Sellel suvel on angerjasupp saanud meie pere üheks lemmiktoiduks. Suvel maakodus olles ja sealt Pärnusse turule minnes sai iga kord üks värske angerjas taas kaasa haaratud ja sellest siis potitäis tomatist angerjasuppi valmis keedetud. Nii hea kas ise süüa või ka suvekodus käivatele külalistele pakkuda.
Angerjas on tõeline hõrgutis ja kes seda kala armastab, see tõenäoliselt jäägitult. Kui kõige sagedamini süüakse angerjat kas suitsutatuna või marineeritult, siis igati mõnusaks ideeks on katsetada ka vahemerelise maitsekooslusega tomatist angerjasuppi. Tegelikult ei ole selle valmistamine üldse keeruline ja eriti suvisel ajal jääb supp väga mõnus, kui sinna ka noori kartuleid lisada. Kui muidu on angerjas üsna rasvane kala, siis happeline tomatimahlast leem aitab suurepäraselt angerja rasvasust tasakaalustada.
Antud retsepti järgides on tulemuseks üsna tummine ja paks supp. Kui tahad vedelama leemega suppi, lisa lihtsalt vett või puljongit.
Tomatine angerjasupp
Koostisosad
- 1 angerjas ca 500 g
- 1 sibul hakituna
- 2 sellerivart hakituna
- 1 tšillipipar hakituna
- 2-3 küüslauguküünt hakituna
- 1 väiksem punane paprika hakituna
- 1 tl suitsutatud paprika pulbrit või jahvatatud paprikat
- 1 dl valget veini
- 1 liiter Põltsamaa tomatimahla
- Paar oksa tüümiani
- 400 g noori kartuleid tükeldatuna
- Soola ja pipart
- Veidi suhkrut
- Oliiviõli
- Värsket peterselli tilli vm ürte
Valmistamine
- Puhasta esmalt angerjas. Angerja nahal olev lima hõõru soolaga ära. Tükelda angerjas ca 2-3 cm paksusteks tükkideks.
- Leeme valmistamist alusta sellest, et kuumuta poti põhjas oliiviõli keskmisel kuumusel ja hauta selles sibulat ca 8-10 minutit. Lisa potti seller, tšillipipar, küüslauk ja paprika ja hauta mõned minutid. Lisa jahvatatud paprika pulber, kuumuta läbi ja kalla siis potti valge vein. Lase keema tõusta ja kalla siis juurde tomatimahl. Maitsesta supp soola, pipra ja tibakese suhkruga. Kuumuta keemiseni, alanda siis kuumust ja keeda vaiksel tulel umbes 15 minutit. Lisa siis supi sisse kartul ja keeda veel kümmekond minutit kuni kartul on pehme. Viimasena lisa angerjas ja keeda veel umbes viis kuni kümme minutit, kuni angerjas on läbi küpsenud ja värvi muutnud. Kontrolli veel maitseid. Serveerides lisa värskeid ürte, viimistle paari keeru musta pipraga ja nirista peale veidi oliiviõli.
Seega, ei oskagi midagi muud öelda, et kui vähegi kalasõber oled, siis tasub see supp kindlasti plaani võtta.
Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felixiga.
Vasta