Nüüd on tõesti käes see magus aeg, mil jalutuskäik aias kulmineerub kasvuhoonest kaasa kaksatud tomatitega. Kesksuvine tomatitaime küljes täisküpsuse saavutanud tomatimari on ülistamist väärt. Vaid kord aastas on mõtet tomatit lihtsat viiludeks lõigata, soola-pipra-õliga piserdada ja siis nautida-nautida-nautida. Nii kuni sügiseste viimaste, päikesest veidi juba puudust tundvate viljadeni välja. Iga aasta sama rutiin ja ei mingeid tüdimuse märke. Tomatid lihtsalt on praegu parimad!
gnocchi´d ehk ricotta-klimbid on seltsiks saanud rikkalikku lihtsa tomatikastme grillitud tomatitest.
Gnocchi´d on mõnus vaheldus pastale ja reeglina maitseb nii suurtele kui väikestele. Kui tahad lihtsamat varianti, kasuta isetehtud ricottagnocchi´de asemel poest osetud värskeid gnocchi´sid.
200 g ricotta kohupiima (kuivemat või siis sõelal
nõrutatud)
2 sl riivitud parmesani
tükeldatuna
Peotäis basiilikulehti
3-4 küüslauguküünt
tšillihelbeid, kui soovid särtsu lisada
maitse järgi suhkrut
soola ja pipart
basiilikut ja värskelt riivitud parmesani
Tomatikastme jaoks piserda tomateid
oliiviõliga ja grilli, kuni nahk on mustjas ning sisu küljest kohati lahti
löönud. Koori tomatid ära ja haki jämedalt. Hoia alles ka kogu hakkimisel
eralduv tomatite mahl. Kalla hakitud tomatid ja tomatimahl koos küüslaugu,
sibula, tomatipasta, tšillihelveste, suhkru, paari värske basiilikuoksa, soola ja pipra ning hea sortsu oliiviõliga pannile või kastrulisse
ning lase haududa umbes 20 minutit. Maitse ja lisa vajaduse korral soola,
suhkrut või muud meelepärast maitset.
Vasta