Ma armastan tuliseid toite ja teravaid maitseid. Väga! Minu meelest on mõnus, kui toitudele korralikult teravust on lisatud. Ikka nii, et vahepeal peab taskuräti järele haarama, et nina pühkida. Nutad aga naudid 😉 Sain alles hiljuti teada, et terava maitse vaigistamiseks hakkab keha endorfiine eraldama ehk siis õnnehormooni aktiiviseerumine ja terav maitse on täiesti seotud. Boonuseks on veel õhetav jume, kuna tšilli aitab ka vereringet parandada. Seega, terav toit ei ole ainult toit, vaid tegelikult täiesti omaette elamus.

Crazy Bastard kastmed on neile, kes tõeliselt teravaid maitseid armastavad

Paraku kipub Eestis olema nii, et isegi kui menüüs on terava toidu juurde joonistatud kolm või ka viis tšillipipart, siis sageli selgub toidu saabudes, et tegemist on siiski pigem aimatavalt terava kui korralikult kõrvetava roaga. Keskmine eestlane tundub lihtsalt väga teravat maitset pelgavalt ja nii oleme me alati innukalt noogutamas, kui restoranis hoiatatakse terava toidu eest. Jaaa, loomulikult, võite kohe mõnuga tšillit lisada!
Oma tšillilembuses olen vahel päris hädas olnud. Tihti on ka poes müüdavad tšillid sellised, et pigem võiks neid paprikate hulka liigitada kui maitsest ja teravusest lähtuda. Seega ei pruugi isegi mitme tšilli lisamisel tulemuseks korralikult terav toit olla.
Seega olin kohe päris õnnelik, kui mulle saadeti katsetamiseks Crazy Bastard kaubamärgi all müüdavad tšillikastmed. Vot nüüd me räägime teravast toidus. Hoia ainult salvrätt käepärast, et vahepeal nina pühkida. Mõnus!

Need kastmed on meil nüüd ilusti aukohal ja minu meelest võib tšillist teravust lisada pea lugematule hulgale toitudele. Sobib hästi nii köögiviljade, mereandide, kala- või lihaga. Ja loomulikult munaroogadega. Kastmete valikus on magusama nüansiga ja pisut leebemaid, aga ka üsna segaseid tegijaid. Skaala ülemises otsas asub Carolina Reaper tšillikaste mustikatega. Carolina Reaper on teadaolevalt kõige kangem tšilli, nii et elamus on garanteeritud. Ise valmistasin aga vürtsikaid krevette pisut tagasihoidlikuma, aga siiski pudelisildile jäädvustatud teravusskaalal viite leeki väärt oleva kastmega, millel lisaks Trinidad Scorpion tšillile veel mandariin maitset andmas.
Lühidalt, vürtsikate krevettide valmistamiseks segasin kokku 2 tl Trinidad Scorpion tšillikastet, 1-2 sl sojakastet, 1 tl mett ja 1 tl seesamiõli. Segasin selle kokku ja sinna sisse tõstsin marineerima 300 g tooreid hiidkrevetisabasid. Marineerimiseks kuluv aeg peaks olema vähemalt 20 minutit või ka rohkem.
Edasi polegi muud, kui krevetid pisut kuivemaks patsutada ja siis kas kuumale grillile või pannile. Krevettide puhul väldi kindlasti üleküpsetamist ehk siis kohe, kui krevetid on roosakaks tõmbunud, tõsta nad ära. Kui maitses napib soola, siis lisa ka pisut soola ja värskelt jahvatatud musta pipart. Puista peale seesamiseemneid ja säti oma lemmiksalatile. Mina lisasin avokaadot, kurki ja kirsstomateid. Võid järelejäänud marinaadi ka salatile niristada või kui tahad eriti särtsakat elamust, siis nirista salatile veidi marinaadi koostises olnud Trinidad Scorpioni tšillikastet.
Ja ole siis valmis tuliseks elamuseks!


Postitus sündis koostöös Crazy Bastard kastmetega. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.