Hiljuti külastasin Sri Lankat ja võib vist öelda, et avastasin tõeliselt armsa ja imelise koha, kuhu sooviks kindlasti tagasi minna. Armsad inimesed, võrratu hingematvalt rikkalik loodus ja, loomulikult, hea toit, mis sihtkohavalikul minu jaoks kindlasti ka vähetähtis ei ole.

Kõige levinum toit Sri Lankal on riis ja karri ehk siis toidukohtades on igal pool rice and curry reeglina olemas. Sri Lanka toit on vürtsikas. Nad ise ütlevad, et nende toidud on kas vürtsikad või siis väga vürtsikad. Mina, kes ma olen teravate toitude fänn, see lähenemine väga meeldib.

Sri Lanka vürtsisegu on pisut teistmoodi, kui India erinevad karripulbrid. Esmalt ei sisalda see kurkumit ja kohustuslikult peavad seal olemas olema jahvatatud või uhmerdatud kujul vürtsköömned, koriander, must pipar ja kardemonikaunad. Need on kohustuslikud. Lisaks võib karrisse lisada sinepiseemneid, nelki ja fenkoliseemneid (kõik siis uhmerdatud või jahvatatud).

Üks huvitav detail Sri Lanka köögist on kookossambal. Ööbisime hotellis, kus oli palju ka kas siis kohalikke või hindusid ning seal oli alati ka sektsioon kohaliku toiduga. Ja selles valikus oli alati ka olemas kookospähklist tehtud vürtsisegu, mida kohalikud lisasid oma riisile ja karrile ja üldse erinevatele toitudele. Mida siis kohalikud sõid parema käega kõiki komponente kokku segades ja suhu pistes. Täiesti tavaline komme seal ja personal tõi kõigile näpuga sööjatele koheselt ja jooksujalu laimi või sidruniga veekausi näppude loputamiseks. NB! Sööma peab alati parema käega, sest vasak on roojane. Selle vastu ei tasu sealkandis eksida.

Selline kookossambal oli minu jaoks avastus, aga hakkas väga meeldima.

Nüüd aga veel kookossambali juurde. Sinna läheb sisse kookospähkel, sibul, tšilli, sool ja laimimahl. Ehk siis selline mõnusa tasakaaluga maitsepuru, mis tõepoolest iga toidu maitsed mõnusalt võimendades välja toob. Mina õppisin küll seda sambalit seal tõeliselt nautima.

Sri Lanka toitude kohustuslik trio – riis, karri ja kookossambal

Ja loomulikult ka riis. Sri Lanka riis on lühiteraline ja pigem kleepuv ehk tärkliseline. Päris sellist riisi ma siit hetkel ei leidnud, kui hea basmati riis ajab ka alati asja ära. Riisi keetmiseks pese seda esmalt külma voolava vee all, kuni eralduv vesi muutub selgeks. Siis kalla riisile nii palju vett peale, et see ulatuks üle riisi kõige esimese sõrmeliigese jagu. Tõsta siis keskmisele kuumusele ja lase keema tõusta. Alanda siis kuumust, kata pott kaanega ning lase hästi vaikselt kuumusel kümmekond minutit haududa kuni vedelik on riisi sisse absorbeerunud. Jäta veel mõneks minutiks seisma ja töötle siis kahvliga riis kohevaks.

Sri Lanka kanakarri

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2-3 sl kookosrasva
  • 1 sibul hakituna
  • 4 küüslauguküünt hakituna
  • Jupp ingverit hakituna
  • 2 sl Sri Lanka karripulbrit* või Madrase karrit
  • 1 kaneelikang
  • ½ tl soola
  • 1 sl paprikapulbrit NB! mitte suitsutatud paprikapulbrit
  • 1 tl tšillipulbrit kui soovid särtsakamat variant
  • Paari kuivatatud tšillit
  • 6-7 karrilehte* või 2 loorberilehte
  • 1 kg kana nt 500 g pooltiibu ja 500 g nahata ja kondita kintsuliha
  • 4-5 kirsstomatit või 1 tavaline tomat hakituna
  • 1-2 tl pruuni suhkrut
  • 2 tl laimimahla
  • 2 dl kookoskoort või -piima
  • 1 dl vett

Valmistamine

  • Tükelda kana parajateks tükkideks. Kanatükid peaksid olema enam-vähem ühesuurused, et nad võrdselt läbi küpseksid.
  • Sulata pannil 2 sl kookosõli ja hauta selles hakitud sibulat mõned minutid. Lisa siis pannile küüslauk ja ingver ja hauta veel mõned minutid. Ära pruunista. Lisa pannile vürtsid (Sri Lanka või Madrase karripulber*, sool, tšillipulber või kuivatatud tšillid, paprikapulber ja kaneelikang). Kuumuta läbi kuni vürtsid aromaatseks muutuvad. Lisa siis pannile tükeldatud kana, karrilehed* ja tükeldatud tomat. Maitsesta pannitäis soola, pipra, suhkru ja laimimahlaga, kata kaanega ja hauta aeg-ajalt segades kümmekond minutit.
  • Lisa siis kookoskoor ja vesi. Lase keema tõusta ja hauta veel paarikümmend minutit, kuni kana on läbi küpsenud. Kontrolli maitsed ja soovi vajadusel lisa veel soola, suhkrut või laimimahla, et maitsed tasakaalu saada. Kui soovid paksemat kastet, võid viimase otsa hautada karri tilma kaaneta, et vedelik aurustuks ja kaste kokku keeks.
  • Nagu karridele kohane, maitseb see eriti hästi järgmisel päeval, kui maitsed on saanud omavahel seguneda.
  • *Sri Lanka karripulber peaks kindlasti sisaldama jahvatatud koriandriseemneid, vürtsköömneid, musta pipart ja kardemoni. Need on kohustuslikud. Lisaks võib karrisse lisada sinepiseemneid, nelki ja fenkoliseemneid (kõik siis uhmerdatud ja jahvatatud). NB! Sri Lanka karri ei sisalda kurkumit. Karripulbri asenduseks sobib kõige paremini Madrase karri, mida on saada Santa Maria kaubamärgi all.
  • *Värsked karrilehed annavad karrile ainuomase väga mõnusa maitse. Neid leiab nt Piprapoe sügavkülmast ja neid tasub hoida kodus sügavkülmas. Jätkub kauaks. Kuivatatud karrilehti leiab ka näiteks Selveri eksootiliste maitseainete letist, aga need päris õiget maitset ikka ei anna.

Kookossambal

Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 tl tšillihelbeid
  • ½ tl jahvatatud tšillipulbrit
  • ½ tl soola
  • 1 šalottsibul hakituna
  • 1 roheline tšilli hakituna (ei ole kohustuslilk)
  • 3 dl kookoshelbeid
  • Laimimahla

Valmistamine

  • Tõsta tšillihelbed, jahvatatud tšillipulber ja sool purustajasse või uhmrisse. Hõõru või töötle peeneks. Lisa ka hakitud šalottsibul, roheline tšilli (kui kasutad) ja hõõru kõik pastataoliseks. Lisa ka kookoshelbed ja uhmerda või töötle massi veel veidi. Maitsesta veel laimimahlaga ja hõõru veel veidi. Kasuta nagu maitseainet puistates seda toitudele maitseks. Vajadusel lisa kas soola või laimimahla.

Mõnusat katsetamist ja karritamist!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.