Igal suvel jõuab lõpuks kätte see aeg, mil peenrad ja turuletid mattuvad värske kodumaise kraami alla. Esimesed turritavad-torkivad kurgid, õhetavroosad tomatid, pirakatesse kauntesse end peitnud põldoad või saledat joont hoidvad aedoad või ka neoonrohelised noore kapsa pead või siis peopessa mahtuvad õrna ihuga lillkapsapead. Mõnus aeg! Kõik maitseb suvemagusalt ja hõrgult. Just selliselt, mida hiljem talvel härdusega meenutad. Tasub nautida ja maitseid talletada. Turule minnes korv käevangu haarata ja kõike head ja hõrku sinna sättida ning mitte end tagasi hoida.

Krudisevad aedoad on üks suvistest naudingutest

Suvel ilmuvad lettidele noored rohelised pirakad põldoakaunad. Põldoad on väga maitsvad ja hõrgud suutäied, mida saab nii salatisse sättida või siis ka tambiks teha, mida saab sättida röstitud leivale või saiale. Nokitsemist natuke on, aga vaev on kindlasti seda väärt.

Suvine rõõm ja nauding. Noored põldoad.
Lüditud oad näevad välja selllised. Hallikas tugevam kest on eraldatud ja alles on jäänud heleroheline pehme sisu.

Suupistesaiad noore põldoatambiga

Aeg kokku 14 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • Neli viilu Fazeri Lapi leiba või röstsaia
  • Serveerimiseks veidi fetajuustu kitsejuustu või ka parmesanilaaste

Põldoatamp:

  • 2-3 dl kestadest puhastatud põldube
  • 2-3 sl röstitud päevalilleseemneid
  • 2-3 sl oliiviõli
  • 2 küüslauguküünt peeneks hakituna
  • Paar oksa värsket tilli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Esmalt alusta ubade blanšeerimisest. Selleks võta oad kauntest välja ning aseta soolaga maitsestatud keevasse vette keema umbes viieks minutiks. Kurna siis oad ja jahuta kiirelt jääkülmas vees. Niimoodi jääb alles ubade erkroheline värvus. Eralda igalt oalt teda ümbritsev hallikas kest. Seda tegevust nimetatakse ubade lüdimiseks. Seega, lüdi oad.
  • Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Hauta minuti-paari jooksul küüslauku õli sees, kuid väldi pruunistamist. Lisa pannile tükeldatud jämedalt hakitud päevalilleseemned ja oad. Maitsesta soola ja pipraga ja hauta kiirelt läbi. Jahuta veidi ja kalla saadud segu purustajasse. Lisa värske till. Töötle kõik peeneks, kuid mitte päris püreeks. Kergelt tükiline tulemus jääb palju mõnusam. Võid seda teha ka kahvliseljaga vajutades. Kui segu tundub liiga kuiv, lisa veidi oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Serveerides lisa veel veidi oliiviõli. Seda määret sobib hästi sättida krõbeleibadele, näkileibadele, võileibadele (näiteks graavilõhega on väga maitsev) või endale meelepärasesse kooslusesse. Sobib hästi ka valge kala juurde lisandiks pakkuda.
  • Suupisteleibadele sättides lisa veel fetajuustu või kitsejuustu, mis selle oatambiga imehästi sobib.

Kindlasti tasub suvisel ajal nautida lillkapsas. Minu jaoks on olemas kaks üsna erinevat lillkapsast – talvel kipub lillkapsal olema juures kergelt mõrkjas kõrvalmaitse, mis tõenäoliselt kaasneb säilitamisega. Suvine lillkapsas on seevastu õrna ja mahemagusa maitsega. Natuke võid, tilli, oliiviõli ja soolahelbeid ja no…midagi maitsvamat on võimatu ette kujutada.

Kõik suvehõrgud koos. Ahjus röstitud lillkapsas, põldoatambiga saiad ja noored aedoad küüslaugu-tomatiga

Juustuga üleküpsetatud lillkapsas

Aeg kokku 28 minutes

Koostisosad

  • 1 lillkapsapea õisikutena
  • 3-4 hakitud küüslauguküünt
  • Oliiviõli
  • Veidi sidrunimahla
  • 1 dl riivitud parmesani
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Tõsta õisikuteks eraldatud lillkapsas ahjuvormi või ahjuplaadile. Lisa ka hakitud küüslauk. Nirista üle oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga ja sega käte vahel läbi. Tõsta 200 kraadisesse ahju ca 20 minutiks. Sega kord-kaks küpsemise ajal lillkapsast. Tõsta siis ahjust välja ja piserda sidrunimahlaga ning puista peale riivitud juust. Tõsta veel ahju ning küpseta veel umbes kümme minutit, kuni juust on sulanud ja kuldne.

Suvised aedoad on samuti üks väga hõrk suutäis. Vajavad nii vähe, aga maitse on selline, et ikka kipud  natuke juurde võtma. Väga mõnus suvine lisand liha või kala juurde või siis ka omaette suutäiena. Tomati ja küüslauguga kiirelt pannilt läbi käinud aedoad on lihtne ja väga maitsev suutäis.

Aedoad tomati ja küüslauguga

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 2

Koostisosad

  • 300-400 g aedube puhastatuna
  • 2 sl oliiviõli
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • 1 hästi küps tomat või paar peotäit kirsstomateid hakituna
  • Soola ja pipart
  • Hakitud värsket tilli vm ürte
  • Vajadusel veidi suhkrut

Valmistamine

  • Puhasta oad ja lõika pooleks või kolmeks. Keeda soolaga maitsestatud vees umbes 7 minutit. Kurna ja jahuta külma vee all.
  • Kuumuta pannil oliiviõli ning prae kergelt õlis küüslauku. Ära pruunista. Lisa siis pannile tomat ja kuumuta ka mõne minuti jooksul läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa pannile ka oad ning kuumuta läbi. Kontrolli maitseid, kui vaja lisa näpuotsaga suhkruga. Serveerides puista peale värsket hakitud tilli. Serveeri kas soojalt või toasoojalt.

Seega, käes on suurepärane ja maitseküllane aeg, kus kõik maitsed on hõrgud ja viljad suvemagusad. Miks siis mitte seda täiel rinnal nautida ja kui endal aiamaad tagaaias ei ole, siis aitab hädast välja Keskturg.

Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.