Krabiliha ei ole meie laual just liiga tuntud ega sage külaline, aga kindlasti on paljud reisidel käies nautinud magusmaheda maitsega krabilihast toite. Meie oleme küll päris mitu maitsvat ja külluslikku söömaaega veetnud just krabilihaga maiustades. Kes vähegi armastab vähki või krevette, siis tõenäoliselt peaks ka krabiliha maitsema. Tegemist on hästi maheda maitsega lihaga, millel puudub minu hinnangul igasugune kalamaitse ehk siis krabiliha võib maitseda ka neile, kes suuremat sorti kalasõbrad ei ole.
Taskukrabi, mille liha on siin retseptis kasutatud, on Lääne-Euroopas kõige enam püütud krabiline. Ta elab kalda lähedal ranniku soolastes vetes. Retseptis kasutatud SIIT Kalakala e-poes pakutav krabiliha on pärit Norrast.
Paar sõna sellest, miks võiks krabiliha süüa. Tegelikult on põhjuseid mitmeid. Vaid 100 g krabiliha katab üle 60% päevasest omega-3 rasvhapete vajadusest ja omega-3 kipub meie menüüs nappima. Omega-3 rasvhapped on samas olulisel kohal meie aju ja ka südame-veresoonkonna hea tervise tagamisel. Krabi on nii seleeni, vase kui ka fosforirikka lihaga ning sisaldab ohtralt B grupi vitamiine.
Minu krabikoogis kasutatud krabi oli pärit Kalakala e-poest, mis on mul üks lemmikuid kohti, kui on vaja väga hea kvaliteediga ja värsket kala või mereande. Kalakala e-poes on müügil SELLISTE kiloste portsjonitena puhastatud ja sügavkülmutatud krabiliha, mida on tõeliselt lihtne kasutada. Ära jääb muidu krabilihaga kaasnev tüütu puhastamise protsess. Tegemist on hakklihale sarnaneva massiga, millest võib erinevaid maitsvaid krabitoite teha. Üheks hästi levinud krabitoiduks on krabikoogid, neid võib tegelikult ka krabi kotlettideks nimetada, sest tegemise loogika on neil sarnane. Krabikooke leiab nii Ameerika rannikualadelt, kus krabisid püütakse, samas on olemas oma krabikookide versioonid Aasia köögis.
Siinne retsept on pigem ameerikapärane versioon ja oi-oi kui maitsev. Mahedamaitseline, krõbedaks praetud ja üsna kiirelt ka sõltuvust tekitavad krabikoogid maitsevad sageli ka neile, kes kala peale kipuvad nina kirtsutama. Retseptis toodud kogusest jätkub umbes kuuele inimesele sõltuvalt sellest, palju lisandeid krabikookide juurde pakkuda. Soovi korral võib krabikookidele juurde veel friikaid või saia pakkuda või krabikooke hoopis burgerisaia vahelt pakkuda. Mina segasin juurde dippimiseks ühe külma kastme ja lisaks pakkusin ka magusat tšillikastet, mis krabikookidega suurepäraselt sobib.
Krabikoogid külma tartar kastmega
Koostisosad
- 400 g taskukrabiliha sulatatuna ja kuivemaks nõrutatuna
- 1 sibul hakituna
- 2 suuremat muna
- 2 sl paksemat majoneesi
- 1 tl sinepit nt Dijoni
- 1 tl Worcesteri kastet soovi korral
- 1 tl ürdisoola mina kasutasin turult ostetud Svaani soola
- Värsket hakitud peterselli
- 1,5-2 dl panko paneeringut või riivsaia
- Soola ja pipart
- Praadimiseks õli
Tartar kaste
- 1 dl majoneesi
- 1 dl hapukoort
- 1 marineeritud kurk hakituna
- 1 punane sibul hakituna
- 1 tl sinepit
- Sidrunimahla
- Soola ja pipart
- Veidi suhkrut
Valmistamine
- Krabikookide valmistamist alusta sellest, et haki sibul ja prae seda keskmisel kuumusel mõned minutid, kuni sibul on klaasjas. Võid sibula ka toorena lisada, aga läbipraadimine annab sibulale magusama maitse. Sega omavahel praetud sibul, munad, majonees, sinep, Worcesteri kaste, ürdisool ja hakitud petersell. Sega läbi ja lisa siis nõrutatud krabiliha ja panko. Panko kogust võid ise reguleerida. Tulemuseks peaks olema vormitav kotletitaina paksusega tainas. Ära kohe kõike kogust lisa, aga kui tainas tundub liiga vedel ja kooke on raske vormida, lisa veel täiendavalt pankot. Vormi käte vahel 8-10 pätsikest. Tõsta need küpetuspaberiga kaetud vaagnale või lõikelauale ja tõsta umbes tunniks külma. Võid ka kohe praadima hakata, aga seistes muutuvad koogid paremini käsitletavaks ja ei lagune pannil ära.
- Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning prae krabikooke mõlemalt poolt mõned minutid, kuni need on kuldsed. Selleks kulub umbes 3-5 minutit mõlemale küljele.
- Tartar kastme jaoks sega kõik koostisained. Kontrolli maitseid. Serveeri krabikooke koos kastmega ja soovitavalt kohe pannilt võetuna kuumana.
Postitus sündis koostöös Kalakala-ga.
Vasta