Tunnistan, et olen viimasel ajal olnud keskmisest kehvem koogiküpsetaja. Kuidagi on juhtunud nii, et kui omal ajal oli pea kogu aeg laual ka kook, siis nüüd teen kooki ikka pigem harva. Ja väga nokitseda ka ei viitsi ehk siis igasugused uhked kihilised ja pikka panustamist nõudvad koogid on pigem nimekirjast väljas. Samas, tuues maakodust pundi rabarberit, tundus koogitegu kohustuslik. Igakevadine rabarberikook on selline traditsioon, mida ei tohi rikkuda. Kui valida kookide kuninganna, siis minu jaoks on see vist selgelt rabarberikook.
Ja nii saigi valmis üks hästi lihtne ja samas mõnusa krõbeda kattega magushapu skaalal flirtiv “sega-kokku-küpseta-valmis” koduse olemisega rabarberikook. Kook on iseenesest hästi lihtne ja kirsiks tordil on siin peale raputatav krõbe kaerahelbekiht, mis muidu üsna klassikalise soodag kergitatud tainale mõnusa tekstuuri annab.
Vahel on ikka mõnus küll! Eriti kui harva saab.
Lihtne rabarberikook kaerahelbekattega
Koostisosad
- 4-4,5 dl spelta- või nisujahu
- 1,5-2 dl rafineerimata roosuhkrut
- ½ tl soola
- 1 tl soodat
- 2 dl hapukoort
- 2 muna lahti klopituna
- 4-5 rabarberivart vastavalt suurusele, kokku ca 500 g, tükeldatuna
Kaerahelbe-purukate:
- 50 g võid
- 1 dl muscovado suhkrut
- 1 dl kaerahelbeid
- 1 dl spelta- või nisujahu
- 1-2 tl kaneeli
Valmistamine
- Valmista esmalt purukate. Selleks näpi tükeldatud külm või suhkru, kaerahelveste ja jahuga koos ühtlaseks puruks. Tõsta kõrvale.
- Koogitaina tegemiseks sega omavahel jahu, suhkur, sooda ja sool. Lisa juurde munad ja hapukoor. Sega ühtlaseks ja lisa siis ka tükedatud rabarber. Kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (ca 30×20 cm või vähemalt 28 cm läbimõõduga ümmargune vorm). Laota ühtlaselt laiali ja kata siis kaerahelbe purukattega.
- Tõsta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 45-60 minutiks. Küpsust kontrolli tikuga. Koogi keskosasse torgatud tikk peab jääma puhtaks. Serveerides paku juurde vanillikastet või -jäätist.
Vasta