Tagurpidi küpsenud karamelline Prantsuse õunakook on üle ilma kuulus tegija ja praegusel hullumeelsel õuna-aastal igati kohane idee, kui tekib soov luksuslikult maiustada. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et selle koogi puhul on tegemist ühe kuulsaima köögiäpardusega, kus õdele Tartinide köögis Stéphanie Tatin oli veidi ületöötanud ja unustas õunakoogi jaoks vajalikud õunad liiga pikaks ajaks või ja suhkru sisse küpsema. Püüdes kooki päästa, proovis ta taina hoopis koogitäidise katteks sättida ja ülejäänu on juba ajalugu. Hindame kõik senini õekese Tatini südikust ja jätkusuutlikku lähenemist, mis proovis pisut untsu läinud toitu päästa. Klassik oligi sündinud!

Selle koogi signatuuriks on või ja suhkru segus karamelliseks küpsenud õunad
Vanillikaste või vanillijäätis on selle karamellise koogiga alati hea valik
Koostisosadelt on tegemist lihtsa koogiga, kus pearollis loomulikult õunad. Hea oleks kooki küpsetada ahjukõlbulikus malmpannis. Minul valmis kook LeCreuset malmpannil, mille pistsin otse pliidilt ahju.

Kooki on kõige mugavam küpsetada sellisel pannil või sellises vormis, millega saad alguses pliidil õunte karamellistamisega alustada ja hiljem sama vormi või panni ahju pista. Minul oli selle jaoks SEE Le Creuset 23-cm läbimõõduga malmpann, mis on antud koogikoguse jaoks just paraja suurusega. Malm oma omadustelt on väga sobilik just sellise aeglaselt karamellistuva täidise tegemiseks, kuna malm on hoiab hästi soojust ja on stabiilne ning tugev pann.

Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook

Aeg kokku 1 hour 30 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 2,5 dl jahu
  • Näpuotsaga soola
  • 120 g külma võid kuubikutena
  • 2-3 sl külma vett

Õunatäidis:

  • 5-7 keskmise suurusega õuna
  • 1,5 dl pruuni suhkrut
  • 100 g võid õhukeste viiludena
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl kardemoni
  • Serveerimiseks vanillikastet või vanillijäätist

Valmistamine

  • Töötle külm või koos jahu ja soolaga köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa külma vett ja töötle veel edasi kuni moodustub tainapall. Keera see toidukilesse ja tõsta külma vähemalt pooleks tunniks.
  • Täidise jaoks koori, poolita ja puhasta õunad. Puista suhkur ühtlase kihina pannile malmpannile ja laota sinna peale viilutatud või. Puista sinna peale vanillisuhkur ja kardemon ning lao siis pannile õunapoolikud lõikepind allapoole. Kuumuta vaiksel kuumusel nii, et suhkru-või segu vaikselt mullitab 45-60 minutit, kuni moodustub karamelline kaste. Poole kuumutamise pealt keera õunad ümber ja vahepeal kasta õunu moodustunud kastmega.
  • Tõsta tainas külmast ja rulli jahusel pinnal tainas pisut suuremaks kui on panni läbimõõt. Hoia tainast seni külmas, kui õunad on valmis. Tõsta tainas pannile ja voldi ääred panni ja õunte vahele. Tõsta siis pann eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 25-30 minutiks või seni, kuni tainas on kuldne. Tõsta kook ahjust ja kalluta kohe kummuli taldrikule.
  • Serveerides paku juurde vanillikastet.

Naudime siis vana head klassikut, kus õuntega ei koonerdata. Meil on see kook sel sügisel juba mitmendat korda tegemisele tulnud.

Postitus sündis koostöös kauplusega Kulp.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.