Üks mõnus juustune küüslauguga kuusekujuline kuklisai on igati kohane advendiajale ja ka jõululauale sättimiseks. Valmistada ei ole seda keeruline, tuleb lihtsalt pärmitainast kuklid vormida, need siis kuusekujuliseks laduda ja siis lahke käega juustu-ürdi-küüslaugusegu peale määrida. Süües on mõnus seda rebida ja soovi korral meelepärasesse dipikastmesse kasta.
Džiugas juustudest sobivad kõik erineva laagerdusastmega juustud siin saial ja saia sees kasutamiseks.
Jõulude ajal on saadaval Džiugase 12-kuud laagerdunud punase jõulukujundusega juust, mis sobib hästi ka päkapikkudele kingikotti poetamiseks.
Ürtide ja juustuga rebitav jõulusai
Portsjonit 6
Koostisosad
- 25 g presspärmi
- 1 sl suhkrut
- 1 tl soola
- 2,5 dl käesooja piima
- 500 g jahu
- 100 g toasooja võid
- 50 g riivitud Džiugase juustu
- 1 lahtiklopitid muna määrimiseks
Ürdine juustukate:
- 3 sl sulatatud võid
- 2-3 küüslauguküünt riivituna
- 100 g Džiugase juustu riivituna
- Värsket hakitud peterselli
- ½ tl soola
- Vajadusel veidi oliiviõli
Valmistamine
- Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa sool ja suhkur. Sõelu sisse jahu ja lisa toasoe või sulatatud või ja peenelt riivitud juust. Sõtku või töötle köögikombainis seni, kuni tainas on elastne ja lööb käte ja kausi küljest lahti. Vormi tainapall, raputa peale veidi jahu ja kata köögiräti või kilega. Tõsta sooja kohta kerkima umber pooleks tunniks või seni, kuni tainas on kahekordseks kerkinud.
- Kerkinud tainas kalla jahusele pinnale, vormi vorstiks ja lõika siis 14 tükiks. Vormi igast tükiks kuklike ja lao kuusepuu kujuliselt ahjuvormile. Jäta veel umbes veerand tunniks kerkima. Pintselda siis lahtiklopitud munaga.
- Vahepeal valmista juustu-ürdikate. Selleks sega riivitud juust ja küüslauk sulatatud või, hakitud peterselli ja soolaga. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi oliiviõli. Määri pintsliga segu kerkinud saiale.
- Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 25-30 minutit kuni sai on kuldne. Mõni minut enne ahjust võtmist võid saiale veel täiendavalt riivutud juustu saputada ja ahjust võetud saia võid sulavõiga pintseldada.
Postitus sündis koostöös Džiugas juustudega.
Vasta