Kasukas on ikka selline toit olnud, mida sageli pidulauale sätitakse. Pilkupüüdvat ja igale heeringasõbrale meeltmööda salatit saab aga teha ka tordi vormis, mis annab tulemuseks eriti piduliku nii silma- kui maitseilu pakkuva peolaua staari.

Maitsekombinatsioon on klassikaline ja juba kasuka salatist tuttav, väikeseks pisut teistmoodi lisandiks on siin aga kiirmarineeritud sibul, mida tuleks enne tordile lisamist 10-15 minutit veiniäädika ja suhkruga marineerida. Nii muutub sibula maitse vähem intensiivseks ja mahedamaks.

Võimalusel kasuta siin ahjupeeti, selle maitse on intensiivsem ja vähem vesine. Selleks tuleb lihtsalt peet fooliumi sisse keerata ja ca 1 tund ahjus 180-200 kraadi juures küpsetada. Siis koorida ja riivida, nagu ikka 🙂

Kasukatort heeringa ja kiirmarineeritud sibulaga

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 1 sibul hakituna
  • 2 sl veiniäädikat
  • 1 sl suhkrut
  • 3-4 keskmise suurusega keedetud kartulit riivituna
  • 400 g Vici traditsioonilist heeringat hakituna
  • 3-4 keskmise suurusega keedetud porgandit riivituna
  • 5 keedetud muna hakituna (jäta 1 muna kaunistamiseks)
  • 2-3 keskmise suurusega ahju- või keedupeeti riivituna
  • 200-300 g paksemat majoneesi
  • 2-3 sl hapukoort
  • Soola ja pipart
  • Hakitud värsket tilli

Valmistamine

  • Alusta sibula marineerimisest. Sellest tõsta hakitud sibul kaussi ja lisa äädikas, suhkur ja veidi soola ning vett. Sega läbi ja jäta 10-15 minutiks marineerima.
  • Sega majonees ja hapukoor.
  • Tõsta veidi riivitud peeti, porgandit ja 1 keedetud muna kõrvale. Haki munavalge ja munakollane eraldi. Tõsta kõrvale.
  • Laota lahtikäiva 22-24 cm läbimõõduga vormi põhjale kile või küpsetuspaber. Suru vormi põhjale riivitud keedetud kartul. Vajuta vormi põhjale ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga ning määri siis sinna peale majoneesi-hapukooresegu. Kartuli peale laota hakitud heeringas. Laota sinna peale majoneesi-hapukooresegu. Kurna marineeritud sibul sõelal ja laota heeringale. Taaskord laota sinna peale majoneesi-hapukooresegu. Järgmiseks kihiks on keedetud riivitud porgand, maitsesta soola ja pipraga ja määri majoneesi-hapukooreseguga ning täpselt sama tee ka hakitud muna ja riivitud peedi kihtidega. Määri kõige peale taas majoneesi-hapukooresegu ja kaunista siis tort nii, et välimiseks kihi säti hakitud tilli, järgmiseks kihiks riivitud peet, siis riivitud porgand, hakitud keedetud munavalge ja kõige keskele hakitud munakollane.
  • Tõsta kasukatort 2-3 tunniks jahedasse, et kihid saaksid läbi imbuda. Serveerides tõmba ääred noaga läbi ja eemalda lahtikäiva vormi seinad.
Kasukatordis kasutasin Vici traditsioonilist heeringat. Hea mugav on kasutada õlita heeringat, mis on rohekas pakis.

Postitus sündis koostöös Viciga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.