Banitsa on üks imeline küpsetis. Oma krõbedate tainakihtidega
ning soolaka fetajuustu täidisega on tegemist tõelise pidupirukaga. Kihilisus on banitsa firmamärk ja seetõttu sobib Bulgaaria päritolu banitsa niisama nautimiseks kui ka peolaua kaunistamiseks.
Vaja läheb:
500 gr filotainast
500 gr fetajuustu
4-5 muna
Õli
Veidi maitsestamata jogurtit
Klopi munad lahti, pudista munamassi sisse fetajuust ning
vajadusel, kui segu jääb liiga paks,
lisa maitsestama jogurtit.
vajadusel, kui segu jääb liiga paks,
lisa maitsestama jogurtit.
Määri ümmarguse vormi põhi ja küljed õliga. Kortsuta 3 lehte
filotainast ja täida nendega vormi põhi. Sinna peale nirista veidi õli ning
tõsta lusikaga fetajuustu-muna segu. Nüüd kortsuta jälle 3 lehte filotainast ja
kata nendega alumine kiht. Korda sama protseduuri – piserda õliga ning tõsta
muna-juustusegu – iga kihiga. Pealmisele kihile kalla peale ülejäänud
muna-juustu segu ning küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca
30 minutit, kuni piruka pind on korralikult pruunistunud.
filotainast ja täida nendega vormi põhi. Sinna peale nirista veidi õli ning
tõsta lusikaga fetajuustu-muna segu. Nüüd kortsuta jälle 3 lehte filotainast ja
kata nendega alumine kiht. Korda sama protseduuri – piserda õliga ning tõsta
muna-juustusegu – iga kihiga. Pealmisele kihile kalla peale ülejäänud
muna-juustu segu ning küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca
30 minutit, kuni piruka pind on korralikult pruunistunud.
Banitsa valmistamist saab vaadata SIIT (video on küll algeline esimese osas valepidi ning üsna lohisev, kuid töövõtted näeb ära).
Banitsa maitseb kõige paremini soojalt ja värskena ning tegelikult kipub ta kohe peale ahjust võtmist otsa saama niikuinii.
Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta novembrinumbris.
Vasta