Pean tunnistama, et olles elu jooksul juba üht teist maitsnud ja proovinud, suudan sageli retseptile otsa vaadates juba aimata, kuidas see maitsekooslus keelel tunduda võiks. Ehk siis mingid maitsed suudan ka kujutlusvõimet appi võttes oma peas kokku sobitada. Seepärast tekitas mul peas ja muidu üsna heas treenituses olevates maitsenäsades korraliku errori Tai pomelisalat. Pomel on, teadupärast, hooajaline tsitruseline, mille hooaeg on hetkel käes ja pomelipuu pirakaid vilju (käändub eesti keeles pomel-pomeli) leiab praegu igast poest.

Pomel ongi pärit Kagu-Aasiast ja tegemist on suurima tsitruselisega, mida meie poest leiab 1-2 kg raskusena, aga mis võib kuni 6 kg raskuseks kasvada. Pomel on ürgne ja looduses just sel moel kasvav vili, millest on aretatud erinevaid järglasi ja ristandeid. Ta on magushapukas ning vähem mõrkjas kui greip. Samas on pomelis rohkelt C-vitamiini ehk siis 100 g pomelit katab ilusti ära päevase vitamiinivajaduse. Kaloreid on samas tagasihoidlikult ehk vaid 37 kcal 100 g kohta. Seega, kõik kaalujälgijad, haarake üks pomel ja kindel võib olla, et ainevahetus lülitab sisse koheselt ka kiirema käigu. Lisaks naudid veel mõnusa magushapu maitsega viljaliha, mida üht pomelit puhastades jätkub kogu perele.

Kui aga selle salati juurde tagasi tulla, siis pomeli maitset ma tean. Samamoodi oskan ette kujutada, kuidas maitseb küüslaugu ja kookospiimaga hiidkrevett laimimahla, kalakastme ja koriandriga. Kui aga need kõik maitsed kokku panna, siis tekkis minul kergemat sorti lühis. Ja selline olukord viib reeglina selleni, et paremat võimalust tõe väljaselgitamiseks ei ole, kui lihtsalt järgi proovida. Ja seda ma esimesel võimalusel tegingi.

Tulemus oli igati katsetamist väärt. Harva suudan maitseüllatuda, aga see kooslus oli küll selline, et esmalt liigitub see kordamisele minevate retseptide nimistusse ja teisalt oli see põnev maitsekooslus väga nauditav ning suutis tekitada täiesti uue maitsekoosluse, mis nüüdsest maitsenäsadesse oma unikaalsuses jälje jättis.

Tai pomeli salat krevettidega ehk Yam Som-O

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 500 g pomeli viljaliha väiksemateks tükkideks rebituna
  • 400 g hiidkrevette koorituna
  • 1 dl kookoshelbeid
  • 1 dl kookospiima
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 1 šalottsibul hakituna
  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • Oliiviõli
  • Suur peotäis India pähkleid või maapähkleid hakituna
  • Kalakastet
  • Laimimahla
  • Värsket koriandrit
  • Veidi suhkrut

Valmistamine

  • Alusta sellest, et kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning hauta õlis sibulat, küüslauku ja tšillihelbeid kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa pannile kookospiim ja kuumuta läbi. Tõsta pannilt ning jahuta.
  • Rösti kookoshelbeid keskmisel või vaiksel kuumusel, kuni need on kuldpruunid. Hoia pannil silma peal, sest kookoshelbed võivad kergelt kõrbema minna. Kui värvus on kuldne, tõsta pann kohe pliidilt. Jahuta kookoshelbed.
  • Prae pannil õli sees krevetid, kuni need on värvi muutnud. Võid krevette ka soolaga maitsestatud vees mõne minuti jooksul keeta.
  • Tõsta salatikaussi pomeli viljaliha. Lisa kas praetud või keedetud krevetid, sibula-kookospiima segu ning väiksemaks hakitud pählklid. Lisa ka värske koriander. Sega kausis kokku 2-3 sl laimimahla, 2-3 sl kalakastet ja veidi suhkrut. Kalla kaste ülejäänud koostisosadele ja sega kas käte vahel või kahe lusikaga tõstes läbi. Kontrolli maitseid, vajadusel lisa kas laimimahla või kalakastet. Serveeri kohe.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.