Keskkond, kliimamõju, vastutustundlik tarbimine ja kestlikkus on kõik need terminid, mille peale tänapäevases maailmas peaks üha enam mõtlema.

Igapäevaselt oma valikuid ja otsuseid tehes mõjutame me tahes-tahtmata kas otseselt või kaudselt ümbritsevat keskkonda. Igal otsusel on mõju ja see puudutab ka toiduvalikuid. Üldteada on see, et loomsel toidul on suurem keskkonnamõju kui taimsel toidul, aga kas kätt poes avokaado järele sirutades mõtled sellele, kui kaugelt need viljad meile tuuakse ja kui suur on pahatihti selle kauba riknemise risk. Selle asemel võiks ehk valida küll taimseid toite, aga neid, mis meil siin kasvanud ja mida on vastutustundlikult tootes valmistatud.

Väga suur osa keskkonnamõjust tuleb läbi toormaterjalide tootmise. See on sageli pikk ahel, mille alla kuulub nii taastuvenergia kasutamine, energiakasutuse vähendamine, pakendi valik, jäätmete käitlemine ja veel mitmeid-mitmeid erineva kaalukusega valikuid, mis kujundavad lõpptoote keskkonnamõju. Tavatarbijana on seda sageli väga keeruline hinnata.

Sellise märgistusega tooteid tarbides võid olla kindel, et tegemist on jätkusuutlikult toodetud valikutega
Esimese Eesti toidutootjana alustas Orkla oma toodetele kliimamõju märgistust lisama. Seda tutvustaval üritusel tegin taimsetest toitudest suupistevaliku.

Valikud on keerulised ja nõuavad teadmisi. Õnneks on Orkla ehk siis kaubamärgid Kalev, Põltsamaa, Felix, Selga, Vilma, Naturli, Pauluns jt. hakanud oma toodetel kasutama kliimasõbralikkuse märgistust, mis aitab tarbijatelt kiirelt aru saada, millise kliimamõjuga tootega on tegemist.

Kikerherne-peedi pannkoogid taimse “suitsulõhega” olid üheks taimseks suupisteks, mille puhul saab tõdeda, et tegemist on kliimasõbraliku ampsuga
Taimseid valikuid tehes ei pea sugugi maitsetes järeleandmisi tegema, nagu sageli arvatakse

Kui selline lähenemine toidutootmisele ja teadlike valikute tegemine tundub sulle huvipakkuv teema (tegelikult see puudutab absoluutselt meid kõiki), siis täpsemalt saab Orkla kestliku tootmise ja pakendamise põhimõtetest lugeda SIIT.

Mina aga jagan kahe üritusel pakutud ja igati jätkusuutlikku tarbimismõtlemist toetava suupiste retsepti, kus kasutatud erinevaid Orkla kaubamärkide tooteid. Täistaimsed ja mõnusa suupisted mõlemad!

Üheks Orkla üritusel pakutud suupisteks olid see kirkavärviline peedi-kikerhernepannkook, millel taimne mädarõikakreem ja porgandist tehtud “suitsulõhe”. Kõige tipus kroonimas Põltsamaa sinepine kurgisalat ja kapparimarjad.

Peedi-kikehernepannkoogid porgandi “suitsulõhe”, sinepise kurgisalati ja mädarõikakreemiga

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

Porgandi "suitsulõhe":

  • 300 g suuremaid porgandeid
  • 1 l vett
  • 1 sl soola
  • 2 sl rapsiõli
  • 1-2 tl vedelat suitsu lõhna- ja maitseainet
  • 1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
  • 0,5-1 tl soola
  • Näpuotsaga suhkrut soovi korral

Peedi-kikerherne pannkoogid:

  • 100 g Põltsamaa marineeritud peeti nõrutatuna
  • 2,5 dl kikerhernejahu
  • 1 tl küpestuspulbrit
  • Näpuotsaga soola
  • 1 sl rapsiõli

Mädarõikakreem:

  • 150 taimset toorjuustu
  • 1-2 tl Põltsamaa mädarõigast
  • 1 tl mett
  • Veidi sidrunimahla
  • Soola ja pipart

Serveerimiseks:

  • Põltsamaa sinepist kurgisalatit, kappareid, värsket tilli, punast sibulat

Valmistamine

  • Porgandilõhe valmistamiseks koori porgandid ja keeda neid siis soolaga maitsestatud vees umbkaudu 20 minutit, kuni porgandid on pehmeks keenud. Kurna ja jahuta. Tõmba kas kartulikoorimis- või juustunoa abil porganditest õhukesed ribad. Sega rapsiõli, suitsumaitseine, valge veini äädikas või sidrunimahl, sool ja suhkur ning kalla porganditele peale. Sega õrnalt läbi ja jäta vähemalt paariks tunniks maitsestuma.
  • Peedi-kikerhernepannkookide valmistamiseks püreesta nõrutatud peedid köögikombainis või blenderis. Vajadusel lisa veidi vett. Lisa peedipüreele jahu, küpsetuspulber, sool ja õli. Sega kõik läbi. Jäta vähemalt 15 minutiks seisma ja prae siis õli sees lusikapannkoogid mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks.
  • Mädarõikakreemi valmistamiseks sega toasoe toorjuust mädarõika, mee, sidrunimahla ja soolaga.
  • Serveerimiseks tõsta lusikatäis mädarõikakreemi pannkoogile, lisa sinna peale porgandist “suitsulõhe” ja viimistle suupiste sinepi-kurgisalati, kapparite, tillioksa ning punase sibulaga.

Selline salatilehel serveeritud mahlane suutäis on täiesti taimsetest koostisainetest valminud. Pearollis on siin NEED Naturli lihapallidest laiali lammutatud sojavalgust “hakkliha”, mis petab ära ka veendunud lihasõbrad. Väga mõnus suutäis!

Suupisted taimse “hakkliha” ja krõbedate riisinuudlitega

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 väikest Rooma salati pead müüakse ka little gem nime all
  • 300 g Naturli taimset hakkliha või lihapalle*
  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • Pöidlasuurune jupp ingverit hakituna
  • 1 keskmise suurusega punane paprika hakituna
  • 2 sl teriyaki kastet
  • 2 sl sojakastet
  • 1 sl riisiäädikat
  • 100 g riisinuudleid
  • Õli friteerimiseks
  • Serveerimiseks Felix adžikat
  • Värsket hakitud koriandrit või peterselli
  • Soola ja pipart
  • Seesamiseemneid

Valmistamine

  • Alusta esmalt riisinuudlite valmistamiseks. Selleks kuumuta potis või kastrulis mõni sentimeeter õli ja tõsta siis kuuma õli sisse osade kaupa riisinuudlid. Võid nuudlid kääride abil pisut lühemaks lõigata, nii on neid lihtsam friteerida. Õli peab olema nii kuum, et nuudlid kohe peale õli sisse tõstmist end õhuliseks tõmbavad. Friteeri mõned sekundid ja tõsta siis nuudlid vahukulbi abil majapidamispaberile nõrguma. Pruunistada ei ole vaja.
  • Valmista taimne hakkliha. Selleks kuumuta pannil veidi õli ja prae küüslauk ja ingver mõne minuti jooksul läbi. Lisa hakkliha ja prae, kuni hakkliha on värvi muutunud. Lisa pannile tükeldatud paprika, prae kiirelt läbi ja maitsesta siis pannitäis teriyaki kastme, sojakastme ja riisiäädikaga. Lase veidi aega podiseda, et pannitäis kuivemaks tõmbaks. Vajadusel lisa soola ja pipart ning kui soovid vürtsikamat tulemust, võid veel hakitud tšillit lisada. Sega juurde värske hakitud koriander või petersell.

Postitus sündis koostöös Orklaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.