Käes on õunaaeg ja seega võib ka öelda, et õunakoogihooaeg. No ei ole sügis täiuslik, kui vahel ikka jälle õunakooki ei tee. Meie vanade õunapuudega õunaaed hullus eelmisel sügisel, kui õunapuude oksad kooldusid hiigelkoguse valmivate õunte all. Sel aastal on õunahooaeg tunduvalt vaoshoitum, samas on naabrinaise aias õunauputus ja loomulikult tassitakse osa sellest küllusest kastide ja kärudega ikka lõpuks meie õuele. Seega on õunakoogid igati päevateemaks ja no mis saab selle vastu olla.

See martsipaniga õunakook liigitub lihtsa valmistuskäiguga õunakookide alla ehk siis “tükelda õunad, sega tainas kokku ja kalla need koos vormi” tegevuskäiguga kookide hulka. Võtmekomponendiks on selle koogi puhul martsipan, mis riivituna taina sisse segatakse. Martsipan annab koogile nauditava magusa mandlimaitse, mis õuntega suurepäraselt sobib.

Koogile võib lisada õunu nii peale laotades, aga kui tahad veel õunasemat kooki, siis võib õunu poetada ka taina vahele ehk siis kalla esmalt pool tainast vormi, lisa sinna umbes pool õunakogusest, sinna peale kalla ülejäänud tainas ja kõige peale säti ka ülejäänud õunad. Nii jääb kook mahlasem ja saab ka suurema koguse õunu ära kasutada, mis eriti õunauputuse või agara naabrinaise puhul on omaette boonuseks.

Koogile lisatud martsipani võid pudistada näppude vahel väiksemaks, aga lihtsam on martsipan riivida. Riivimiseks oleks hea, kui martsipan oleks külmkapikülm. Nii muutub ta tahedamaks ja riivimine on lihtsam.

Saksa õunakook ehk õunakook martsipaniga

Aeg kokku 1 hour 8 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 5-6 keskmise suurusega õuna tükeldatuna
  • 150 g martsipani riivituna
  • 3 sl sidrunimahla
  • 150 g toasooja võid
  • 1 dl rafineerimata roosuhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • ½ tl soola
  • 0,5 dl piima
  • 50 ml Vana Tallinna likööri soovi korral
  • 4 muna
  • 4 dl jahu soovitavalt speltajahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • Mandlilaaste
  • Võid vormi määrimiseks

Valmistamine

  • Tükelda õunad ja sega need sidrunimahlaga. Tõsta kõrvale.
  • Vahusta toasoe või koos suhkru, vanillisuhkru, kaneeli ja soolaga heledaks ja kreemjaks vahuks. Riivi martsipan ja lisa see siis võivahule. Lisa ükshaaval munad. Sega iga muna enne korralikult taina sisse ja alles siis lisa järgmine. Lisa ka piim ja liköör ja sega tainas ühtlaseks. Järgmisena lisa jahu ja küpsetuspulber.
  • Sega korralikult läbi. Määri 24-26 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Kalla pool tainast koogivormi ja laota sinna siis pool õunte kogusest. Kalla õuntele ülejäänud tainas ja laota sinna peale ülejäänud õunad. Puista õuntele mandlilaaste.
  • Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures umbkaudu tund aega. Koogi küpsust võid kontrollida keskosasse torgatud tikuga, mis peab jääma puhtaks. Vastasel korral küpseta veel edasi.
  • Valmis kook puista üle tuhksuhkruga ja paku juurde kas vanillikastet või vanillijäätist.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.