Jõulude ajal võib endale midagi tõeliselt head lubada ja kui tavapärane seapraad, hapukapsad ja verivorstid ei ole päris sinu teema, siis maitsemeeli paitavaks ja meeldivat kõhutäidet pakkuvaks lahenduseks on tervelt küpsetatud ahjukana, mis saanud maitset nii sinepist, hapukast pohlast kui magusast meest ja glasuuritud sulavõiga. Väga maitsev ja külluslik! Praemahladest saab valmistada Maggi puljongit ja koort lisades mõnusalt koorese kastme, mis sobib nii kana kui ka ahjuköögiviljadega, mida tasub kana juurde kõrvalroaks pakkuda.

Nipp! Kuna on jõuluaeg, siis torka kana kõhtu paar poolitatud mandariini. See annab kanale küpsedes põneva ja mõnusa jõuluse maitse. Samamoodi võid kanale kõhtu ka apelsini või õuna torgata. Iga vili annab kanale pisut erineva maitsenüansi.

Mina kasutasin selle ahjukana valmistamiseks vabajooksu kana, mille ostsin Balti jaama turu lihaosakonnast. Vabajooksu kana liha on üsna erinev tavapärasest broilerist ehk siis vabalt ringi siblida saanud kana liha on tugevama tekstuuriga (ikkagi lihas) ja ka iseloomukama maitsega. Kana peaks olema ca 1,5 kg raskune. Kui sul on suurem kana, siis peaksid pikendama ahjus küpsemise aega.

Pidulik ahjukana mee, pohla ja sinepiga

Aeg kokku 1 hour 50 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1,5 kg vabajooksu kana neid leiad näiteks Balti jaama turult
  • 50 g võid sulatatuna
  • 2 tl mahedamat sinepit
  • 2 tl mett
  • 2 tl pohlamoosi või -püreed
  • Värsket või kuivatatud tüümiani hakituna
  • 1-2 sl jahu
  • 3 dl Maggi kana- või köögiviljapuljongit
  • 2 dl koort
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks röstitud köögivilju

Valmistamine

  • Sega kausis sulatatud või, sinep, mesi, pohlamoos või -püree ja värske või kuivatatud tüümian. Määri kana üleni saadud seguga kokku ja suru näppude abil veidi marinaadi ka kana rinnale naha alla. Maitsesta kana soola ja pipraga. Seo kööginööri abil kana jalad kinni ja tõsta kana siis ahjuvormi.
  • Küpseta 180 kraadini kuumutatud ahjus ca 1 tund 20-30 minutit, kuni kana on läbi küpsenud. Küpsust võid kontrollida nii, et torkad kõige paksemasse kokku varda või grilltikuga ja välja jooksev mahl on läbipaistev. Küpsemise vahepeal võid kana marinaadiseguga veel täiendavalt pintseldada.
  • Pannile jäänud praemahladest valmista kaste. Kalla ahjupannilt praemahlad pannile keskmisele kuumusele. Sega jahu vähese koguse puljongiga ja kalla koos ülejäänud puljongiga pannile. Lisa ka koor. Sega kõik ühtlaseks, lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulle umbes 7 minutit, kuni kaste on paksenenud. Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa soola ja pipart. Kalla läbi sõela kastmekannu ja serveeri koos kana ja köögiviljadega.
Puljongi valmistamisel tulevad appi Maggi Bio puljongikuubikud

Postitus sündis koostöös Maggiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.