Mõnusalt lihtne magusroog ja alternatiiv õunakoogile. Selle magusroa puhul tuleb esmalt pannil valmis teha karamellised õunad-pohlad, mis saavad lõppviimistluse mandlipurusest kattest. Hea kiire valmistada ja soovi korral saab seda magusrooga teha nii väikestesse vormidesse või ka suuremasse vormi, kust saab siis igaüks endale parajaid portse tõsta. Juurde võib soovi korral pakkuda veel vanillikastet või vanillijäätist.
Mandlipuruse katte idee asin oma viimaselt Prantsusmaa reisilt, kust sarnase mandlipuruse kattega sai valmistatud punaseid suvemarju. Meie kodumaised õunad-pohlad, mis enne veel pannilt karamellise katte saanud, sobivad mandlipuruse katte alla ka suurepäraselt ning tänu mandlijahu kasutamisele on retsept ka tervislikum, kui tavaline õunakook. Hea lihtne valmistada ka.
2-le
2 suuremat või 4 keskmise suurusega õuna, viiludeks lõigatuna
30 g võid
3 sl muscovado suhkrut
Poole sidruni mahl
2 sl Vana Tallinna likööri
Veidi kardemoni või kaneeli
Peotäis pohli
Purukate:
2 sl jahvatatud mandleid
2 sl speltajahu
2 sl rafineerimata roosuhkrut
30 g võid
Näpuotsaga soola
Sulata pannil või, lisa pannile suhkur ja sidrunimahl ning sega läbi. Lisa pannile ka Vana Tallinna liköör ning lase kergelt mullitama tõusta. Tõsta karamellise kuuma segu sisse õunasektorid ning kuumuta neid madalal kuumusel mõned minutid mõlemalt poolt. Maitsesta kaneeli või kardemoniga ning puista juurde ka värsked pohlad. Sega läbi ja tõsta vormidesse või suuremasse vormi.
Valmista purukate. Selleks näpi kausis segamini või, mandlijahu, speltajahu, suhkur ja sool, kuni moodustub ühtlane puru. Tõsta mandlipuru õuntele ja küpseta 200 kraadides ahjus ca 15 minutit. Serveeri soojalt ning juurde võid pakkuda vanillikastet või -jäätist.
Retsept sündis koostöös DanSukkeriga.
Vasta