Jäised ehk siis sügavkülmutatud koogid on hästi mõnus vaheldus tavalistele kookidele. Hoian ikka sügavkülmas vabana kohta, kuhu saab vajadusel ühe koogivormi külma pista. Nii hea vahel võtta, kui kellelgi maiustamisisu peale tuleb või on külalisi oodata. Jäiste kookide valmistamise eelis on see, et see on imelihtne. Natuke vahustamist ja natuke segamist ning ei mingit jändamist temperatuuridega ja ahjudega. Isegi laps saab hakkama. Ja värskena seisab see kook vajadusel nädalaid.

Selle koogi valmistamisel on tõhusaks abiliseks hea blender, mille abil saab nii põhjaks minevad küpsised kui ka täidisesse sätitavad pohlad peenestada. Vahukoore vahustab mikser ja muu on juba lihtsalt kokkusegamise vaev. Või õigemini vaeva ei olegi, vaid puhas lust ja tegemiserõõm. Blenderina kasutasin Bosch Vitaboost blenderit, mille kohta võin ainult kiidusõnu jagada, kuna tegemist on võimsa 1600-vatise mootoriga tööloomaga, mis saab hakkama ka kõige keerulisemate ülesannetega ja näiteks pohlaseemnetest ei jää järele isegi mitte mälestust.

Siin jäises koogis saavad kokku kakaoküpsistest tummine koogipõhi, särtsakashapu pohl ja kreemine toorjuustutäidis, kus väikese maitseüllatuse valmistab kitsejuust. Kitsejuust sobib siia kooslusesse imehästi, andes tulemuseks vaid õrnalt aimatava, kuid väga mõnusa maitsenüansi. Seda ei tasuks karta ka neil, kes muidu suuremad kitsejuustu sõbrad ei ole, sest siin koogis jääb kitsejuustu maitse tõesti väga delikaatseks ja ainult aimatavaks.

Jäine gluteenivaba kook toorjuustu, pohlade ja tibakese kitsejuustuga

Valmistusaeg 30 minutes
Portsjonit 10 inimesele

Koostisosad

  • 150 g Täkumetsa kakaoga toortatraküpsiseid
  • 70 g võid
  • 400 g toorjuustu toasoojana
  • 2 dl 35%-list koort
  • 100 g pehmet kitsejuustu
  • 300 g pohli
  • 1,5-2 dl roosuhkrut rafineerimata
  • 1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine

  • Valmista esmalt koogipõhi. Selleks purusta blenderis küpsised, sega sulatatud võiga ja suru siis küpsetuspaberiga vooderdatud ca 20-22-cm läbimõõduga lahtivõetava vormi põhjale.
    Purusta pohlad blenderis umbes kolmadiku kuni poole suhkrukogusega. Tõsta kõrvale. Vahusta koor koos toorjuustu, kitsejuustu, ülejäänud suhkru ja vanillisuhkruga. Kalla toorjuustusegu vormi. Sinna peale nirista ka pohlasegu ja sega veidi pealmine kiht läbi. Tõsta kook sügavkülma vähemalt neljaks tunniks kuni üle öö.
    Umbes pool tundi enne serveerimist tõsta kook toatemperatuurile, et kook veidi soojeneks.

Postitus sündis koostöös Bosch blenderiga. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.