Suvi on just niikaugel, et järjest enam hakkab kasvuhoones, peenramaal ja ürdipõllul erinevat värsket kraami valmis saama. See on puhaste koduste maitsete pidu ja sel ajal oleks patt eksootiliste põnevatele maitsetele rõhuda või mitte kahe suupoolega kodumaiseid kurke, värskelt valmima hakanud tomateid, noori kartuleid või aromaatset tilli nautida.
Tillipesto on minu jaoks saanud suvel kohustuslikuks. See sobib pea kõikide suvetoitudega ja vahel ei soovigi midagi muud, kui noor kartulit tillipestoga või värskele koduleivale määritud tillipestot rammusa suvemagusa tomativiiluga.
Pesto valmistamiseks olen seni kasutanud spetsiaalset lõiketeradega purustajat, kuid hiljuti sättis end minu köögis sisse Saksa päritolu Bosch MUM5 köögikombain. Ilus, vaoshoitud disaini ja võimsa 1000W mootoriga tõhus köögiabiline, kes lisaks tavapärastele köögikombaini funktsioonidele veel juures näiteks hakklihamasina ots, kaasavõetav blenderi kann, tsitruspress ja ka purustaja, mis ette nähtud väiksemate koguste valmistamiseks.
Minu jaoks oli see eraldi väikeste anumate lisa omaette lotovõit, sest tavalise köögikombainiga ei ole ma lihtsalt viitsinud hakata kas siis pestot või hummust tegema. Põhjus see, et kui sul on ikkagi 2-liitrine kann ja peotäis pestomaterjali, siis muutub toorainekadu ebamõistlikult suureks. Suurem osa pestot on hiljem mööda anuma seinu laiali määritud või siis ei ole seade üldse ette nähtud nii väikese koguse valmistamiseks. Seepärast meeldis mulle väga, et sellel köögikombainil on olemas parajalt suur klaaspurk kaanega, mille sisse saad valmistada paraja koguse pestot. See purk käib lihtsalt masina mootori külge, teed selles pesto valmis ja sulged siis kaasasoleva kaanega ning tõstad külmkappi. Minu jaoks täiesti oluline lisaargument, sest senini olen ma kogu aeg käepärast hoidnud eraldi purustajat. Nüüd on siis see vajadus ka väga mugava lahenduse leidnud.
Seekord sai siis see köögikombain sisse õnnistutud just tillipestoga, millelt sai maitselisa suvine noore kartuli, soolakurgi ja suitsukalaga salat. Igati suvine taldrikutäis, kuhu võib kombineerida just neid koostisosi, mis parasjagu külmkapist vastu vaatamas või mis vajavad peenramaal harvendamist. Suitsukala jääb ikka vahel tuttava kalamete käest toodud kaladest järele ja soolakurgi purk peaks suvel ka kõigil köögikapil troonima.
Suvesalat tillipesto, noore kartuli, suitsukala ja soolakurgiga
Koostisosad
- 500 g noori kartuleid keedetuna
- 200 g suitsukala puhastatuna
- 200 g soolakurki tükeldatuna
- 200 g kirsstomateid tükeldatuna
- 4 muna keedetuna ja tükeldatuna
- Salatirohelist
- Oliiviõli
- Soola ja pipart
Tillipesto
- Suurem peotäis tilli
- 2 küüslauguküünt
- 50 g Forte või parmesani juustu tükeldatuna
- 1,5 dl oliiviõli
- 50 g piiniaseemneid pähkleid või päevalilleseemneid
- Sidrunimahla
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Valmista esmalt pesto. Selleks tõsta kõik koostisained purustajasse ja töötle mass ühtlaseks. Ära pestot liiga peeneks töötle. Väiksed tükid on igati asjakohased. Minu pesto valmis Boschi köögikombainiga kaasa olevas purustajas.
- Salati jaoks rebi salatiroheline suupärasteks tükkideks. Piserda oliiviõliga ja lisa veidi sidrunimahla ja soola. Tõsta taldrikule. Tükelda kartulid parajateks tükkideks ja sega tillipestoga. Tõsta taldrikule laotatud salatirohelisele. Lisa taldrikule ka tükeldatud kirsstomatid, kurk, muna ning kala. Nirista salatile peale veel tillipestot ja viimistle soola, pipra ja värske tilliga. Serveeri kohe.
Postitus sündis koostöös Boschiga.
Vasta