Advendiaeg on käes ja vaikselt muutub ka meeleolu järjest pidulikumaks. Esmalt saab jõulumeeleolu harjutada advendiajal kodu jõulukaunistustega kaunistades ja küünlaid põletades. Õues on külm ja pime, seega on paras aeg kodus olemine mõnusaks teha ja vahel ka pisut pidulikumaid toite maitsta kas siis oma armsa pere seltsis või väikeses külaliste ringis.

Üheks väikeseks nipiks, mida tasuks pidulike suupistete puhul ära kasutada, on marineeritud punane sibul. See magushapu parajalt krõmpsuv purkitehtud sibul on kirsiks tordil või täpiks i-l andes suupistetele nii maitseviimistlust kui pakkudes samas ka silmailu oma kirka ja ilusa värviga. Minu hinnangul on väga vähe kui üldse mitte selliseid soolaseid suupisteid, kuhu see sibul ei sobituks. Pasteet, liha, graavilõhe, suitsukala, sink, seened jne jne. Nii olengi harjunud pühade ajaks varuma nii mõnedki purgikesed punast sibulat, et kui jälle vaja suupisteid valmistada, siis üks kindel komponent on kohe käepärast.

Jagan siis kahe värvilise ja samas ka hästi universaalse määrde retsepti, mis annavad vabaduse suupistete teemal mängleva kergusega improviseerida. Erkroheline herne-toorjuustukreem sobib nii kala, liha kui ka taimsete komponentidega, samamoodi võib peedihummust kasutada erinevate võileivakatete all värviandjana ja maitsete sidujana. Kolm komponenti – punane sibul, hernekreem ja peedihummus – varutud ja valmistatud ning suupistete maitse- ja värvikirev maailm ongi sinu päralt.

Rohelise herne kreem on igati universaalne lisand nii saial kui leival serveeritud suupistetel. Magusa alatooniga hernekreem sobib suurepäraselt näiteks kiluga, aga samamoodi võib täistaimse suupiste teha nii, et sätid hernekreemile praetud seeni ja seentele marineeritud punast sibulat. Nii lihtne ja nii toimiv! Magusa alatooniga hernekreemi sobib ka tugevama maitsega lisanditega sobitada olgu selleks siis sinihallitusjuust, heeringas või ka suitsukala.

Suupisted kilu, vutimuna, punase sibula ja herne-toorjuustukreemiga

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 viilu musta leiba neljaks lõigatuna
  • 16 vürtsikilu fileed
  • 8 vutimuna keedetuna
  • Põltsamaa punast sibulat
  • Tilli
  • Soola ja pipart
  • Õli

Hernekreem:

  • 300 g sügavkülmutatud rohelisi herneid
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 1 küüslauguküüs
  • Peotäis värsket münti võid kasutada ka tilli
  • Oliiviõli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Rösti leivad. Selleks lõika leivaviil neljaks, piserda õliga ja küpseta 200 kraadises ahjus mõni minut, kuni leib on pealt krõbe ja seest veel pehme. Tõsta kõrvale.
  • Valmista hernekreem. Selleks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Keeda herneid 4-5 minutit ja kurna siis sõelal ning jahuta külma vee alla. Tõsta herned purustajasse või köögikombaini, lisa toorjuust, küüslauk ja münt ning töötle kõik ühtlaseks kreemiks.’
  • Suupisteid valmistades määri hernekreemi röstitud leivale. Tõsta sinna kilufilee, poolitatud vutimuna ja marineeritud sibul. Kaunista tillioksaga ja jahvata peale veidi musta pipart.
  • Hernekeemi ja punase sibulaga võid serveerida samal moel ka heeringat.

Kui hernekreem pakkus punasele sibulale värvivastandit, siis peedihummus kõlab punase sibulaga mõnusas kooskõlas. Väike toonivahe värvis, samas erinevad tekstuurid ja nauditavalt kokku kõlavad maitsed annavad võimaluse neid kahte ka suupistete valmistamisel edukalt erinevate lisanditega kombineerida. Erinevad juustud – kui oled sinihallitusjuustu sõber, siis ära jäta seda katsetamata – sobituvad sellesse duosse väga hästi rääkimata pannilt krõbeda kooriku saanud praejuustust. Tema hiilgus kitsejuust saab ka tõeliselt ilusa raamistuse peedihummuse ja sibula toel. Ka kala või liha saab selle kakskõlaga ilusti harmooniasse sättida. Nii et katseta julgelt ja ei ole välistatud, et leiad hoopis oma lemmiku koosluse. Varu ainult piisavalt marineeritud punast sibulat ja valmista piisav kogus peedihummust.

Peedihummuse, punase sibula ja juustu suupisted

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 viilu röstsaia
  • Meelepärast juustu sobib kitsejuust, sinihallitusjuust, brie juust vm
  • Põltsamaa punast sibulat

Peedihummus:

  • 2 keedetud või ahjupeeti koorituna ja tükeldatuna
  • 300 g kikerherneid kurnatuna
  • 1 sidruni mahl
  • 2 küüslauguküünt tükeldatuna
  • 3 sl tahinit või maapähklivõid
  • 1 sl granaatõunakontsentraati või balsamico kreemi
  • Maitse järgi soola

Valmistamine

  • Peedihummuse valmistamiseks tõsta kõik koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Kui hummus jääb liiga kuiv, lisa kas oliiviõli või ka vett.
  • Rösti sai krõbedaks ja lõika neljaks. Tõsta igale saiale lusikatäis peedihummust, sinna peale säti juustuviil ja juustule punane sibul. Võid viimistleda tüümiani või muu ürdiga ja jahvatada peale veidi musta pipart. Nirista üle oliiviõliga.

Postitus sündis koostöös Põltsamaa Felixiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.