Pidulikel puhkudel tasub ikka panustada suupistelauale, kus maitseküllased ja kaunivärvilised suupisted aitavad pidulikumat meeleolu tekitada. Üheks tänuväärseks abiliseks sellisel puhul on toorjuust, millest annab valmistada erkrohelist hernekreemi ja särtsakat peedikreemi, mis panustab omalt poolt erklilla värviga.
Neid kaht kreemi kasutades saad valmistada mitmeid erinevaid suupisteid, mis sobivad väga hästi ka Eesti Vabariigi aastapäevalauale. Maheda maitsega ja magusa alatooniga hernekreem sobib suurepäraselt näiteks kiluga sobitamiseks. Must leib, mahe hernekreem, soolakas-vürtsikilu ja vutimuna. Suurepärane maitsekombinatsioon pisut uuemas vormistuses. Kes aga kilu ei armasta, võib selle asemel graavi- või suitsulõhet koos hernekreemi ja vutimunaga hernekreemile sättida. Peedi-toorjuustukreemiga sobib aga kombineerida näiteks kitsejuustu või ka soolakat heeringat. Ka erinevad suitsusingid ja lihalõigud sobivad hästi mõlema kreemiga sobitamiseks.
Igal juhul on need värviküllased toorjuustukreemid tänuväärseks abiliseks pilkupüüdva pidulaua katmisel. Lõppviimistlus erinevate kombinatsioonide näol lähtub juba iga kokkaja fantaasiast ja improviseerimisjulgusest.
Suupisted herne-toorjuustukreemi ja peedi-toorjuustukreemiga
Koostisosad
Herne-toorjuustukreem
- 200 g sügavkülmutatud rohelisi herneid
- 100 g toasooja Farmi laktoosivaba toorjuustu
- Peotäis värsket tilli või münti
- Soola ja pipart
Peedi-toorjuustukreem
- 1 keskmise suurusega keedetud peet
- 100 g Farmi laktoosivaba toorjuustu
- ½ tl mädarõigast
- Soola ja pipart
Suupistete valmistamiseks
- Röstitud musta leiba neljaks lõigatuna
- Vürtsikilu fileed
- Keedetud vutimune poolitatuna
- Graavilõhet
- Heeringafileed
- Kitsejuustu
- Värskeid ürte kaunistamiseks
Valmistamine
- Valmista hernekreem. Selleks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Keeda herneid 4-5 minutit ja kurna siis sõelal ning jahuta külma vee alla. Tõsta herned purustajasse või köögikombaini, lisa toorjuust ja till või münt ning töötle kõik ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga.
- Peedi-toorjuustukreemi valmistamiseks tõsta purustajasse tükeldatud keedetud peet ja toorjuust. Lisa ka mädarõigast ja maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks kreemiks.
- Suupisteid valmistades rösti must leib ahjus või rösteris krõbedaks. Lõika leivaviil neljaks. Kombineeri leib herne-toorjuustukreemi kilu või graavilõhe ja vutimunadega. Peedikreemile sobib seltsiliseks sättida heeringat või kitsejuustu. Kaunista suupisted värskete ürtidega ja viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.
Postitus sündis koostöös Farmi Piimatööstusega.
Vasta