Kevade superstaar karulauk on lõpuks kohal ja nüüd on õige aeg seda ilma igasuguse mõõdu- ja piiritundeta oma toitudesse lisada, et oma talvest kurnatud keha mitmevägise karulauguga turgutada. Kui endal ei ole mahti karulauku korjama minna, siis piisab käigust Keskturule, kus karulaugu pakkujaid on hetkel palju ja võid kohe mitu punti koju valmis osta. Karulaugupesto on kevadel pea kohustuslik ja seda tasub muuhulgas sügavkülma järgmiseks talveks valmis teha. Kui aga esimene karulaugupesto tegu on tehtud, võib ette võtta karulauguse suvikõrvitsapasta valmistamine. See pasta on oma olemuselt ka justkui kevade kuulutaja on erksa rohelisusega ja värske maitsega. Võtmekomponendiks on siin lisaks...
Fileest paneeritud kalapalad kausitoidus ja praemunaga hommikuvõileival
Fileest ja paneeritud kalapaladest kirjutasin veidi pikemalt ja jagasin kolme erinevat retsepti SIIN postituses. Tegemist on mõnusa kalalise palaga, mis tänu oma suurusele sobib hästi ka võileival serveerimiseks ja mis oma täiesti mõistliku kooslusega sobib nendel päevadel kalatoitu asendama, kui kalamehel seekord saak nigelavõitu 🙂 Mulle meeldib kalapalasid kombineerida ka kausitoidu sisse. Lisab nii mõnusat tekstuuri kui annab ka valgulist lisandit. Krõbe kalapala sobib hästi ka poke kausi üheks koostisosaks. Sobita kaussi kokku erinevaid värvilisi köögivilju, krõbedaks praetud kalapala, säti sinna juurde keedetud muna ja igati maitsev, silmailu pakkuv ning toitainetest pungil kausitäis ongi valmis. Köögiviljade kombineerimise osas ole loov,...
Vici fileest kalapalad bataadifriikatega, burksi vahel ja avokaado-kodujuustusalatiga
Oma töö tõttu on mul õnn ja privileeg proovida ja maitsta paljusid erinevaid uusi tooteid ja seepärast olen päris hästi kursis turul olevate uudistoodetega. Nii asusin hea meelega katsetama NEID Vici uusi kalapalasid, mis valmistatud hakitud ookeanikalafileest ja kus filee sisaldus on üle 60% ehk siis kalapalas on täiesti korralikult head kalafileed ja ülejäänu osa moodustab mõnusalt krõbedaks küpsev paneering. Koostist uurides ei olnud ka millegi üle uriseda, kõik koostisosad olid ilusti arusaadavad ja põhjendatud. Midagi ei ole kunstlikult värvitud ega lisamaitsestatud. Tunnistan, et sellised kalapalad on mulle kui kingitus, sest olles ise väga suur kalasõber, on pere noorimal kalaga...
Prantsusepärane koorene kana-seenehautis
Hästi maitsev ja mõnus prantsusepärane kanahautis ühendab endas kooreses valge veini kastmes haudunud kana ja seened. Valmistamiskäik ei ole keeruline, kuid tulemus on selline, mis sobib ka pidulauale panna. Miks mitte valmistada sellist hautis lihavõtete puhul pearoaks. Puljongina kasuta Maggi kanapuljongikontsentraati, mis annab kastmele väga mõnusa tummise meki. Postitus sündis koostöös Maggiga.
Tšehhi õlis marineeritud juust ehk Nakládaný hermelín
Kuidagi on juhtunud nii, et elu on mind ja peret rohkem viinud päris mitmel korral Prahasse. Esimene kontakt selle linnaga oli ligi paarkümmend aastat tagasi, kui lapsed veel väikesed olid. Abikaasa töötas siin nimelt mõne aasta Prahas ja tänu sellele käisime ka sageli Eesti-Praha vahet. Ikka autoga, sest lennukipiletid olid sel ajal ebamõistlikult kallid, et lihtsalt lõbu pärast niisama kogu perega lennata. Omamoodi oli isegi tore see kulgemine, ainult kui seda Poolat ees ja vahel poleks olnud, kus tol ajal nappis kiirteid ja kevadisel ajal tuli lõputute asulate, kiirusepiirangute, kitsaste ja lagunenud teede ning seal kulgevate hobuvankritega hakkama saada. Nüüd...
Haluski (halušky) ehk kapsaga nuudliroog
Kapsas, peekon ja nuudlid või lindiline pasta ei kuulu just esimesena pähe kargavate koosluste hulka. Seepärast jäin retsepti pikemalt silmitsema, kui mingit hoopis teist otsingut kusagil retseptikogudes parasjagu sooritasin. Lähemalt uurides selgus, et tegu on Ida-Euroopas, eelkõige just Poolas, aga ka Saksamaal ja sealsete idapoolsete naabrite hulgas hästi levinud kooslusega. Selle roa võtmeks on või ja peekonist sulanud rasva sees karamellistatud sibul ja kapsas, millele siis segatakse hiljem juurde keedetud lintnuudlid või muu lindiline pastatoode. Ja krõbedaks praetud peekon. Poolas tehakse seda rooga ka vorstiga (kielbasa). Chorizo, pancetta või ka prosciutto on ka igati õigustatud ja toimivad asendused peekonile. Igal...
Mehhiko mõjutustega kanasalat avokaado ja koriandri-laimikastmega
See pilkupüüdev ja värvikirev salat on inspireeritud minu viimasest reisist Puerto Ricosse, kust mõned päevad tagasi koju saabusin. Puerto Rico köögi ja toitude kohta pean tunnistama, et väga suuri lemmikuid sealt ei leidnud. Sealse köögi alustaladeks on erinevad tärkliserikkad juurikad, jahubanaan ja põhiliseks töövõtteks on fritüür, milles nad kipuvad kõiki toite valmistama. Seetõttu langes minu sealviibimise ajal väljas süües tihti valik justnimelt salatile. No ei taha sealses kuumuses friteeritud erineva täidisega pirukalisi süüa. Mitte et nad halvad oleksid, aga hing ihkab midagi kergemat. Näites Southwest Salad nime all pakutavat Mehhiko mõjutustega värvikirevat salatit, mis sai seal olles üheks lemmikuks. Tõlkida...
Olde Hansa restoran ja miks võiks sinna pidusööki nautima minna
Alustama pean sellest, et Olde Hansa restorani teavad vist küll kõik tallinlased, kuid sinna satutakse üsna harva. Samas jääb alati Raekoja platsilt läbi minnes ka Olde Hansa silma ja sageli ka kõrva. Ma ise käisin viimati seal ikka mitmeid aastaid tagasi ja kui nüüd küsida, et miks ma sinna vahepeal läinud ei ole, siis võtab see korraks kukalt kratsima. Ju on põhjuseks see, mingil kummalisel moel tundub see olevat suunatud Tallinna külalistele ehk siis mitte kohalikele. Kui nüüd järele mõtlema hakata, siis päris nii see ei ole ehk siis elamust, põnevat toitu ja nauditavat etendust koos killukese ajalooga saab sealt...
Luksuslik magustoit. Vaarikasorbett proseccoga
See on hästi lihtne ja samas suurepäraselt toimiv elegantne dessert, mille puhul on vaid kaks koostisosa. Õrn marjane hapukasmagus sorbett ja roosa prosecco. Sorbett kujutab endast puuvilja- või marjapüreest ja suhkrusiirupist tehtud külmutatud magustoitu, mida külmutamise ajal ühtlaseks vahustatakse. Sorbetile lisatakse vahel ka alkoholi, mis aitab vähendada jääkristallide teket ja anda maiusele siidisema konsistentsi. Siin magustoidus kasutatud sorbetiks SEE LaMuu vaarika-prosecco sorbett, mis sobib hästi ka veganitele ehk siis jäätis on täistaimne. Et aga küll küllale liiga ei tee, siis võib pokaali või klaasi sätitud sorbetile peale kallata veidi SEDA Casa Canevel roosat proseccot. Casa Canevel elegantne ja delikaatse erksa...
Kihiline magustoit musta leiva puru, jõhvika toormoosi ja kohupiimavahuga
Lihtne ja samas alati toimiv kooslus, kus kohev kohupiimakreem saab endale seltsiks hapuka jõhvika toormoosi ja röstitud kaneelise musta leiva puru. Toormoosina võid kasutada ka mõnest teisest soovitavalt hapuka alatooniga marjast tehtud (toor)moosi, seega piilu oma sügavkülmasahtlisse ja ka näiteks vaarika toormoos võib selles koosluses väga maitsva etteaste teha. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma mustast leivast tehtud pidutoidu fotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab Eesti Pagari Musta leiba. 3 parimat saavad auhinnaks...
Kilupirukas rukki-kartuli muretainast põhjal
Eesti Vabariigi aastapäev on lähenemas ja see on tähtpäev, mil saavad taas Eesti köögi alustaladeks olevad kilu, kartul, must leib ja kama taas au sisse tõstetud. Üks pidulauale hästi sobiv pirukas on kilupirukas, kus saavad kokku rustikaalsele kartuli-rukkijahust muretainapõhjale sätitud võis hautatud porru ja soolakas kilu, mis pirukale mõnusa vürtsise maitsenüansi annab. Selle seob kõik kokku koore-munasegu ja serveerides võib pirukale sättida ka keedetud muna. Meie hea tuttav muretainapõhi saab rahvusmugulat kartulit ja meile igiomast rukkijahu kasutades hoopis teise mõõtme. Kes proovinud on, need väidavad, et maitset on sellises muretainas oluliselt rohkem kui tavapärases variandis. Tervislikkuse argument tuleb ka lisaks,...
Võileivatort musta leiva, suitsukanakreemi ja munavõiga
Võileivatordid on alati hea mõte, kui on vaja pidulauda katta. Maitsevad hästi ja pakuvad ka silmailu. Selles tordis on kombineeritud erinevates kihtides munavõi ja suitsukana-toorjuustukreem. Vahekihtideks on must leib, mis on lausa kohustuslik, kui katta Eesti Vabariigi pidulauda. Valmista võileivatort mõni tund varem, kui plaanid seda lauale panna. Nii saavad maitsed omavahel sõbraks saada ja tort parajalt tõmmata. Eesti Vabariigi sünnipäev läheneb ja nüüd võid osaleda oma musta leiva toidufotoga Eesti Pagari fotokonkursil. Eesti Pagar korraldab veebruaris piduliku fotokonkursi ilusamate Mustast leivast tehtud toitude leidmiseks! Konkurss toimub 6.-24. veebruar, mil kõik on oodatud saatma pilte enda lemmikust retseptist, mis sisaldab...