Kukeseenesupp kreemjuustuga

Käes on seeneaeg. Sotsiaalmeedia kanalid on ummistunud seenepiltidest ja mind ennastki kisub vääramatu jõuga metsa poole (et siis pärast taas oma ahnust kiruda, mis sundis korvitäite viisi seeni kokku ahnitsema, mida hiljem tuleb ju sisse tegema hakata). Sel aastal on seeni rikkalikult ja meie kukeseenekoht ei ole meid ka sugugi alt vedanud. Kolooniate viisi armsaid kukeseene numpsikuid on juba mitu korda meie korve täitnud ja ka eelseisval soojal sügisesel nädalavahetusel kavatseme taas sammud metsa poole seada. Kõige sagedamini satuvad metsast toodud seened kas kastme sisse või läheb taas marineerimiseks. Marineeritud kukeseened on, muide, väga maitsvad ja nende retsepti leiab SIIT....

Marineeritud angerjas

Ei ole vist saladus, et olen suur kala- ja mereannisõber ja kui tahan midagi tõeliselt head, siis liigub mõte ikkagi just sinna suunda. Lemmikuteks on mitmed mõnusad kalaroad ja üheks neiks on ka marineeritud angerjas. No vahel ikka isutab. Sel suvel avastasime, et Pärnu turul on olemas pea alati ka värske angerjas. Olles suve jooksul mitmeid kordi SEDA angerjasuppi valmistanud ja vahel ka selget angerjasuppi kas siis perele või külalistele pakkunud (selle retsepti luban ka lähiajal blogisse põlistada), siis tuli kuidagi loogilise jätkuna ka hetk, kui minu hea sõber Natalja uuris, et kas ma ei tahaks tema vanaema angerja marineerimise...

Vürtsikas seene-suvikõrvitsa ja tomati salat

See retsept sündis üsna spontaanselt ja peamiseks põhjuseks oli see, et olles taas nädalavahetusel metsast seeni kokku ahnitsenud, vaatas mulle pesukausitäis kupatatud riisikaid ja pilvikuid vastu ja tundus, et marineeritud seente limiit on selleks hooajaks täis saanud. Teiselt riiulilt põrnitses mind üks pisut ülekasvanud suvikõrvits, mis ootas samamoodi ärategemist ja nii tekkiski mõte katsetada siin blogis juba legendaarseks saanud suvikõrvitsa ikrad hoopis seenesalati vormis valmistada. Katsetused osutusid igati asjakohaseks ja kokku tuli väga maitsev ja mõnus segasalat, mis sobib hästi nii salatiks, aga miks mitte ka pirukakatteks või supipõhjaks. Taaskord on siin hoidises kasutatud tomatipastat, mida tasub turgudelt otsima minna....

Natalja mõnus segasalat tomati, sibula ja porgandiga

Pean esmalt alustama sellest, et mul on üks võrratu sõber, kelle juured on pärit Peipsiveerelt ja kelle nimi on Natalja. Omade seas Nasha. Nasha on imearmas inimene, kes on alati hea meelega nõus oma retsepte jagama ja kuna tema retseptikogu on tänu päritolule erinev traditsioonilistest Eesti toitudest, siis olen vahel ikka tõelise õhinaga sukeldunud tema retseptivaramusse. Ka siinsamas blogis on mitu tema käest saadud supermõnusat retsepti alates SELLEST kabatšoki ikrast kuni SELLE Peipsiveere sibulapiruka või SELLE hästi põneva Peipsiäärse naabrinaise kapsapirukani välja. Supermõnusad retseptid, mis kinnitavad minu veendumust, et oskus erinevaid köögivilju toiduks tarvitada on slaavlastel oluliselt mitmekesisem ja põnevam...

Trühvlimaitseline seenepasteet

Elegantne ja mõnusalt kreemine trühvlimaitseline seenepasteet on hõrk suutäis, mis sobib nii pidulauale kui ka igapäevaseks maiustamiseks. Seeneroogadesse sobib trühvlimaitse kui valatult, sest tegelikult on ju ka trühvel seen. Tänu trühvli intensiivsele maitsele muutub seenepasteet mõnusalt sügavaks ja umamiseks. Seenepasteedile on peale kallatud veel tüümianiga maitsestatud sulatatud võid, mis külmikus seistes taas taheneb. Nii saad seda pasteeti leivale määrides kohe ka võise kihi lisaks. Krõbeda koorikuga saiaga…mmm…see on väga maitsev! Selle pasteedi valmistamisel on kasutatud Itaalia päritolu purki tehtud trühvlipastat või -salsat. Neid leiad suurematest Selveritest, Delice toidupoodidest, Stockmannist ja Kaubamajast. Postitus sündis koostöös Delinega.

Lasanjerullid tomatikastme ja juustuga

Pisut teistmoodi moodus, kuidas lasanjeplaate kasutada. Valmistamine ei ole liiga keeruline ja tulemus on tõeliselt hõrk. Lasanjeplaadid tuleb lihtsalt keeta ja siis erinevate juustude ning tomatikastmega täita ning rulli keerata ja tomatikastmes läbi küpsetada. Tulemuseks on maitsev vormiroog, mis meeldib nii suurtele kui väikestele. Kui soovid toekamat rooga, võid täidiseks ka kas siis sinki või hakkliha lisada. Juustuga ei tasu siin roas ka koonerdada, sest koos Maggi Itaalia stiilis tomatikastmega kokku küpsedes aitab see maitse lihtsalt vastupandamatuks muuta. Tegelikult annab selline moodus võimaluse üsna vaba käega katsetada ja kombineerida nii erinevaid juustusid kui täidiseks. Kes sinihallitusjuustu armastab, võib täidiseks hoopis...

Tomatine angerjasupp

Sellel suvel on angerjasupp saanud meie pere üheks lemmiktoiduks. Suvel maakodus olles ja sealt Pärnusse turule minnes sai iga kord üks värske angerjas taas kaasa haaratud ja sellest siis potitäis tomatist angerjasuppi valmis keedetud. Nii hea kas ise süüa või ka suvekodus käivatele külalistele pakkuda. Angerjas on tõeline hõrgutis ja kes seda kala armastab, see tõenäoliselt jäägitult. Kui kõige sagedamini süüakse angerjat kas suitsutatuna või marineeritult, siis igati mõnusaks ideeks on katsetada ka vahemerelise maitsekooslusega tomatist angerjasuppi. Tegelikult ei ole selle valmistamine üldse keeruline ja eriti suvisel ajal jääb supp väga mõnus, kui sinna ka noori kartuleid lisada. Kui muidu...

Ahjus röstitud kartuli ja basiilikupestoga salat

See on üks kerge ja täistaimse salati idee, kus saab ära kasutada suvised noored kartulid ja need taldrikule koos maitseküllase basiilikupestoga flirtima sättida. Ahjus kuldseks ja krõbedaks röstitud noored kartulid on maitsvad ka niisama, aga eriti mõnusa roa saad siis, kui valmistad neist kartulitest toitva taimse salati basiilikupesto, kurgi ja redisega. Parim on see salat värskelt ahjust võetud ja umbes 15 minuti jooksul jahutatud ahjukartulitega. Sega kõik salatiained kokku vahetult enne serveerimist. Külmkapis seisnuna ei ole see salat enam nii mõnus, sest ahjukrõbedad kartulid vettivad siis veidi ära. Noored kurgid ja redised on mõnusalt mahe-magusad ja aitavad krõbedaid kartuleid väärindada....

See vana hea hakklihakaste väikese suvise lisandi ehk suvikõrvitsaga

Tunnistan, et kuigi tööga seotult on meie pere toidulaud üsna mitmekesine ja täis erinevaid maitsekatsetusi, siis vahel on menüüs ka vanad head turvalised klassikud. Ja tundub, et põhjusega, sest sel toidukorral ei kipu keegi virisema ega sonkima vaid taldrikud poleeritakse puhtaks ja vahel tõstetakse ka lisaports ette. Ei teagi, mis kiindumussuhe meid selle hakklihakastmega liidab, aga nii see on ja vanal heal klassikul on kindel koht paljude toidulaual. Nüüd, suvisel ajal kui suvikõrvitsapuhmas üle päeva taas oma viljadega kostitab, tekkis mõte katsetada suvikõrvitsa ja hakklihakastme kooslust. Tulemus oli üllatav ehk siis riivitud suvikõrvits sobitus hakklihakastmega suurepäraselt ja suureks boonuseks oli...

BBQ-maitseline rebitud kanakintsuliha

Rebitud kanakintsuliha on mõnus mugavustoit, mis teeb end peaaegu ise valmis ehk siis panustada on vaja minimaalselt, samas on tulemus selline, mis kergelt sõltuvust tekitab. Meil on see sageli menüüs ja on lastekamba kindel lemmik. Alati tullakse lisa küsima. Serveeri rebitud kanaliha kas krõbedaks röstitud saial, hamburgerikukli vahel või bao-kuklitega, paku juurde värskeid salatilehti ja köögivilju, soovi korral ka koos juustuviiluga ja mõnusamat ampsu on keeruline välja mõelda. Soovitan kasutada rebitud kanaliha valmistamisel nahata ja kondita broileri kintsuliha, mis jääb mahlasem kui kuivaks küpsema kippuv kanafilee. Tänu Maggi uuele BBQ-maitselisele kastmele jääb kanalihale hästi mõnus kergelt suitsune maitse nagu oleks...

Nizza salat. Suvel pea kohustulik

Meie iga-aastase suvemenüü pea kohustuslikuks salatiks on saanud Nizza salat ehk Salade Niçoise. Või no tegelikult selle salati kodustatud ja lihtsustatud variant, kus leiavad oma koha suvised viljad ja oma kanade munad. Originaalretseptist on ta küll pisut erinev, kuid kohustuslikeks komponentideks on hea tuunikala, muna, värsked kartulid ja aedoad. Täiesti ajatu ja alati maitsemeeli hellitav kooslus. Parim suvemagusate köögiviljadega! Sellest salatist on üsna kerge sõltuvusse jääda, sest siin saavad kokku suurepäraselt kokku sobituvad maitsed. Rohelisele salatile laotatuna, maitseks veel mõnus salatikaste ja… no viib keele alla. Mulle meeldib kartuli lisada veel pannil krõbedaks praetuna. Nii on salati koosmaitse veel rikkalikum...

Õuna-Mündi limonaad

Mõnusalt kuum suvi kestab ja vähemalt minu mündipeenar on väljunud igasuguse kontrolli alt. Nii palju münditeed ei ole meie pere suuteline ka mitme aasta jooksul ära jooma, kui seal peenral sirgumas on. Siis ongi tark mündile uusi kasutusvõimalusi otsida. Üheks võimaluseks on teha mündisiirupit, millest saab edasi arendada väga mõnusa õuna-mündi limonaadi. Mõnus värskendav limonaad ja kuum suvi käivad ikka käsikäes. Sellise limonaadi võid kohe puhkusepäeva hommikul valmis segada ja nii on jahutav mõnus jook terve päeva jooksul käepärast. Samamoodi võid suurema kannu- või purgitäie limonaadi valmis teha siis, kui külalised saabumas. Mõnus on seda limonaadi valmistada kraaniga purki, nii...