Julgelt juustune juustupirukas

Juustupirukad on jahedal ajal mõnusaks tee- või kohvikõrvaseks nii suupistelaual kui ka lihtsalt sõpru võõrustades. Džiugase erineva laagerdusastmega juustud sobivad siia pirukasse hästi, andes tulemuseks mõnusalt sügava ja tummise maitsega ning tõeliselt juustuse piruka. Džiugase valikust leiad neli erineva küpsusastmega juustu ja igaüks neist on pisut erineva maitsenüansiga. Pirukasse sobivad need kõik ja nii võidki vastavalt oma eelistustele valida, kas tahad mahedamat, pikantsemat või delikaatsemat maitsenüanssi. Muidu on sellise piruka valmistamine lihtne. Põhjaks krõbe muretainas, mis valmista kindlasti võiga. Täidiseks aga rohkelt juustu, muna ja koort. Mina lisasin juustutäidisele veel veidi trühvlit, mis siia kooslusesse ka väga hästi sobib. Soovi...

Tarte Tatin ehk tagurpidi õunakook

Tagurpidi küpsenud karamelline Prantsuse õunakook on üle ilma kuulus tegija ja praegusel hullumeelsel õuna-aastal igati kohane idee, kui tekib soov luksuslikult maiustada. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et selle koogi puhul on tegemist ühe kuulsaima köögiäpardusega, kus õdele Tartinide köögis Stéphanie Tatin oli veidi ületöötanud ja unustas õunakoogi jaoks vajalikud õunad liiga pikaks ajaks või ja suhkru sisse küpsema. Püüdes kooki päästa, proovis ta taina hoopis koogitäidise katteks sättida ja ülejäänu on juba ajalugu. Hindame kõik senini õekese Tatini südikust ja jätkusuutlikku lähenemist, mis proovis pisut untsu läinud toitu päästa. Klassik oligi sündinud! Kooki on kõige mugavam küpsetada sellisel pannil...

Röstitud kõrvitsa salat krõbedate juustupallidega

Magus mesine röstitud kõrvits on väga maitsev lisand sügistalvistele salatitele. Võimalusel tasub eelistada kindlasti muskaatkõrvitsat, mille viljaliha on tihkem ja maitseküllasem. Siin salatis on kombineeritud kõrvitsale lisaks veel lehtkapsast, punast sibulat, magusaid maitserubiine granaatõunaseemnete näol ja krõmpsuvat tekstuuri ning toekust lisavad Džiugase juustupallid, mida puista kohe lahke käega salatile peale. Salatisse sobib veel sättida röstitud kõrvitsaseemneid. Džiugase valikus on neli erinevat maitset krõbedaid juustupalle ja pean tunnistama, et kodus pidin need enne toidutegemist ära peitma, sest perepoeg pani neile koheselt silma peale. Hästi mõnus snäkk või kerge vahepala, mis on tehtud päris juustust. Sellised juustupallid sobivad hästi ka keto-toitumist harrastavatele...

Kolm lihtsat salatikastet Oilika külmpressitud õlidega

Köögis toimetades on hea õli alati kohustuslik. Minul on alati pliidi kõrval valik erinevaid õlisid ja vastavalt siis toidule lisan kas pannile, kastmeks või salatile erinevaid õlisid. Reeglina on nii, et kui on tegemist väärtuslik u, kvaliteetse ja külmpressitud õliga, siis seda ma ei kuumuta. Mida kvaliteetsem ja kallim õli on, seda aupaklikumalt peaks temaga ümber käima ja hea õli üheks tunnuseks on ka see, et teda tasuks kasutada toitude maitsestamiseks ja peale niristamiseks. Pannile kallamiseks las jäägu lihtsamad õlid. Eriti kehtib see külmalt kasutamise reegel Oilika õlide puhul, mis on kõik madalal temperatuuril külmpressitud ja mille kuumutamine oleks lausa...

Hanger steik

Hanger steik on mõneti ehk vähetuntud, aga samas väga väärt veise lihatükk, millega tasuks kõigil lihasõpradel kindlasti tutvust teha. See on pikliku kujuga ja mitte liiga paks lihatükk, mis sobib nii grillimiseks kui ka pannil valmistamiseks. Tegemist on mõnusalt rikkaliku maitsega lihatükiga, mille puhul kehtib taas reegel, et rohkem on vähem ja lihaga midagi liiga keerulist ei tasu ette võtta. Liha pehmendamiseks võib teda veidi enne pannile või grillile panemist marineerida. Maitseainetest võib aidata ainult soolast ja piprast, aga võid loomulikult ka muid maitsekooslusi katsetada. Nimetada võib ka küüslauku, rosmariini, peterselli, sinepit, tšillit, happeliselt skaalalt veiniäädikat või sidrunimahla ja veel...

Krõbedad camembert juustuga ahjusaiad

Krõbedad ahjus röstitud ja kreemise Turek camembert juustuga leivad on maitsvad juba niisamagi, aga eriti mõnusad on nad siis, kui sinna erinevaid maitselisa andvaid lisandeid juurde sättida. Põhjaks on siis ahjus krõbedaks röstitud sai, mille korraks ka peale on sätitud camembert juustuga ahjust läbi käib. Juurde sobib sättida nii soolaseid kui ka magusaid lisandeid, sest kreemine camembert juust sobib hästi erinevate maitseskaaladega. Mina lisasin saiadele prosciuttot ja magusale variandile praegusel õunahooajal õuna ning hapukat pohlamoosi, aga variante ja võimalusi on veel palju. Erinevad puuviljad, pähklid, salaami, röstitud köögiviljad, päikesekuivatatud tomat ja veel palju-palju erinevaid lisandid, mis küpsetatud camembert juustu kattega...

Osso buco vasikakoodist

Osso buco on Itaalia köögi üks staare, mis nüüd juba ammu üleilma kuulsaks saanud. Osso buco puhul on võtmesõnaks veise- või vasikakoot, mis annab sellele hautisele just õige maitse. Kindlasti toruluuga! Lisaks tuleb toidule maitset lisama porgandist, sellerist ja sibulast tehtud soffritto, erinevad ürdid, tomatipasta ja valge vein. Ahjus peaks peesitama see roog mõnusalt paar tundi, et maitsed kõik ühtseks kooskõlavaks kastmeks sulanduksid. Valmistamine ei ole tegelikult üldse keeruline ja toorainet tasub otsima minna Stockmanni lihaosakonda, kus on olemas nii veise- kui ka vasikakoote. Mina kasutasin seekord vasikakoote, mis on õrnema maitse ja heledama lihaga. Ka hautamise aeg on veisekoodil...

Mahlane Õunastruudel võiga Pärmi-lehttainaga

Selleaastane pisut hullumeelne õunasaak viib kõik küpsetiste mõtted õunakookidele. Minu vanavanaema armastas ikka öelda, et jumal õnnistagu, aga pidagu piiri. Tundub, et see päikeseline ja soe suvi on mingid piirid maha võtnud ja isegi meie vana õunaaed on pisut hulluks läinud. Vaatan hinge kinni pidades, et need vanad ja väärikad puud selle saagi all ikka vastu peaksid. Õunapuudust ei ole karta, pigem uputab nii, et ei jõua ära korjata ega õnnestu ka laiali jagada, sest kõigil kipub uputama. Ega siis ei olegi ime, et kui sügavkülmas ootamas SEE Härmavilja kaunis uues pakendis võiga pärmi-lehttaigen, siis esimene mõte liikus kohe ühe...

Täistaimne suvikõrvitsa carpaccio

Suvikõrvitsate hooaeg kestab ja tark aednik korjab suvikõrvitsad ära enne, kui need üle kasvavad. Eks teame me kõik neid naabreid, kes lasevad suvikõrvitsad suureseemneliseks kõvakooreliseks mitmekiloseks jurakaks kasvada ja siis toovad neid…kingituseks, sest ega ise ka ei taha sellist ülekasvanud ja käsnja viljalihaga isendit eriti süüa. Kes on aga nutikas, see korjab oma suvikõrvitsad ära siis, kui need on veel õrna koorega ja mahlase neitsiliku sisuga. Sellisel hetkel on suvikõrvits imeliselt maitsev ja lõputult erinevaid kasutamisvõimalusi andev maitsev vili. Ei vaja üldse liialt töötlemist, vaid oma õrna ja neutraalse maitsega ainult veidi järeleaitamist. Üheks hästi lihtsaks ja toimivaks variandiks on...

MAisikana ja maisitibu

Erksalt kollase värviga maisikanad ja maisitibud ei ole meil liialt levinud tooraine, kuigi tegelikult oleks maisi peal kasvanud magusa lihaga kanad igati avastamist väärt. Kariamarketi valikust võib leida nii maisikana koibasid kui ka terveid maisitibusid. Need on Prantsusmaal sündinud ja seal kasvanud kanad ja tibud. Maisikana, nagu nimigi ütleb, on maisiga toidetud kana ja sellest tulebki kanade ja tibude liha kollane värvus. Maisiga toidetud kevadtibu on noor maisikana. Prantsusmaal on ta tuntud poussin nime all ning maisitibu valmistades võiks arvestada ühe tibuga ühe sööja kohta. Tibude kasvuaeg on 40 päeva,Orgaaniliselt kasvatatud kanad on kasvatatud vabapidamisel, kanad kasvavad värskes õhus ning...

Juustune röstitud tomati supp

Hetkel on tomatihooaeg täies hoos ja sada toitu tomatist on igata asjakohane teema. Kui esmalt tomatitega niisama maiustatud, tomatihoidised tehtud ja kapist ikka veel tomatihunnik vastu vaatab, siis võib valmistada juustust tomatisuppi, kus lisaks veel paprikat, küüslauku ja sibulat röstitud ning kuhu sisse saab riivitud juustu segada, mis siis supi sees ära sulab. Tomati ja juustu kooslus on lihtsalt jumalik ning röstimine annab köögiviljadele ja eriti tomatile mõnusalt sügava umamise maitse. Supile peale võib aga puistata Džiugase krõbedaid juustusnäkke, mis muidu kreemisele supile erinevat tekstuuri lisavad. Väga lihtne ja samas nii maitsev supp, mis meil juba aastaid lemmikute nimekirjas. Köögivilju...

Õunakook martsipani ja pähklitega

Selleaastane õunahooaeg lausa sunnib erinevaid õunatoite valmistama. Moosipurke on riiulis juba aukartustäratav rida ja vaadates õunte all painduvaid oksi oma vanas õunapuuaias, ei näita veel miski õunauputuse leevendumise märke. Eks vana hea õunamahlategu tuleb ka plaani võtta. Seniks aga on õunakoogid au sees ja üks lihtne ja alati toimiv õunakoogiretsept on martsipani ja pähklitega õunakook. Meie pere kuldvaras juba aastaid ja ka sel aastal mitu korda kordamisele tulnud. Retsept ise on selline, et põhja jaoks läheb vaja kõige tavalisemat muretainast, kuigi saab teha ka pärmi-lehttaina või ka lehttainaga. Muretaina võib ise valmis teha, mina kasutan kiiretel hetkedel ka poetainast. Valmis...