ja
majonees. Maitseta soola ja pipraga.
kaheks. Lõhekreemi jaoks sega omavahel tükeldatud lõhe, toorjuust, pool
vahustatud koorest ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga. Munakreemi
jaoks töötle muna kahvliseljaga peeneks. Sega juurde vahustatud koor ja
majonees. Maitseta soola ja pipraga.
Tordi valmistamiseks lõika saiadelt ära ääred nii, et järele
jääks täisnurksed ühesuurused saiaviilud. Immuta saiu soovi korral kiirelt kas
piimas või külmas puljongis ja lao serveerimisalusele 6 viilu üksteise kõrvale.
Määri peale pool lõhekreemist. Lao sinna peale järgmine kiht immutatud saia ja
sellele määri pool munakreemist. Lao munakreemile kolmas saiakiht ning määri
sellele lõhekreem. Sinna peale lao viimane kiht saiu ja määri munakreemiga nii
pealt kui ka võileivatordi külgedelt. Nüüd võid tordi mõneks tunniks kuni üleöö
külma tõsta, et tort veidi taheneks ja maitsed seguneksid.
jääks täisnurksed ühesuurused saiaviilud. Immuta saiu soovi korral kiirelt kas
piimas või külmas puljongis ja lao serveerimisalusele 6 viilu üksteise kõrvale.
Määri peale pool lõhekreemist. Lao sinna peale järgmine kiht immutatud saia ja
sellele määri pool munakreemist. Lao munakreemile kolmas saiakiht ning määri
sellele lõhekreem. Sinna peale lao viimane kiht saiu ja määri munakreemiga nii
pealt kui ka võileivatordi külgedelt. Nüüd võid tordi mõneks tunniks kuni üleöö
külma tõsta, et tort veidi taheneks ja maitsed seguneksid.
Enne serveerimist kaunista tort. Graavitud forellist või lõhest
lõigatud õhukestest viiludest moodusta rullikeeratud lõheroosid. Kurki ja
redist võid lõigata kas terava noaga õhukesed viilud või kasutada mandoliini
viilutamiseks. Lao kurgi- ja rediseviilud tordi peale ning külgedele. Kaunista
poolitatud vutimunadega, forellimarjaga ja värske tilliga.
lõigatud õhukestest viiludest moodusta rullikeeratud lõheroosid. Kurki ja
redist võid lõigata kas terava noaga õhukesed viilud või kasutada mandoliini
viilutamiseks. Lao kurgi- ja rediseviilud tordi peale ning külgedele. Kaunista
poolitatud vutimunadega, forellimarjaga ja värske tilliga.
Retsept sündis koostöös Peetri Lõheäriga
Vasta