Suvikõrvitsate hooaeg kestab ja tark aednik korjab suvikõrvitsad ära enne, kui need üle kasvavad. Eks teame me kõik neid naabreid, kes lasevad suvikõrvitsad suureseemneliseks kõvakooreliseks mitmekiloseks jurakaks kasvada ja siis toovad neid…kingituseks, sest ega ise ka ei taha sellist ülekasvanud ja käsnja viljalihaga isendit eriti süüa.

Kes on aga nutikas, see korjab oma suvikõrvitsad ära siis, kui need on veel õrna koorega ja mahlase neitsiliku sisuga. Sellisel hetkel on suvikõrvits imeliselt maitsev ja lõputult erinevaid kasutamisvõimalusi andev maitsev vili. Ei vaja üldse liialt töötlemist, vaid oma õrna ja neutraalse maitsega ainult veidi järeleaitamist.

Sirunimaitseline DAVA spreiõli on suurepärane abiline, kui vaja sellist õrna maitsega carpacciot pisut maitsestada.

Üheks hästi lihtsaks ja toimivaks variandiks on valmistada noortest õrnadest suvikõrvitsatest suvikõrvitsa carpacciot. Selleks tuleb suvikõrvitsatest lihtsalt kartulikoorimisnoaga õhukesed viilud tõmmata, neid oliiviõli ja sidrunimahlaga maitsestada ning siis veidi tummisemat maitset lisada. Kui muidu sobitatakse selle kooslusega sageli kas fetajuustu, parmesani, piiniaseemneid või ka anšoovist või prosciuttot, siis sarnase umamise maitselisa saab täistaimse variandi  puhul lisada ka DAVA umami maitsepuruga, mis valmistatud kanepiseemnetest. See on hästi mõnusa maitsega lisand erinevatele salatitele, pastadele, püreesuppidele, köögiviljaroogadele ja piltlikult millele iganes soovid veidi umamist tummist maitset lisada. Mul on see väike pakike alati käepärast ja nii lihtne on sellega erinevaid toite särama lüüa.

Siin on näha, et DAVA umami maitsesegu on selline mõnus puistesegu, mis aitab lihtsa vaevaga erinevaid toite maitsestada ja neile umamist sügavamat maitselisa anda.

Minu suvikõrvitsa carpaccio puhul sai lisaks umami maitsesegule lisatud veel peenrast nopitud värsket punet ja kergelt röstitud päevalilleseemneid. Õlina kasutasin DAVA sidrunimaitselist spreiõli, millega on hästi lihtne seda taldrikutäit maitsestada. Kokku sai selline suvemaitseline mõnus kerge salat, mis sobib kas väikeseks iseseisvaks eineks või siis tugevama toidu juurde kõrvalroaks. Igati nauditav!

Suvikõrvitsa carpaccio

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2-3 väiksemat suvikõrvitsat
  • ½ tl soola
  • Sirunimahla
  • 2 sl röstitud päevalilleseemneid
  • 2 sl DAVA umami maitsesegu
  • Oliiviõli hästi sobib DAVA sidrunimaitseline õli
  • Värsket punet või tüümiani

Valmistamine

  • Lõika kartulikoorimisnoaga suvikõrvitsast õhukesed viilud. Tõsta sõelale, lisa sool, sega käte vahel läbi ja jäta 20-30 minutiks seisma.
  • Samal ajal rösti päevalilleseemned kergelt läbi. Jahuta.
  • Vajuta siis õrnalt suvikõrvitsaviilud kuivemaks. Kuivata majapidamispaberil.
  • Säti suvikõrvits taldrikule, piserda peale sidrunimahla ja/või oliiviõli või DAVA sidrunimaitselist spreiõli.
  • Puista peale röstitud päevalilleseemned ja DAVA umami maitsesegu. Pudista peale värsket punet või tüümiani. Naudi kohe!

Postitus sündis koostöös DAVA-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.