Kompott tundub olevat hästi unustatud uus vana hoidis, mida võiks vahelduseks erinevatele uuema aja trendikatele hoidistele taas meelde tuletada. Lapsepõlvest meenub ikka, kui mõnus oli tuisusel talveõhtul keldrist üles toodud kompotipurgilt kaas maha keerati ja siis sai kas koos kohupiima, jäätisega või ka niisama suhkrusiirupis kümmelnud õunasektorite, tikrite, kreekide või muude viljadega maiustada. Eriliseks lemmikuks olid loomulikult ploomid. See oli ikka selline tummine ja tugev tervet põske täitev mõnus mahlane suutäis ja seetõttu said ploomidega kompotid riiulitelt alati kõige kiiremini otsa. Selle vältimiseks oleks tark purki kombineerida erinevaid vilju nagu siin hoidises, kus ühes purgis saavad kokku õunad, ploomid, pohlad ja põldmarjad.
Sügisviljadega kompott õunte, ploomide ja pohladega
Koostisosad
- 700 g õunu tükeldatuna
- 500 g ploome soovi korral poolitatuna
- 200 g pohli
- 200 g põldmarju
- veidi ingverit
- 200-300 g rafineerimata roosuhkrut
- 1 l vett
Valmistamine
- Kalla vesi kastrulisse, lisa suhkur ja ingveriviilud ning kuumuta segades, kuni suhkur on lahustunud. Puhasta õunad ja lõika sektoriteks. Tõsta ploomid ja õunad steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Lisa igasse purki ka pohlad ja põldmarjad (võid kasutada ka pihlakaid, arooniaid või muid marju). Kalla kuum (vähemalt 60-kraadine) siirup ploomidele ja õuntele peale. Koputa purke ettevaatlikult, et mullid eralduksid. Aseta kaaned lahtiselt purkidele. Aseta purgid suurde potti (kata poti põhi käterätiga, et purgid omavahel kolisema ei hakkaks). Kalla potti soe vesi nii, et purgid oleksid kaelani vees. Kuumuta purke keemistemperatuuri lähedasel temperatuuril ca 25 minutit. Vesi peab kergelt liikuma, kuid kindlasti mitte mulisedes keema. Kui sul on olemas toidutermomeeter, siis peaks vee temperatuur olema mitte rohkem kui 88 kraadi. Tõsta veidi jahtunud veest purgid välja ja keera kaas tihedalt peale. Jäta ca 24 tunniks toatemperatuurile. Säilita külmas.
Retsept sündis koostöös DanSukkeriga.
Vasta