Soja-seesamikastmes marineeritud heeringaga suupisted mädarõikakreemiga

Meie oma vana tuttav heeringas saab hoopis uue maitsenüansi, kui teda röstitud seesamiseemnetega, ingveri ja küüslauguga maitsestatud sojakastmes marineerida. Sellist heeringat saab serveerida mustal leival. Kreemisust lisab suupistele mädarõikavaht ja pisut krõmpsuvat tektsuuri ning hapukat maitset saab lisada hapukurgiviiluga. Selline pisut teistmoodi maitsekooslus on mõnus värskendus ja justkui sümbol, et ürg-Eesti heeringas ja must leib võivad Aasia köögi maitsetega ka väga edukalt koos tangot tantsida. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Heeringas mädarõika-hapukoorekastmes

Heeringas ja hapukoor on kooslus, milles ei pea pettuma. Soolakas ja intensiivse maitsega heeringas saab hapukoore abil mõnusalt mahedama maitseviimistluse. Selles hapukoorekastmes heeringas tuleb maitselisa andma veel särtsakas mädarõigas ja siin võid kasutada nii purgist võetud või siis riivitud värsket mädarõigast. Lisaks veel hakitud sibulat, marineeritud või hapukurki, värskeid ürte ja lihtne ning nii maitsev ja eestipärane heeringavaagen ongi valmis. Sobib hästi nii pidulauale koos musta leivaga serveerimiseks kui ka tavapäeval võileivale või keedetud kartuli kõrvale sättimiseks. Postitus sündis koostöös VIČI-ga.

Suupistelauale kaks ideed. Rootsi heeringa-munasalat ja särtsaka hapukapsaga heeringas

Kodumaa sünnipäeva eel tasub vaikselt sättima hakata. Kleidid ära triikida, püksid viiki ajada ja mõtteid pidulaua katmise suunas mõlgutama hakata. Siin on kaks heeringaga suupistet, sest see pidupäev ilma heeringa ja kiluta oleks nagu jõulud ilma hapukapsa ja verivorstita. Samas on need mõlemad suupisted pisut kosmopoliitset hingust lisaks saanud. Rootsipärane heeringa-munasalat on küll koostisosade poolest nii Eesti kui vähegi olla saab, samas on tegemist Rootsis levinud moodusega, kuidas heeringat serveerida. Teine suupiste on muidu igati eht-Eesti koostisainetest – must leib, hapukapsas, heeringas ja jõhvikad – samas tuleb hapukapsale maitset lisama täiesti eksootiline sriracha kaste. Ja jääb üle ainult üllatuda, kui...

Pidulik heeringatarrend roosaka heeringaga

Eesti Vabariigi sünnipäev on peatselt tulemas ja nagu igal aastal kerkib ka sel korral küsimus, mida pidulauale panna. Kui jõulude puhul on kindel, et hapukapsas ja verivorstid peavad kindlasti laual olema, siis kodumaa sünnipäeva puhul peale kiluleiva mingit kindlat toitu polegi. Seega tasub meie tuttavatest toiduainetest midagi maitsvat ja põnevat valmistada, mis aitaks väärikalt pidupäeva tähistada ja pidulauda katta. Heeringas, kartul, räim, hapukoor ja veel mitmed meile igiomased toiduained on need, millega tasuks sel päeval pidulauda katta. Üheks maitsvaks ja pilkupüüdvaks suupisteks on heeringatarrend, mida saab serveerida õhukesel mustal leivaviilul. Valmistada ei ole seda keeruline, ainult veidi aega on tarretumiseks...

Üks noobel Cremant sõbrapäevaks ja lisaks mõned lihtsad suupisteideed veel lisaks

Kohe on sõbrapäev ja nagu ikka on sel puhul oma armsaid millegi maitsva või mõnusaga üllatada. Sõbrapäeva puhul võiks midagi tõeliselt nooblit ja maitsemeeli paitavat lauale tõsta ja värskelt on just meie turule saabunud üks eriti hästi sõbrapäevaks sobiv – no vaadake seda disaini – Cremant de Limoux. Blason Rouge AOC Cremant De Limoux Brut on tõeliselt elegantne ja noobel jook, mida sobib lauale sättida pidulikumatel puhkudel. Selle Cremanti valmistamiseks vajalikud viinamarjad on käsitsi korjatud ning pärit lubjakivi ja savirikkast pinnaselt. Vahuvein on küpsenud teise fermentatsiooni ajal 18 kuud pärmisetetel. Veini valmistamiseks on kasutatud Chardonnay, Chenin Blanc ja Pinot Noir...

Juustune kuumsuitsulõhe-porrupirukas

Suitsulõhega pirukas on alati hea mõte, kui vähegi kalasõber oled. Siin pirukas saavad kokku võis hautatud porrulauk, kuumsuitsulõhe, kapparid ja kõik need maitsed vormistab külluslikuks ja maitsvaks lõpptulemuseks riivitud juust, mida võib pirukale lahke käega täidiseks ja peale puistata. Kasutasin selle retsepti puhul Džiugase 12 kuud laagerdunud juustu, aga tegelikult võid katsetada erinevate laagerdusega Džiugase juustudega, millel igaühel omalaadne mõnus ja pisut erinev maitse. Peamine reegel on see, et juustuga ei tasu koonerdada 😉 Džiugas juustud on kõik laagerdunud kõvajuustud ja erinevat värvi pakend tähendab erinevat laagerdumisaega. Kõige noorem on 12 kuud laagerdunud juust ja kõige pikema laagerdusajaga on 36...

Laimi-kookoskastmes lõhe

See Tai köögist inspireeritud ülilihte ja maitsev kooslus on suurepärase argiõhtu päästmise potentsiaaliga ehk siis valmib see vaid loetud minutite jooksul ja liiga palju pingutust ka ei nõua. Maitsed on siin kastmes klassikalised Aasia köögi alustalad ehk siis kookos, laim, sidrunhein ja ingver. Soolasust lisab kalakaste ja teravust võid lisada näpuotsatäie tšillihelvestega. Lõhetükid võivad olla nahaga või ka nahata filee ja parema tulemuse nimel võid need enne pannil kergelt pruunistada. Samas võid kala ka lihtsalt kookoskastmes kala valmis hautada. Viimane variant teeb kastme valmistamise eriti lihtsaks ja saad kõik toimingud ühel jutiga pannil valmis teha.

Vana kooli kohupiimapontšikud

Kohupiimapontšikud on selline toit, mis nõukaajal oli üsna kindla peale iga perenaise menüüs. Pea kõikide vanade kokaraamatute vahelt võib leida käsikirjalisi kohupiimapontšikute retsetpe. Ühel heal aastal hakkasid kõik emad köögis äkki jahu ja munaga segatud kohupiima friteerima. Millegipärast oli omal ajal reegliks see, et mingid toidud sattusid enam-vähem ühel ajal kõikidesse paneelmaja korterite köökidesse. Ühel aastal valmistasid kõik pereemad šarlotte ja tarretasid rullbiskviiti želatiinise massi sees, järgmisel aastal tuli kirju koera vaimustus ja ühelgi sünnipäeval ei pääsenud selleta. Ja siis ühel aastal asetati õliga kastrulid tulele ning hakati ühise alateadvuse toel valmistama kohupiimapontšikuid. Kes trendist maha jäi, kribas kiiresti töö...

Korea krõbe lillkapsas teravas kastmes

Mõni aeg tagasi jagasin SEDA Korea krõbekana retsepti, mis osutus üsna populaarseks. Seda retsepti on blogis juba pea kümme tuhat korda vaatamas käidud. Ühele soolasele roale, mille valmistamiseks on vaja Eesti köögi jaoks üsna tundmatut Korea Gochujang pastat on see tulemus pehmelt öeldes üllatav. Ja samas on tore tõdeda, et alati ei peagi lemmikretseptiks lihtne kook olema. Vahel on põnev end millegi teistsugusega üllatada. Saades sellest paljude lemmikuks saanud retseptist innustust, tegin üsna sarnasel moel ka Korea krõbedat lillkapsast. Mõnus kas siis kastmena ja koos riisiga serveerituna, aga miks mitte ka suupistelauale näputoiduna ja krõbedat lillkapsast kastme sisse dippides. Maitsev...

Hiinapärane kanakaste seente ja paprikaga

Jõulud on selleks korraks ühel pool, aastavahetus peatselt terendamas ja verivorstile ning hapukapsale vahelduseks tahaks vahepeal midagi muud. Näiteks hiinapärast kanakastet seentega. Hea lihtne valmistada ja maitseb kõigile vanusest ja soost sõltumata. Seeni võid siia erinevaid kombineerida. Sobivad nii poes pakutavad seened šampinjonidest alates, aga kui sul soolas või sügavkülmas sügisel enda korjatud seened, siis sobivad ka need siia kastme sisse poetamiseks. Muidu on aga selle kastme valmistamine lihtne nagu lapsemäng. Varu endale austrikastet ja tumedat sojakastet, maitselisa saab anda veel suitsuse maitsega seesamiõliga ja kaste ise valmib loetud minutitega. Mõnus lihtne argitoit!

Jahuta mandariini-mandlikook

Jõulude ajal soovime me kõik lauale panna midagi erilist ja head. Kui soolastest toitudest skoorivad sel ajal seapraad, hapukapsad ja verivorstid, siis magusa poole pealt päris üht ja ainust jõulustaari tekkinud ei ole. Kes küpsetab pohlakringlit, kes meisterdab piparkookidest ja kohupiimast kihilist magustoitu ja kes krõbistab niisama piparkooke ja rüüpab kuuma aromaatset glöggi peale. Kui aga tahta midagi väga jõulumaitselist ja mõnusat pidulauale pakkuda, siis meil on juba aastaid repertuaaris olnud mandariinikook mandlijahuga. Kook on täiesti ilma nisujahuta ja valmistuskäik päris põnev ehk siis esmalt tuleb tunnikese või veidi rohkem keeta mandariine, need siis püreestada ja tainas vormubki vahustatud munadest,...

Pidulik koorekastmes jõuluheeringa suupiste krevettidega

Rootslaste jõululaualt näpatud põnev idee, kuidas mahedamaitseline krevett on kokku kombineeritud heeringaga. Kooreses kastmes ja tibakese mädarõikaga maitsestatud salatiga saab täita või katta pidulikke suupisteleibu. Nii saad tulemuseks hästi mõnusad ja pidulauale sobivad suupisted. Kaunistades võid lisada veel veidi kalamarja, nii on tulemus eriti pidulik. Kui esmapilgul võib üsna tunduda üsna ootamatu heeringa ja kreveti kooslus, siis tegelikult toimib see üllatavalt hästi. Soolakas ja tummine heeringas veidi delikaatsema maitsega krevetiga moodustavad igati ilusa ja, mis kõige olulisem, maitsva koosluse. Valmistamine on lihtne ja nii saadki üsna kerge vaevaga pisut teismoodi mõnusa suupiste kokku kombineerida. Postitus sündis koostöös Vičiga.