õunakook sidruni ja mandlihelvestega

See on väga mõnus ja samas lihtsa valmistuskäiguga õunakook, kus õunad on sidrutest erksat hapukust saanud. Maitse ja tekstuur olid selle koogi puhul hästi nauditavad ja kook kadus laualt juba esimese paari tunniga. Ikka tuli keegi jälle lisa võtma 🙂 Sidrunikoorest mõrkjust saanud tainakiht annab õuntele väga nauditava maitsenüansi, samas kui sidrunimahlas kümmelnud õunad aitavad seda õuna-sidruni maitseduetti nauditavaks viimistleda.

Juustune singipirukas tomatikatte all

Juustune, singitükkidest täpiline ja koorest külluslik pirukas ei jäta kedagi külmaks. Juba ahjus küpsedes hakkab majas levima sulanud juustu ja suitsusingi koosmõjul tekkiv lausa vastupandamatu aroom. Tomat aitab pirukale täiendavalt mahlasust lisada, värvikirevast lõppviimistlusest rääkimata. Selline pirukas sobib hästi pidulauale, külaliste vastuvõtuks või lihtsalt siis, kui hing midagi head ihkab. Kui vähegi võimalik, kasuta erivärvilisi tomateid. Lõpptulemus jääb nii ilus värvikirev Postitus sündis koostöös Maks & Mooritsaga.

Purkitehtud tomati-sibulasalat. Pisut üleküpsenud tomatitele

Suve edenedes ja sügise lähenedes valmivad kõikides kasvuhoonetes tomatid ja kui liiga usin tomatitoitude valmistamisel ei ole või kui mõnel päeval jäävad tomatid korjamata, on tulemuseks pisut pehmed tomatid. Nii satuvadki suve lõpus sageli meie toidulauale nii röstitud tomati supp, isetehtud tomatikaste või siis pistan tomateid koos erinevate köögiviljadega lihtsalt purki. Talvel hea võtta. Tomati-sibulasalat on olnud üheks retseptiklassikuks juba aastaid. Minu ema nimetas sellist salatit ketšupiks, mille vastu ma lapsena ikka korralikult protestisin. Õige ketšup oli ikka hea ühtlane magus mass, mida sai Globuse pudelist toidule lisada. Juhul kui seda muidugi kätte õnnestus saada. See oli lihtsalt mingi tavaline...

Kartuli ja noore põldoa tamp kaerakotlettidega

Vahel on väga mõnus teha mõned taimetoidupäevad tavamenüüga päevadele vahele. On ju üldteada see, et keskmiselt sööb eestlane liiga palju loomset ja liiga vähe taimset. Oleme selliseid taimseid päevi terve perega praktiseeriunud ja aasta-aastalt muutub see järjest lihtsamaks, kuna erinevaid põnevaid taimseid tooteid on poodidesse järjest juurde tulnud. Üheks selliseks vahvaks leiuks on Marta Kulinaaria kaerakotletid, mis õlis praetuna on mõnusalt krõbeda koorikuga ja meeldisid ka lastele väga. Juurde sättisin kartuli ja noore põldoa tampi, mis aitab hooajalistel noortel põldubadel kogu hiilguses särada. Värsked põldoad on meil ilmselgelt alahinnatud aedvili. Reeglina tarvitatakse põldubasid eelnevalt kuivatatuna ja siis soolvees keedetuna, kuid...

Väikese vimkaga jahutav arbuusisalat mündi, laimi ja viinaga

Arbuusid on praegu küpsed, magusad ja mahlased. Kuumadel suvepäevadel, mida veel mõneks õndsaks päevaks jagub, kulub jahutavat arbuusi palju. Kui niisama arbuusiga maiustamisest tüdimus peale tuleb, võib hoopis väikese vimkaga arbuusisalatit valmistada, kus arbuusile lisamaitset andmas suhkrust, laimimahlast, mündist ja viinast valmistatud kaste. Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Kana Magushapus hiina kastmes suvikõrvitsaga

Suur suvi kestab ja kuigi päev on juba märgatavalt lühemaks läinud, jagub päikest ja sooja siiski nii palju, et suve jooksul jõudu kogunud suvikõrvitsad on nüüdseks parajalt pirakaks kasvanud. Või no õigemini ei tohiks neid lasta liialt pirakaks kasvada, vaid tuleb lihtsalt peale passida ja õigel hetkel need varre otsast ära kaksata. Edasine sõltub juba igaühe fantaasiast, sest suvikõrvits on üks võimaluste rohkemaid vilju. Säti seda supi või salati sisse, küpseta saias või pirukas või kombineeri salatitesse. Mina kasutasin suvikõrvitsat hiinapärase roa tegemisel, mis tänu Maggi magushapule kastmele oli lihtne nagu lapsemäng. Vaja on vaid kolme komponenti – kana, suvikõrvitsat...

Mahlane kitsejuustu-tomatipirukas

Ma armastan seda aega, kui tomatid saavad küpseks ja maitsvate toitude valmistamiseks ei ole vaja teha muud, kui lisada sinna veidi suvemagusaid tomateid. Erinevad salatid, loomulikult bruschettad, tomatiga juustusaiad ja veel mitmed-mitmed suvelemmikud saavad nüüdsel ajal selle päris õige maitse.   Üheks ajatuks lemmikuks on minu jaoks saanud ka kitsejuustu ja tomati kooslus. Kitsejuustu võib sättida nii tomatisalatisse, võileivale või siis külluslikku kitsejuustuga tomatipirukasse. Valmistuskäik on mõnusalt lihtne ja tulemus samas pidupäeva vääriline. Siia kooslusesse sobib hästi sättida ka suviseid ürte – minu pirukasse läks päris suur peotäis otse ürdikastist korjatud punet ehk oreganot, aga väga hästi sobib siis kooslusesse...

Grillitud vebabid tomati-fetasalati ja ürdise kuskusi kurgi-tomati salatiga

Käes on see imeline aeg, kus kõik, mis kevadel istutatud ja idanema pandud, on sooja suvepäikese käes maitset ja magusust kogunud. Suve teisel poolel peaks ja võiks kogu toidulaud olla kantud hooajalisuse märksõnast, sest millal siis veel kui mitte praegu. Hetkel tasuks taimseid maitsvad kooslusi sättida nii argipäevaseks lõunaks kui pidulauale. Erinevad värsked salatid on suve teisel poolel pea kohustuslikud. Salatitele võib seltsiks aga sättida Marta Kulinaaria uut maitsvat toodet nimega Vebab. Vebab on taimne hernevalgust mõnus amps, mis on inspiratsiooni saanud klassikalisest grillroast kebabist ning pakub sellele igati maitsvat taimset asendust. Vebab on mõnusalt maitseküllane ja mõnusa tekstuuriga puuvardaga...

Ukrainapärane tomatikastmega Kurgisalat

Suve edenedes saabub varem või hiljem (sõltuvalt aastast) see aeg, kui kõiki kurgikasvatajaid tabab kurgiuputus. Kurkidel on see omadus, et kui nad kord valmima hakkavad, siis kõik korraga. Eks ole kõigile tuttav see vaatepilt, kui kõik korvid ja kastid on kurke täis korjatud ning kui piisavalt kiiresti valmivaid kurke ära ei korja, on tulemuseks ülekasvanud valkjad suurte seemnetega kurgipõrsakesed. Meie tegime lapsepõlves neist ülekasvanud kurkidest paate. Lõika aga pikuti pooleks ja uurista sisu välja. Sisu sai kanadele viidud ja kurgikoorele purjed külge ehitatud. Mitte just sihipärane tegevus kurgikasvatuse seisukohast 🙂 Just sel kurgiuputuse ajal kuluvad ära kõik erinevad kurgiretseptid. Kui...

Haugikotletid. Neile, kes kalaluid nokkida ei armasta

Tunnistan, et olen lootusetu kalasõber ja kui on valida, kas liha või kala, siis on minu valik alati kala poole kaldu. Eriline lemmik on aga kodumaine värske kala. Eks mängib oma rolli ka see, et kasvasin üles ülimalt kalalembeses kodus, kus kala oli alati au sees. Olgu selleks siis kalamehest onu poolt Pärnu jõest püütud värske kala või lapsepõlvekodu kõrval olevast kalapoest toodud hooajaline kala. Kahjuks ei ole mul õnnestunud oma kalalembust lastele täiel määral edasi anda ja üheks põhjuseks, miks kala peale vahel nina kirtsutatakse, on see, et kalasöömine on kalaluude tõttu vahel päris tülikas. See on mõneti isegi...

Hot Dog Oskari laste toorvorstiga. Lapsed seda sööksid

Hot dog on laste lemmik, kuigi tegelikult isutab vahel kõigil ühe tummise suutäie järele, kus koheva saia vahele end mahlane vorst peitnud. Säti grillitud toorvorstile seltsi värsket soolakurki ja hot dogide klassikut ehk ketšupi ja hapukoorekastet, millele võid lisada veel veidi purustatud küüslauku, kui armastad särtsakamaid maitseid. Tegelikult on hot dogiga nii, et võid serveerida nii saia, vorstid kui ka kastmed ja muud lisandid eraldi lauale ja siis igaüks kombineerib endale meelepärase suutäie täpselt oma eelistustest lähtudes. Sellised toorvorstikestega saiad sobivad väga hästi näiteks suvisele laste sünnipäevapeole. Postitus sündis koostöös Oskar Lihatööstusega.