Õhuline hapukoorekook maasikakastmega

Õhulise hapukooretäidisega kook on meie pere üheks lemmikuks ja tegelikult on see täiesti võrdväärne konkurent klassikalisele toorjuustukoogile. Kook on lemmik just seepärast, et tõeliselt hõrgu ja õhulise sufleelaadse täidisega kook valmib lihtsa vaevaga ja käepärastest koostisainetest. Praegu, kui värsked maasikad magusad, sobib koogi juurde kirsina tordil juurde pakkuda maasikakastet. Kui tuleb vaarikaaeg, siis vaarikakastet ja kui pohlaaeg, siis pohlakastet. Mõnus jääb see kook iga lisandiga ja pisut hapukat mahlast kastet aitab koogist parima välja tuua. Kooki küpsetades arvesta sellega, et täidis paisub küpsemise ajal päris palju, seepärast võiks koogivorm olla kõrgete äärtega.

Lihtne hommikune (või lõunane/õhtune) pannitäis muna, peekoni ja köögiviljadega

See on nüüd üks selline toit, mida teen sageli. Ikka väga sageli. Teen just seepärast, et see on lihtne, kiire ja maitsev. Koostisosad veidi varieeruvad ja kindlasti sätin pannile ja taldrikule mõnd rohelist köögivilja, aga üldiselt on mul alati vähemalt mingi osa selle komplekti jaoks vajaminevatest algainetest kapis olemas. Selline taldrikutäis sobib hästi hommikueineks, aga sageli ka näiteks siis, kui maakoju jõuame, kõht on tühi, aga pikka vaaritamist pole mahti ette võtta. Siis polegi muud, kui kraamin aga jälle panni välja ja umbes kümne minuti pärast on toit laual. See on kooslus, mida on hästi lihtne teha ehk siis tegelikult...

Kooreses juustukastmes ühe poti pasta

Ühe poti pasta on tõeline mugavusroog, kus pasta pehmeneb koorekastmes keetes. Retsept ise on lihtne ja võtmesõnaks on siin kastme sisse minev juust, millega ei tasu koonerdada. Vastavalt sellele, millist maitsenüanssi soovid pastakastmele lisada, kasuta ka mahedama maitsega või pikantsemat Džiugase juustu. Juustu sulata nii kastme sisse ja lisa ka hiljem pastale peale puistates. Retseptis on pastakaste tehtud peekoniga, aga samas võib selle ka ära jätta ja alustada kastme tegemist või sulatamisega. Tegelikult ongi tegevuskäik ülilihtne – hauta kergelt küüslauk kas peekonirasvas või või sees läbi, lisa puljong ja koor, keeda selles pasta pehmeks, lisa siis juust ja maitsesta kogu...

Improvisatsioonid trühvli ja kartuli teemadel

Kartul ja trühvel? Kõlab esialgu vist paljudele nagu siga ja kägu, aga kui süveneda, siis tegemist on suurepärase komboga ja kahe toorainega, mida saab nõtkelt omavahel kombineerida. Kartuli ja trühvli maitsekooslusest sain ise aimu siis, kui käisin Prantsusmaal spetsiaalses trühvlirestoranis Chez Bruno, kus üheks käiguks oligi ahjus küpsetatud kartul, millele oli omakorda lisatud ohtra trühvliga rammusat koorekastet. Maitses suurepäraselt! Sellest ajast alates on minu jaoks paigutunud meie rahvusmugul ja maitseküllane delikatess trühvli näol nende maitsekombinatsioonide hulka, millega vahel toidulauda põnevamaks teha. Kui rääkida trühvlist ja maitsekooslustest üldisemalt, siis tegelikult on trühvel üsna universaalne toitudele maitselisa andja. Väga mõnusatest maitsekaaslastest võib...

Rabarberikissell. Kevadhooajal kohustuslik

Rabarberikissell on nii kevadine magustoit, kui üldse olla annab. Kui ikka hakkavad rabarberipõõsad taas vohama, siis on aeg potitäis rabarberikisselli valmis keeta. Nii mõnus kas siis niisama kruusist rüübata või magustoiduna serveerida kas siis vahukoore, kohupiimavahu, jäätise või ka kohupiimavormiga. Omal ajal maal oli meil ikka kombeks rabarberikisselli suure potiga keeta ja kui kissell oli valmis, siis oli loomulikult lastekari ootel ning et kissell kiiremini jahtuks, tõsteti see suurde vihmaveetünni jahtuma. Mäletan hästi neid hetki, kui kruusiga sai vihmaveetünni juures oodatud, et kissell oleks piisavalt jahtunud selleks, et lubataks seda kruusi ümber villima hakata. Praegu naljakas mõelda, aga omal ajal...

Maasikašarlott emadepäevaks suhkrust ja jahust ja maasikavahust

Kõik ju teavad, et tüdrukud on tehtud suhkrust ja jahust ja maasikavahust. Ja siis teavad kõik seda, et juba pühapäeval on emadepäev, aga ka emad on olnud kunagi tüdrukud, kes olid tehtud suhkrust ja jahust ja maasikavahust. Ja on senini. Seepärast võiks emadele nende tähtsal päeval sobida just maasikašarlott. Seesama natuke nostalgiline ja väga maitsev ka uuemal ajal. Eriti praegu, kui maasikate maitse on muutunud õigeks, kuigi hetkel tuleb veel kaugemalt toodud maasikatega läbi ajada. See maasikašarlott on ühest küljest lihtne ja panen retsepti kirja kaks erinevat võimalust, kuidas täidist tarretada. Võib teha želatiiniga tarretatud kohupiimavahu, aga samas võib täidist...

Kartulisalat heeringa, muna ja kodujuustuga

Heeringas ja kartul on ikka käsikäes käinud ja siin toitvas salatis suudavad need kaks klassikut ilusa maitsekoosluse moodustada.  Lisaks annab salatile veel mõnusat tekstuuri kodujuust koos keedetud munaga ning kergema poole eest hoolitseb krõmpsuv soolakurk ja punane sibul. Ajatu kooslus, mis sobib nii pidupäevaks kui ka argiõhtuks. Kes armastab mädarõika maitset, võib ka seda salatikastmele lisada. Kapparimarjade sõbrad võivad salatisse ka neid lisada, sest siia kooslusesse sobivad need hapukad-soolased maitsepommid väga hästi. Heeringa osas võib siin kasutada traditsioonilise maitsestusega soolaheeringat. Ühtmoodi hästi sobivad nii õlita kui ka õlis heeringas. Viči valikus on olemas mõlemad variandid ja kes soovib mahedama soolasusega...

Marineeritud heeringas punase sibulaga

Üldjoontes tundub olevat nii, et maailm jaguneb kaheks. Ühed, kes armastavad heeringat ja teised, kes kõik heeringat sisaldavad toidud pikemalt järele mõtlemata ära põlgavad. Mina kuulun kohe kindlasti selle esimese osa hulka ning heeringas on kindlasti üheks lemmikuks. Heeringas maitseb nii võileival, salatites, eriliseks lemmikuks on peediga kombineeritud heeringas ning väga mõnus jääb ka heeringas erinevates marinaadides. Siin ongi üks lemmikuid marinaade, kus üsna klassikalises ja pisut magusapoolses vormistuses saab klassikaline soolaheeringas marinaadist maitselisa. See on mõnusalt lihtne ja samas väga maitsev magusa alatooniga heeringas, mis kaunistab iga pidulauda, aga sobib hästi ka argipäevaseks vahepalaks või võileivakatteks. Selline purk marineeritud...

Kevadine kartulisalat suhkruherneste ja redisega

Selle salati saamislugu on pisut pikem. Olen üks neist, kes juba mõnda aega on rahulolev Rimi personaalsete pakkumiste kasutaja. Mäletan hästi seda hetke juba mõni aasta tagasi, kui avastasin, et Rimi terminalist kliendikaarti läbi tõmmates ilmuvad ekraanile needsamad tooted, mida oled harjunud ostma, kuid päris kopsakate soodustustega. Kui ikka sinu lemmikkohv või lapse lemmikjäätis on pakkumisel 40% soodsama hinnaga, siis lähed ja ostad küll. Ja veidi varuks ka, sest tegemist on ju toodetega, mis niikuinii aeg-ajalt sinu korvi satuvad. See esimene vaimustus personaalsest pakkumisest on mul hästi meeles ja levitasin sõna ka sõprade seas, et ometi kord pakkumine, mis ei...

Tortellinid maitseküllases tomatikastmes

Pastatoite armastavad vist kõik ja eriti muidugi lapsed. Ei ole ka meie pere erandiks ja see päev, kui kantakse lauale pastaroog, on pidupäev. Erandiks ei ole ka tomatikastmes tortellinid ning see taldrikutäis sai tühjaks loetud minutite jooksul. Täpsustava infona võib lisada, et tortellinid on väikesed täidetud pastatooted, mida müüakse valdavalt värskena ja neid tasub otsida külmletist. Tavaliselt on nad kõrvuti värske pastaga. Tortellinid on väiksemad kui ravioolid ja seepärast just mõnusad sellise paksema supi või vedelama pastakastme sees hautatuna. Selle roa puhul ei ole torellinisid eraldi vaja keeta, piisab sellest, kui need visata lihtsalt minutiks-paariks tomatikastme sisse. Tomatikastme valmistamisel kasutasin...

Bambumisu ehk kofeiinivaba tiramisu Bambu kohviga

Tiramisu on itaallaste võrratu kingitus kogu maailmale. Lihtne valmistada ja samas alati võluv oma pisut patuses kreemisuses ja ahvatlevas õhulisuses. Paar lihtsat koostisosa suudavad luua sellise täiusliku maitsekoosluse, mille puhul iga kord imestad, kui mõnusalt see ikka maitseb. Kui klassikaline tiramisu sisaldab ka kohvi, siis on terve hulk inimesi, kes ei saa või ka ei soovi kofeiini tarbida. Vahel ei soovita näiteks õhtupoole kohvi sisaldavat magustoitu süüa, sest see häirib ööund. Lisaks sellele ei sobi kanget kohvi sisaldav magustoit ka lastele. Seda muret aitab lahendada SELLEST Bambu kohvipulbrist tehtud kohvijook, millega saab ilusti asendada tiramisu koostisosaks oleva kohvi ja mis...

Mõnus grillitud köögiviljadega salat SErrano singi või kalkunifileega. tomatisalat burrataga

Pean tunnistama, et oma igapäevaste toiduvarumistega liiga sageli Maxima poodidesse ei satu. Põhjus on lihtne: minu läheduses ei ole lihtsalt ühtegi suuremat Maxima poodi ja selles poes käik tähendab ikkagi pisut pikemat sõitu teistesse linnaosadesse. Sellegipoolest olen vahel ekstra Maximas käigu plaanidesse võtnud, sest mulle lihtsalt meeldib erinevaid valikuid uudistada ja poodide pakutavaga end kursis hoida. Kui mulle tehti ettepanek tutvuda praegu Maximas poes odava hinna kampaania raames pakutavate sooduspakkumistega, võtsin selle hea meelega vastu. Taaskord hea võimalus end pakutavaga kurssi viia ja mis saab heade ja odavate pakkumiste vastu olla. See, mida osta ja mida ostetust valmistada, jäi minu...