Tõenäoliselt on kõik, kes kunagi Kreekas käinud, nautinud kusagil sini-sinise mere ääres või kusagil väikese tavernas Kreeka salatit. Ilma selleta Kreekas lihtsalt ei saa. Nii olen minagi neil kordadel, kui Kreekas puhkamas käinud, tellinud ikka ja jälle seda vana head ja õiget salatit. Niristad aga ise õli ja veiniäädikat peale ja naudid küpsete viljade maitset ning maitsete ilusat kooskõla. Feta juust on salatile alati suure tükina peale pandud ja ei mingeid salatilehti, nagu ameerikapärastes versioonides lisatakse.

Kuigi värsket täisküpsete viljadega on meil siin suurema osa aastast keeruline, siis vahel ikka isutab Kreeka salati järele. Ja kui väikeseid kompromisse teha, siis võib ka hetkel parimat kraami varuks võttes täitsa maitsva salati valmistada. Täitsa tomati maitsega tomateid olen saanud kas siis Membost tellides või turgudelt otsides. Ei saa muidugi võrrelda suviste täisküpsete tomatitega ja veel vähem Kreeka suviste tomatitega, aga ikkagi märkimisväärselt paremad, kui need redise moodi krõmpsuvad tavapoe tomatid.

Just selline vee sees ja kaaluga müüdav on fetajuust, mida saab Balti Jaama turult osta. Igati autentne. Oliivid on ka super!

Kreeka salati puhul on hästi oluline ka korralik fetajuust. Minu salatis kasutatud fetajuust oli pärit Balti Jaama turul oma kraami pakkuvast Kalimera Kallis Eesti letilt, kes toob seda otse Kreekast ja suurtes kanistrites. Seda kõige õigemat! Turult saab fetajuustu osta kaalukaubana ja õigele Kreeka salatile lisatakse feta suure tükina, mitte tükkideks pudistatuna ega kuubikutena. Loomulikult hea Kreeka oliiviõli käib ka selle salati juurde ja oliividest ikka piklikud tumedad kiviga kalamata oliivid. Juustule tuleks peale saputada aromaatset kuivatatud punet. Kõiki neid nimetatud komponente leiab ikka sealtsamast Kalimera letilt ja lisaks veel palju Kreeka väiketootjate parima kvaliteediga kaupa alates erinevatest oliividest kuni ürtideni välja.

Kreeka salat. See üks ja õige

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

 • 2 tomatit ca 200 g, sektorite või viiludena
 • 1 lühike kurk tükeldatuna
 • 1 väiksem roheline paprika õhukeste viiludena
 • 1 punane sibul poolratastena
 • 3-4 sl kividega kalamata oliive
 • 1 piklik roheline paprika
 • 150 g fetajuustu
 • Kuivatatud punet
 • Salatikastmeks oliiviõli ja veiniäädikat
 • Soola ja pipart

Valmistamine

 • Tõsta tükeldatud tomat, kurk, sibul ja paprika taldrikule. Lisa ka oliivid. Tõsta kõige peale fetajuustukuubik. Maitsesta soola ja pipraga. Puista peale punet ja nirista oliiviõli ja äädikat. Söö kohe.
See oliiviõli ja veiniäädikas on pärit ikka samast kohast ehk Kalimera Eesti letilt. Igati autentne Kreeka kraam. Sai mõlemat salatile niristatud ja oliividki on ikka ehtne ja au kaalukaup Kreekast sama müüja juurest, mitte konservipurgist.

Postitus sündis koostöös Kalimera Kallis Eestiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.