Erksalt kollase värviga maisikanad ja maisitibud ei ole meil liialt levinud tooraine, kuigi tegelikult oleks maisi peal kasvanud magusa lihaga kanad igati avastamist väärt. Kariamarketi valikust võib leida nii maisikana koibasid kui ka terveid maisitibusid. Need on Prantsusmaal sündinud ja seal kasvanud kanad ja tibud. Maisikana, nagu nimigi ütleb, on maisiga toidetud kana ja sellest tulebki kanade ja tibude liha kollane värvus. Maisiga toidetud kevadtibu on noor maisikana. Prantsusmaal on ta tuntud poussin nime all ning maisitibu valmistades võiks arvestada ühe tibuga ühe sööja kohta. Tibude kasvuaeg on 40 päeva,Orgaaniliselt kasvatatud kanad on kasvatatud vabapidamisel, kanad kasvavad värskes õhus ning ilma antibiootikumideta. Toitmiseks ei ole kasutatud GMO maisi ja kanadel on lastud kasvada normaaltempos ilma kasvuhormoone kasutamata. Selline tootmisviis on küll ajamahukam ja kulukam  võrreldes intensiivselt toodetud kanadega. Ühe sellise kana kasvamiseks ja kasvatamiseks kulub üle 80 päeva, samas on tulemuseks suurepäraste maitseomadustega mahlane ja magusa alatooniga kanaliha. Kariamarketis pakutav Prantsusmaalt pärit kanaliha on toodetud rangelt jälgitud eeskirjade järgi alates aretusest kuni poodi jõudmiseni. maisitibusid kasvavad 100% taimse toidu peal, millest 65% on mais.

Siin on näha, kuivõrd kollasem on maisikana ja maisitibu liha võrreldes tavalise kanalihaga. Prantsuse päritolu tibusid on samuti Kariamarketis saadaval. Neid arvesta üks terve tibu inimese kohta

Maisikana ja maisitibu valmistades tasub kasutada sarnaseid töövõtteid nagu tavaliselt kana valmistades. Maitsestamisel tasub olla pigem tagasihoidlik ehk siis hõrku magusat maitset ei ole mõtet liigse maitsestamisega ära lämmatada. Kana ja tibu võib valmistada nii ahjus, pannil kui ka grillil. Lihtne nipp on maisikana või maisitibu valmistada soolapadjal. Nii jääb liha hõrk maitse kõige paremini alles ja saab nautida väga mõnusa maitsega mahlast maisikana või -tibu.

Tibud on ostes juba seotud, nii et sinul jääb üle ainult maitsestada ning valmis küpsetada.

Kariamarketist leiab ka Prantsusmaalt pärit tavalist vabapidamisel kasvanud kana tibu, mille puhul on nõuded sama ranged ja tootmine sama kvaliteetne nagu maisikana ja -tibu puhul.

Siin on näha õunte ja siidriga küpsetatud maisikana koostisosad.
Mõnus pannitäis! Õunahooajal tasub kindlasti plaani võtta.

Õunte ja siidriga küpsetatud maisikana

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 4 maisikana koiba
  • 4 sl oliiviõli
  • 30 g võid
  • 1 šalottsibul poolratastena
  • 2 küüslauguküünt, hakituna
  • 2-3 keskmise suurusega õuna sektoritena
  • 2 tl Dijoni sinepit
  • Värsket rosmariini
  • 1,5 dl naturaalset siidrit
  • 1 dl 35%-list koort
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Patsuta maisikana koivad majapidamispaberiga kuivemaks ja maitsesta soola ja pipraga.
  • Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Sulata siis samal pannil või. Pruunista kanakoivad mõlemalt poolt 4-5 minuti jooksul. Tõsta pannilt ära ja hoia vahepeal soojas.
  • Tõsta pannile šalottsibul ja prae kergelt läbi. Lisa ka tükeldatud õunad ning rosmariini oksad. Prae ka need kergelt läbi.
  • Sega omavahel siider ja Dijoni sinep ning kalla siis vedelik pannile. Kraabi kokku kõik praemahlad ja lase keema tõusta. Maitsesta kaste soola ja pipraga, sega juurde koor ning tõsta siis kanakoivad kastme sisse. Alanda kuumust ning hauta siis kaane all 20 minutit. Võid pannitäie ka eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde tõsta. Kanakoibade küpsust võid kontrollida noaga kõige paksemasse osasse sisstorget tehes. Eralduvad lihamahlad peavad olema selged, mitte roosakad. Serveeri köögiviljade, riisi või muu meelepärasega. Serveerides puista peale täiendavalt värsket rosmariini.

Postitus sündis koostöös Kariamarketiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.