Õunakookide hooaeg on vääramatult käes. Meie maakodu igivana õunaaeg on sel aastal justkui varjusurmast ärganud ning suutnud valmis küpsetada muljetavaldava koguse õunu. Maal olles kulub suurem osa ajast õunte korjamisele, sorteerimisele ja söögiks mitte kõlbulike allakukkunud õunte kokku rehitsemisele, et need siis aiast välja kärutada. Huhhh…!
Õunahooajal ei pea pead murdma selle üle, millist kooki valmistada, sest vastus on ilmselge. Kui üldse kooki teha, siis loomulikult õunakooki. Siia blogisse on aastate jooksul kogunenud minu lemmikuid õunakooke, mida teed ikka ja jälle. Vahel on hea endalgi mälu värskendada ja vanu häid lemmikuid meelde tuletada. Vahel on aga põnev katsetada uute kooslustega nagu näiteks selle Firenze õunakoogi puhul. Retsepti leidsin ühest inglisekeelsest ajakirjast, kus olin lihtsalt leheküljest ja retseptist pildi teinud, seega ei oska ma kahjuks viidata ei koogi algallikale ega tea midagi ka koogi seosest Firenze linnaga. Sidrunid ja piiniapähklid viitavad küll Itaalia köögile, aga mingit lugu retseptiga paraku kaasas ei olnud.
Lihtsa valmistuskäiguga ja üsna käepärastest komponentidest valmiv kook üllatas oma tekstuuriga. Retsepti vaadates ootasin hästi kohevaks küpsevat õhulist kooki, tegelikkuses oli aga kook pigem selline mahlane ja samas üsna õhukese kergelt karamellistunud krõbedate äärtega mõnus sidrunine suutäis. Põneva lisamaitse andsid koogile lõpus lisatud röstitud piiniaseemned. Seni ei ole ise neid õunakoogil taibanud katsetada, aga kooslus õigustas end igati. Kui aga piiniaseemneid käepärast ei ole, võib kasutada näiteks röstitud kreeka pähkleid või sarapuupähkleid. Mõlemad tuleks siis pisut peenemaks hakkida. Maitse ja tekstuur olid selle koogi puhul hästi mõnusad ja kook kadus laualt juba esimese paari tunniga. Sidrunikoorest mõrkjust ja pisut hapukust saanud tainakiht annab õuntele väga nauditava maitsenüansi.

Firenze õunakook sidruni ja piiniaseemnetega

Mõnus hapuka sidrunimaitsega õunakook, kus üllatusesinejateks piiniseemned
Aeg kokku 1 hour 15 minutes

Koostisosad

  • 4–5 tk õuna sektoritena
  • 2-3 sl sidrunimahla
  • 2-3 sl suhkrut
  • 125 g võid toasoojana
  • 2-3 sl riivitud sidrunikoort
  • 1,5 dl roosuhkrut rafineerimata
  • 3 tk muna
  • 1 dl piima
  • 3 dl speltajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsaga soola
  • 3 sl piinaseemneid röstituna
  • tuhksuhkrut

Valmistamine

  • Tõsta tükeldatud õunad kaussi, lisa sidrunimahl ja 2-3 sl suhkrut, sega läbi ja tõsta kõrvale.
    Vahusta toasoe või suhkru ja sidrunikoorega koos kreemjaks. Lisa munad ja vispelda tainas ühtlaseks. Kalla juurde piim ning sega tainas läbi. Sega jahu, küpsetuspulber ja sool ning sõelu jahu muna-võimassi sisse. Lisa ka umbes pool õuntest ja sega läbi. Kalla tainas lahtikäiva 24-26-cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Lao peale ülejäänud õunatükid. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180-190 kraadi juures 50-60 minutit, kuni tainas on pealt kuldne ja kook läbi küpsenud. Tõsta ahjust välja.
    Rösti piiniaseemned pannil kuldseks ja puista koogile. Viimistle tuhksuhkruga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.