Maitsev ja toitev heeringatort sobib hästi erinevatel pidulikel puhkudel lauale sättida. Mustast rukkileivast tordipõhi, vahele keedukartulikiht ja täidiseks heeringa-kodujuustu-muna kiht. Kõik see kõlab kokku üsna veatult ja hea on selle tordi puhul see, et võid selle juba eelmisel päeval külmkappi valmis teha. Pidulauale andes tuleks tort lihtsalt ära kaunistada ja soolane piduroog ongi olemas.

Selline tarretatud heeringa-kodujuustutort sobib nii eelseisvateks jõulupühadeks eelroogade lauale või siis ka aastavahetuse ajal pidulikumaks tähistamiseks. Heeringat võid kasutada nii traditsioonilise maitsestusega heeringat, aga ka suitsumaitseline heeringas sobib siia kooslusesse hästi. Vici õlita heeringat on eriti mugav kasutada ja jääb ära see õliga sahmimine. Kaunistamiseks võid kasutada vutimunade asemel tavalisi kanamune, aga pidulikuma efekti annavad just vutimunad. Kui kasutad vutimune, siis keeda neid taimeriga ja õige keetmise aeg on 2 minutit 40 sekundit alates keevasse vette lisamisest. Nii jääb tulemuseks ilusa poolvedela sisuga vutimuna.

Tarretatud heeringa-kodujuustutort

Valmistusaeg 20 minutes
Tarretumiseks vajalik aeg 4 hours
Portsjonit 8

Koostisosad

Tordipõhi:

  • 250 g tumedat leiba (sobib hästi pisut tahkem leib=
  • 75 g võid

Täidis:

  • 4-5 väiksemat või keskmise suuruseega keedetud kartulit
  • 4 želatiinilehte
  • 250 g Vici heeringafileed hakituna
  • 1 punane sibul hakituna
  • 2 keedetud muna hakituna
  • 300 g kodujuustu
  • 2 dl 35%-list koort
  • Värsket hakitud tilli
  • Soola ja pipart
  • Kaunistamiseks hakitud tilli, murulauku või peterselli, keedetud mune või vutimune, värsket kurki ja redist vm

Valmistamine

  • Töötle leib köögikombainis ühtlaseks puruks. Sega sulatatud võiga ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale. Soovi korral võid leivapõhja 180-200 kraadises ahjus ca 5-7 minutit ka küpsetada, siis muutub tordipõhi kuivemaks. Kui küpsetad tordipõhja, siis jahuta see enne täidise lisamist.
  • Laota leivast tordipõhja peale viilutatud keedetud kartul.
  • Valmista täidis. Tõsta želatiinilehe külma vette likku. Vahusta koor. Sega hakitud heeringas, sibul, muna ja kodujuust. Maitsesta soola, pipra ja hakitud tilliga. Sega juurde ka vahustatud koor. Kuumuta paar supilusikatäi külma vett või piima ja sulata selles želatiinilehed. Nirista pidevalt segades želatiin heeringa-kodujuustusegu sisse. Kalla täidis tordipõhjale.
  • Tõsta jahedasse vähemalt neljaks tunniks kui üle öö. Enne serveerimist tõsta külmast ja kaunista meelepäraste lisanditega.

Postitus sündis koostöös Viciga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.