Mustikakattega küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook piparkoogipõhjal

Jõuluootuse aeg on vaatamata kehvadele lumeoludele siiski vääramatult lähenemas ja tõenäoliselt mõlgub paljudel mõttes selle kõige tähtsama õhtu menüü. Tahaks ju midagi eriliselt head ja maitsvat. Lõpetuseks ka veidi midagi magusat. Jõulude aja kohvilauale sobib hästi sättida kihiline küpsetamata kodujuustu-valge šokolaadi kook, kus krooniks või ka kirsiks tordil tarretatud metsmustikanektari kiht. Sügavsinine ja küllusliku mustikamaitsega Biotta mestmustikanektar on mõnus ka niisama joomiseks, aga oma maitsesügavusega sobib selline kuldaväärt nektar hästi ka erinevate magustoitude ilmestamiseks. Kuna tegemist on naturaalse tootega, siis võiks seda võimalikult vähe töödelda. Siin, küpsetamata kodujuustukoogis, on vaja mustikanektarit ainult veidi soojendada, et želatiin korralikult sulaks ja pealmise...

Külluslik soe juustu-dipikaste lumekrabiga

Esmapilgul suhteliselt ilmetu välimusega juustune kuum lumekrabiga on tegelikkuses tõeline maitseüllataja. Pidulaua staar või ka pühapäevaõhtune kõhupaitaja. Mõnusalt venivaks sulanud juust koos lumekrabiga kreemises kastmes, mida ilmestamas suitsune paprikapulber – see kõlab kokku suurepäraselt! Kõik, kes proovisid, seda koheselt ja juurde soovisid. Sulanud juustuse katte alla on peitnud end lumekrabi. Võib kasutada ka krabi, aga selle leidmine on päris keeruline ja Vici lumekrabi on siin dipikastmes vägagi arvestatavaks asenduseks. Vici lumekrabi valmistamisel on kasutatud Alaska vetest püütud mintaid. Miks see on oluline? Aga seepärast, et Alaska merevesi on üks maailma puhtamaid ja kalad on kasvanud loomulikes ja looduslikes tingimustes. Nende...

Kana-nuudliroog köögiviljadega

Nuudliroa valmistamise päevad kipuvad meie peres ikka rõõmupäevad olema. Kana ja köögiviljad on ilusaks täienduseks nuudlitele ja üldjoontes võib kindel olla, et järgmiseks päevaks ülejääke ei teki. Kogustest sõltumata, sest ikka ampsab õhtu jooksul keegi möödaminnes paar suutäit, kui rooga on pisut pannile alles jäänud. Tore on selle roa juures see, et liigset vaeva ta ei nõua ja samas saab nuudlite juurde ka päris ilusa koguse köögivilja sokutada, mida selle roa puhul keegi ei kipu taldrikuservale nokkima. Nuudliroa valmistamise puhul on võtmekomponendiks kaste, mille võib kokku segada soolasust andvast sojakastmest ja kergelt tulist maitset lisavast Maggi tulisest ketšupist. Nipet-näpet veel...

Meega ricottakreem mandariinikastmega

Jõuluootuse aja juurde kuuluvad kindlasti mandariinid. Mandariinid on praegu mahlased ja magusad. Koju võib neid tuua kilode kaupa ja mingil müstilisel moel on kogu aeg puuviljakauss jälle tühi. Viieliikmelise pere peale kulub meil neid sageli mitu kilo päevas. Mandariinid tunduvad olevat üks neist toitudest, mille lõksu langedes hakkab kästi justkui iseenesest uue järele haarama. Mandariine tasub süüa, sest praegusel ajal, kui levivad ka erinevad viirused, aitavad vitamiine täis mandariinid meie immuunsüsteemi tugevdada. Lisaks vitamiinidele on mandariinid pungil veel mikro- ja makrotoitainetest, antioksüdantidest ning on muuhulgas ka bakteritsiidse toimega ehk pidurdavad pärmseente vohamist. Kui mandariine on niisama juba piisavalt söödud, võib...

koorene Ühe poti pasta seentega

Pastaroad on meie peres alati rõõmupäevad ja kui vahelduseks igasugustele põnevatele katsetustele ja eksootilistele toitudele ühe korraliku potitäie pastat teen, siis muutub tänulikkude pilkude energiast õhk lausa helendavaks. Kui klassikaline pastaroog eeldab ikkagi vähemalt kahe poti ja panniga tegelemist – ühes keeb pasta ja teisel valmib kaste – siis see pastaroog nõuab valmistades vaid ühe poti määrimist. Teisisõnu valmibki pastaroog kõik koos ühes potis ja tulemus on üllatavalt mõnus ehk siis tegevuskäigu optimeerimine ei tee maitsele mingit allahindlust. Selle pastaroa idee korjasin üles SIRVI.EU vahendusel minuni jõudnud ajakirjast Olive. Pean tunnistama, et olen kohati üsna vanamoodne ja kasutan sageli inspiratsiooni...

Pisut pidulikumas võtmes kartulipannkoogid hapukoore ja kalamarjaga

Jõulukuul võib toidud ka pisut pidulikumasse vormi sättida. On ju ikkagi advendiaeg! Üheks võimaluseks on valmistada kartulist pisikesi pannkooke ja neid siis hapukoore ja kalamarjaga serveerida. Teisisõnu saab klassikaliste tatrajahust ja pikalt kerkivate pliinide asemel valmistada oluliselt kiiremini valmivaid kartulipannkooke. Meie armas kartul on uuemal ajal kohati tänamatult vähe tähelepanu saanud ja tegelikult on tegemist igati mõistliku ja tervisesõbraliku valikuga. Kas teadsid näiteks, et kartul on väärtuslikuks kaaliumiallikaks? Üks keskmise suurusega kartul katab pool sinu päevasest kaaliumivajadusest. Lisaks sellele on kartuli kiudainerikas vili, mis aitab sinu seedimist vilkana hoida. Kartulis on ka palju magneesiumi ning B6 vitamiine, mis aitavad tagada...

röstitud kõrvitsa salat verikäki ja pohlakastmega. Hautatud punane kapsas eelküpsetatud pardikoibadega

Nonii, kohe on esimene advent käes ja täpselt paras aeg tuppa veidi jõululõhna laste. Mida jahedamaks ja kõledamaks muutub ilm, seda selgemaks saab, et toekate ja tummiste toitude aeg on vääramatult käes. Natuke võib juba eelseisvate pühade ootuses ja kohe saabuva advendiaja valguses toitudesse ka jõulumekki lisada. Millal siis ikka veel süüa verivorsti või jõulukapsast, sekka ka pidulikumat pardikoiba või siis hoopis sooja salatit ahjus röstitud muskaatkõrvitsaga? Kõik head ja mõnusad toidud nii omaette kui ka ühele lauale kokku sätituna. Kui pardikoibade valmistamine on tavaliselt üsna pikka etteplaneerimist vajav ettevõtmine, siis Oskar Lihatööstuse eelküpsetatud pardikoibade puhul piisab piltlikult vaid nende...

Pisut pikemalt ja põhjalikumalt idandamisest. Üks mõnus avokaado, vutimunade ja idanditega võileib ka lisaks.

Tahame nüüd või ei taha, aga nüüdseks on käes see nukker aeg, kui viimanegi sügisjuurikas on juba mitu kuud tagasi ära korjatud, ürdipeenar ikaldunud ning ainukeseks värskeks kraamiks, mida peenralt veel leiab, on vapper külmakindel lehtkapsas. Seda muidugi juhul, kui jänesed või kitsed seda peenralt ära ei ole krõmpsutanud. Värske kraam on sellest tulenevalt muutunud suhteliseks mõisteks ehk siis valida saab kas kodumaiste säilitamisele kuuluvate värskete köögiviljade ja marjade vahel või siis kaugelt toodud kraami vahel. Sekka ka sügavkülmutatud vilju. Paraku tähendab see ikkagi seda, et sellist kesksuvist vitamiinidest pungil vilju kipub nappima, sest teatavasti hakkab kogu värske kraami toiteväärtus...

Värviline salat vutimunade, beebiangerjate ja Avokaadoga

Selles värvikirevas salatis teeb üllatusesinejana etteaste põnev uus toode ehk Vici beebiangerjas, mis sobib kalatoodete asendamiseks. Vici surimi beebiangerjad on valmistatud traditsioonilise Hispaania rahvustoidu Plateadas de Mar järgi. Tegemist on tõelise Hispaania hõrgutisega, mis pärineb riigi põhjaosas asuvast Kantaabria piirkonnast. Beebiangerjatest surimi on olnud hispaanlaste lemmik juba aastaid. Mis aga on surimi? Surimit tehti vanasti ja tehakse ka tänapäeval erandlikult avaveekogus looduslikult kasvanud kalast. Tegemist on igati kvaliteetse, valgurikka ja vähekalorilise tootega, mis on lisaks kõigele ka kolesteroolivaba ja ülimaitsev. Päris beebiangerjatega on mul endal omalaadne suhe. Esimene ja üsna meeldejääv kokkupuude oli mul nendega Hiinas reisides, kui maiustasime hotpoti...

Külluslik vaagen verivorstide, mulgipudruvorstide ja sooja rooskapsa-kõrvitsasalatiga

Aastalõpu lähenedes muutuvad järjest külluslikumaks verivorstide riiulid, kust leiab nii ajatuid klassikuid kui ka uue hooaja uudistooteid. Kes vähegi verivorste armastab, see on tõenäoliselt juba avastanud Oskari Päkapiku verivorstid. Mõnusad suupärased väikesed saledad naturaalsooles vorstid on maitseküllased ja just selle õige verivorsti maitsega. Pohlamoosi ja jõulukapsaga parimad. Sinna verivorstide juurde sobib hästi täienduseks selleaastane uudistoode ehk mulgipudru vorst. Kui kartulivorst on lihtsalt kartulitamp, mis vorstiks vormitud, siis mulgipudru vorsti puhul on see kooslus oluliselt rikkalikum ehk siis vorsti sisse on peitnud end kartul, odrakruup, suitsuliha ja eriti mõnusaks teeb vorsti röstsibula lisand. Selline kartulipudruga täidetud vorst aitab hästi asendada klassikalist...