Maailma kõige lihtsamad mahlased kanasnäkid

Praegusel jätkuval karantiiniajal on toidu kodus valmistamine normiks saanud. Blogi külastatavus on tõusnud muu ajaga võrreldes mitmekordseks ja põnev on jälgida ka seda, et kodus olemine on inimesed küpsetama pannud. Tundub, et paljud kodud on täitunud magusa küpsetamislõhnaga. Mis on iseenesest ju tore! Teisalt ei tasu aga unustada, et värske sai, kook või kringel on küll tore, aga kodus end päevadeks sisse seadnud pere tahab vahel ka toekamat toitu. Näiteks küüslaugu- ja ürdimarinaadis mahlaseid kana pooltiibu. Sobib nii suupisteks snäkilauale kui ka näiteks vokitud köögiviljade või miks mitte kartulipüree juurde sättimiseks. Tuleb tunnistada, et olen olnud pikalt ikka otsast lõpuni...

Vanakooli imelihtne rabarberikook pannkoogijahuga

See on üks neist retseptidest, mis on paberilehele käsikirjaliselt kirja pandud ja mis libiseb välja ema vana kokaraamatu vahelt. Ajast, kus jahu oli lihtsalt jahu ja suhkur oli lihtsalt suhkur ilma, et oleks pidanud täpsustama, millist toodet täpsemalt silmas peetakse. Nimetus „Juta õunakook“ viitab sellele, et retsepti jagajaks on olnud keegi Juta. Üldjuhul on nii, et just sellised käest kätte jagatud retseptid on kõige paremini toimivad ja sageli valmivad piltlikult mitte millestki ehk siis sellised lihtsad vana kooli toidud, mida saab valmistada kodus käepärast olevatest toiduainetest. See retsept ongi üks neist, kus munast, jahust, suhkrust ja võist saab kokku tõeliselt...

Lihavõteteks. šoti munad vutimunadega ja peedimahlas kümmelnud pühademunad

Pühad on kohe ukse ees ja vaatamata eriolukorrale saab oma koduses ringis pühi tähistada küll. Ja mis pühad need oleks, kui lauale pühadetoite ei sätitaks. Kindlasti jäävad seekordsed lihavõtted kauaks meelde, nagu ka kogu see kevad, mis oma ulmelise stsenaariumiga tekitab vahel tunde, et oled mingisse veidrasse filmi sattunud. Samas, päevad pikenevad, lindude sädistamine muutub järjest häälekamaks ja päike käib aina kõrgemalt. Tähistagem siis oma pere ringis lihavõtteid väärikalt, sest tegemist on külluse ja maitsete pühaga nii neile, kes vana kombe kohaselt on eelnevalt kasinama perioodi paastumise näol lõpetanud, aga ka neile, kes lihtsalt kevade saabumist pühitseda soovivad. Nüüd on...

Mahlane rabarberi-kohupiimakook kookoshelvestega

Rabarber, kohupiim ja kevadpühad käivad ikka kokku. Võimatu on mitte armastada kevade esimestest erkroosadest hapukatest vartest valmistatud mahlast kohupiima-purukooki, seepärast tasub seda kohe terve plaaditäis teha. Nii võib kindel olla, et kooki jagub ka neile, kes soovivad lisapala. Siin koogis on üllatajaks kookoshelbed, mis sobituvad hapuka rabarberiga üllatavalt hästi. Rabarberit lisa koogile kohe mõnuga ja võid julgelt retseptis toodud kogust suurendada. Postitus sündis koostöös Farmi Piimatööstusega.

Chilli con Carne ehk vürtsikas hakklihahautis

Vaidlused käivad, kas see mõnus hakklihahautis tomatises kastmes on pärit Mehhikost või Texasest, kuid kindel on see, et tomatises kastmes koos vürtsidega hautatud hakkliha köögiviljade ja ubadega on kooslus, millel on alati olemas oma kindel austajaskond. Hästi põneva lõppviimistluse saab hautisele anda lõpus lisatud tumeda šokolaadiga. Maitse muutub sellest tummisemaks ja šokolaad sobitub maitsekombinatsiooniga veatult. Postitus sündis koostöös Barboraga.

Koorene lõhesupp

Hetkel, kui pered kõik kodus koos lastega päevi õhtusse veeretavad, on kindlasti paljudel võimendunud see igapäevane peavalu ehk küsimus sellest, mida süüa teha. Kolm korda päevas perele toitu pakkuda ja eelnevalt ka poenimekirju koostada on kohati täiskohaga töö. Ilmselgelt on eelistatud need retseptid, mille puhul saab kiirelt ja lihtsa vaevaga kogu perele sobiva toidu valmis. Kana-klimbisupp, karjase pirukas ja boršisupp on meil ikka aeg-ajalt menüüs just selle tõttu, et nii saab vähemalt ühe toidukorra kohale linnukese tõmmata ja korraks toidumure ühele poole. Vahel rakendan ka pere teisi liikmeid ja delegeerin mõne toidukorra neile. Annab igati vahvaid tulemusi. Aga kui jälle...

Nachod rebitud liha, tomatisalsa, ubade ja avokaadoga

Kui veel mõni aeg tagasi oleks hetkel toimuv tundunud mingi veidra ebareaalse unenäona, siis eriolukorra teise nädala lõpuks hakkab tekkima nihe reaalsuses. Mingi kohanemine olukorraga, kus antud veidra ajajärgu puhul tuleb endale meelde tuletada, et päriselt elu nii ei käi. Tegelikult minu elu väga palju muutunud ei olegi. Sotsiaalse suhtluse – mul oli märtsis igaks nädalavahetuseks kokku lepitud kokkusaamine erinevate sõpradega – ärakukkumine on ehk kõige suurem muutus ja puudujääk. Samas on minusuguse vabakutselise jaoks, kes muidu igapäevaselt koduses kontoris/stuudios töötab, kõige suurem muudatus see, et nüüd tuleb töötada kodus koos suurema seltskonnaga. Perega koos olemine on ju iseenesest tore,...

Mundris kartulid kodujuustu-lumekrabi täidisega

Praegusel keerulisel ajal on kindlasti üheks peavalu põhjustavaks probleemiks kodus toidu valmistamine. Kui tavapäevadel kerkis küsimärk üles argiõhtu toidukorra kohal, siis nüüd oleks koju piltlikult kokatädi vaja, kes nii hommikul, lõunal ja õhtul maitsvad ja kogu perele sobivad road ette kannaks. Mis seal salata, koolilõunatest tunnen ka mina puudust, sest koduõppel olev laps vajab toitlustamist ka siis, kui ma tavaliselt olin harjunud rahulikult oma töid tegema. Aga mis seal ikka. Tark oleks leida olukorra lahendamiseks ideid, mis lihtsa vaevaga aitavad kõhtu täita ja mis sobiksid kogu perele. Mundris kartulid on üheks selliseks päästenööriks, mis ühe toidukorra aitavad edukalt üle elada....

Kevadiselt kerge kausitäis rebitud kana, kinoa ja köögiviljadega

Veidi apokalüptilistel aegadel on kindlad vaid mõned olulised asjad. Esmalt see, et kõht läheb ikka tühjaks ja süüa tahame me ikka. Teisalt võib aga kindel olla selle peale, et kevad läheneb vääramatu jõuga. Need kaks asja kokku pannes tuleb võrrandi lahendiks see, et kevade saabudes ihkab keha kergemat ja värskemat toitu. Kausitoit sobib selliseks puhuks hästi, kuna sinna saab kokku kombineerida täpselt neid koostisosi, mille järgi hetkel isutab. Siin toodud kooslus on vaid üks võimalikest variantidest ja vastavalt oma isudele või siis kapis leiduvale kraamile võib kausitäie täpselt omanäoliseks disainida. Siin kausitoidus aukohal trooniv Oskari rebitud kanaliha on rasvavaene ja...

Tivoli heeringas ehk heeringas köögiviljadega magusvürtsises marinaadis

Selle erksavärvilise heeringa retsept jäi mulle esmalt kõrvu ja silma ühest telesaatest ja tänu oma nimetusele. Nimelt rääkis seal saates FB grupi „Kodused hoidised“ perenaine oma lehel jagatavatest retseptidest ja muuhulgas siis ka heeringast, millele oli juurde lisatud laiend tivoli. See nimetus intrigeerib juba niisamagi, kuna heeringas ja tivoli just liiga lähedased mõisted ei kipu olema. Lähemalt uurides ja nähes seda kirkavärvilises marinaadis heeringat, tekkis koheselt arusaam, millest tulenevalt üks heeringas tivoli heeringa nimetuse võib saada. Lisaks silmailule on tegemist väga maitsva marinaadi ja maitsekooslusega, mis tekitab ka kõhus rahuloleva ja õnneliku tivoli tunde. Võimalusel kasuta soolvees lahtiselt müüdavat tervet...

Ühe poti pasta krevettide, brokoli, roheliste herneste ja ubadega

Pastaroogasid armastavad pea kõik ja tegelikult on pasta sageli ka kiire argiõhtuse söögikorra päästjaks. Siintoodud pastaroog on kohe eriti mugav ja kiire variant, sest kõik koostisained saab ühe poti sees valmis keeta. Lisa aga järjest erinevaid lisandeid vastavalt nende keemise ajale ja põhimõtteliselt keedabki pasta end ise valmis. See pastaroog on ka kevadiselt roheline ja kerge – ühes potis kohtuvad puljongi sees brokoliõisikud, rohelised oad ja herned ning krevetisabad. Seega peaks selline ühepotipasta sobima hästi kõigile mereannisõpradele. Kreemisust aitab toidule lisada potti sätitud või ja hiljem juurde segatud parmesani juust. Krevettide asemel võid soovi korral kasutada ka tükeldatud lõhet või...