Hapukoore-kondenspiimakattega marjakook kaerahelbepõhjal

Suvisel ajal isutab ikka aeg-ajalt koogi järele ning kui põõsastel suvemarjad valmis saavad, siis tuleb neid kindlasti ka koogi sisse sättida. Seni võib aga sedasama kooki teha praeguse kuuma käes kiirelt valmivatest maasikatest, millele võib seltsi sättida särtsakalt haput rabarberit. Lühidalt, tegu on hästi universaalse retseptiga, mis aitab kogu suvise koogimure lahendada ja lisatavad marjad-puuviljad võivad olla just need, mis hetkel metsas ja aias valmis on saanud. Kaerahelvestest põhi teeb selle koogi mõnusalt krõbedaks ja maitse sümpaatselt maalähedaseks. Kondenspiimast täidis on samas kreemine ja hõrk raamistus hapukasmagusatele suvemarjadele. Retsept ilmus ajakirja Toit&Trend suvises numbris.

Praetud juust kahel moel. baklažaani-tomatihautisega ja kinoa-päikesekuivatatud tomatiga salatis

Tõenäoliselt on igaüks valmistanud või vähemalt söönud pannile lahti särisema löödud muna või grillinud kuumadel sütel vardasse aetud liha, kuid grillitud või praetud juust ei pruugi olla seni veel kõigile tuttav. Tunnistust annab sellest kasvõi napp praejuustude valik meie poodides ja vahel tuleb mitu kauplust enne läbi sõita, kui praejuustu lõpuks kätte saad. Nüüdseks on olukord siiski paremaks muutunud ja igati väärt kodumaist päritolu praejuustu leiab nüüd Mo Saaremaa märgi alt. Mo Saaremaa prae- ja grilljuust on inspireeritud Kreeka ja Küprose päritolu kefalotyri tüüpi juustust, mis on tuntud oma soolaka intensiivse maitse ja hamba all kergelt kriuksuva oleku järgi. Seda...

Ohtra sibulaga šašlõkk võis praetud kapsalohkude ja tillipestoga kartulitega

Vaatamata esmalt pikalt külm olnud ja siis tuuliseks pööranud kevadele rühib kõik ikkagi sinna suunda, et ilm muutub suvisemaks ja looduski on juba reipalt roheline ja ´õieehtes. Käes on aasta kauneim aeg ja kes see ikka tahab nüüd toas passida. Nii kolib ka toidutegemine järjest rohkem õue ja grillimine on muutumas pea igapäevaseks tegevuseks. Mina tegin isegi pühapäevaseid pannkooke oma gaasipõletiga grillil ereda hommikuse päikese käes, taustaks ekstaatiliselt siristav lindude koor. Väga mõnus oli! Pannkoogid on samas väikeseks kõrvalekaldeks ja eks peamine toit, mida grillil valmistatakse, on ikka grillitud liha. Tõenäoliselt on palju neid, kelle jaoks samavõrra väärt kraam, nagu...

Kolm kastet grillitud toitude juurde

Vaatamata esmalt külmale ja seejärel tuulisele kevadele liigub kõik ikkagi sinnapoole, et koos rohelusega kandub tubane toimetamine järjest rohkem õue. Samamoodi ka toiduvalmistamine. Kui vähegi võimalik, siis valmivad toidud grillil. Grillitud kraami juurde on aga hea erinevaid maitselisa andvaid kastmeid sättida. Kaste on ju, teatavasti, nagu kirss tordil või täpp i peal. Argentiinas armastatakse grillitud liha ja seepärast teavad argentiinlased ka hästi, milliseid kastmeid grillroogade juurde pakkuda. Seepärast tasuks ka meil pisut spikerdada ja vürtsikas ürdine kaste chimichurri oma grillitud roogade juurde maitselisa andma sättida. Erinevaid ürte võid siia kastmesse julgelt ka ise kombineerida vastavalt sellele, kes hetkel ürdipeenras laiutamas...

Maapähklivõi-toorjuustu täidisega küpsetamata kook

See kook on nüüd juba päris mitu korda meie kodus tegemisele tulnud ja lauale sattunud. Üheks põhjuseks on kindlasti see, et meil peres armastatakse maapähklivõid ja seega kõiki toite, mis maapähklivõist tehtud. Teine põhjus on aga see, et tegemist on häbiväärselt lihtsa valmistuskäiguga koogiga, mis oma lihtsusele vaatamata maitseb täiesti suurepäraselt. Üldjoontes näeb koogi valmistamine välja nii, et esmalt tuleb põhja jaoks purustada kas siis Dopsi või Oreo küpsised. Nende küpsiste puhul ei ole vaja põhjale võid lisada, kuna küpsiste vahel olev kreem seob küpsised ilusti ühtlaseks põhjaks. Maapähklikreemi saab kokku segada aga maapähklivõist, vahustatud koorest ja toasoojast toorjuustust. Nii...

Värskekapsasupp mitmel erineval moel

Kapsasupp on koduste suppide klassika ja ka minu supieelistuste seas kindlalt üks esikoha kandidaate. Või tegelikult on nii, et sel ajal, kui poest või turult tuleb neid kahekiloseid valgeid kapsapäid tarida, ei isuta mul eriti kapsaroogade järgi. Asi muutub aga kevade saabudes, kui poelettidele laotakse need armsad neoonrohelised kapsapead. Sellest hetkest alates algab meil kodus kapsahooaeg. Kui nüüd hästi järele mõtlen, siis me oleme viimaste nädalate jooksul iga päev kapsast söönud. Noore kapsa magus maiste on lihtsalt nii hea! Tavaline on see, et pistan kapsasektorid lihtsalt pannile ja praen võiga parajalt kuldseks. Pisut soola ja ohtralt tilli ning midagi maitsvamat...

Tomati sibula salat ja ameerikapärane kartulisalat. Grillitud liha kaaslased

Vaatamata sellele, et arktiline maikuu soojaga meid just hellitanud ei ole, olen üsna kindel, et esimesed grillimised on kõigil soovijatel juba ette võetud. Seda enam, et seda annab edukalt teha ka sotsiaalse isolatsiooni reegleid jälgides ja kõrvalaias grillivatele naabritele turvaliselt üle aia lehvitades. Nii ka meil. Grillida on saanud nii maal kui linnas ja mitte vähe. Grillihooaja lemmikud retseptid on nüüdseks talvetolmust hoolikalt puhtaks pühitud ning jälle ringluses. Üheks selliseks ajatuks klassikuks on tomati-sibula salat, mis sobib suurepäraselt grillitud kraamiga sobitamiseks. Eriti maitsev jääb see salat suvemagusate tomatitega valmistades, hetkel aga ajavad asja ära kas turult toodud vaarikatomatid, ploomtomatid või...

Marjasmuuti petiga

Marjasmuutid on sageli meie peres päeva päästjaks. Mõnusad on nad nii hommikusöögi juurde, kergeks vahepalaks söögikordade vahel või ka magustoidu rolli kandjana. Lahendavalt kiirelt selle mure, kui hetkel ei ole mahti korralikku toidutegu ette võtta. Smuutide puhul on mõnus see, et saad vastavalt oma soovidele maitse endale täpselt parajaks timmida. Siia peti või hapupiimaga smuuti sisse erinevaid saab kombineerida erinevaid hooajalisi marju. Magusust saab aga lisada meega. Nii saad tulemuseks maitsva ja igati tervisliku joogi, mis maitseb hästi ka lastele.

Lihapallid kooreses kastmes

Lihapallid on üks neist toitudest, mis kodus alati heameelemõminaga vastu võetakse. Neid on võimatu mitte armastada. Sellised lihapallid on tore siis lauale tõsta, kui pere taas laua äärde õhtu- või lõunasöögile koguneb. Rõõmu tunnevad nii suured kui väikesed ja alati võib kindel olla, et ise vormitud lihapallid maitsevad magusamalt kui valmiskujul poest ostetud. Samas võib aga kiirel ajal teha nii, et haarad poest kaasa juba valmis lihapallid ja valmistad kodus vaid koorese kastme, kus sees saab lihapalle soojendada. Või soojendad lihapalle ahjus ja serveerid siis koos selle lihtsa kastmega. Igal juhul on garanteeritud, et kooslus toimub ja taldrikud poleeritakse läikima.

Küpsisetort kohupiima ja maasika toormoosiga

Emadepäevaks tuleb ikka torti teha! Ja kahtlemata on kõige maitsvamad on ikka need tordid, mis on väikeste agarate käekeste poolt valmis meisterdatud. Küpsisetort on üheks selliseks lihtsaks koogiks, mida saab edukalt kas koos lastega meisterdada, aga tegelikult saavad selle koogiga pisut suuremad lapsed edukalt ka ise hakkama. Küpsisetordid on lihtsate kodukookide klassika ja vaatamata uute uhkete toorainete pealetungile maitsevad alati hästi ka uuemal ajal. Eriti kui tordil saavad kokku kohupiim ja maasika toormoos. Postitus sündis koostöös DanSukkeriga.

Mesine koorekohvi-maitseline küpsetamata tort emadepäevaks

Emadepäev on kohe ukse ees ja milline ema ei armastaks kooki. Eriti kui selleks koogiks on koorekohvi-maitseline meega magustatud tarretatud jogurtivahune tort, millel koogipõhjaks toortatrajahust kakaoküpsised. Seega on tegemist oluliselt tervislikuma valikuga kui tavapärane tort, kuid kohe kindlasti ei tule järeleandmisi koogi maitses teha. Tegemist on väga maitsva, mõnusalt mesise kohvimaitselise koogiga, mille valmistamine on jõukohane ka lastele. Eriti kui kasutada tarretamiseks želatiinilehti, mida on lihtsam kasutada kui pulbrilist želatiini. Bambu viljakohv annab koogile mõnusa kergelt mõrkja kohvi nüansi, kuid samas võib seda kooki rahulikult ka pere kõige pisematele pakkuda, sest Bambu kohvi on kofeiinivaba, sisaldades kohviubade asemel hoopis ökoloogiliselt...

Apelsinikana seesamiseemnetega

Kriisiaeg ja ootamatult tihedaks muutunud kodus kokkamine on pjedestaalile tõstnud kõik vanad armsad road. Ühest küljest seepärast, et hästi sissetöötanud ja lihtsatest koostisainetest toidud ei nõua liigset pingutust. Süüa tuleb nüüd ju teha rohkem kui tavaliselt. Teisalt aitavad vanad head maitsed selle pisut segase tuleviku taustal turvatunnet tekitada. Nii ka meie kodus on hakklihakaste ja boršisupp juba mitmendal ringil. Samas on eriolukord kestnud juba piisavalt kaua ja väike tüdimus on kõigil peale tulnud. Tahaks midagi muud ja tahaks, et see lõputu küünlapäev juba otsa lõpeks. Sellestsamast tundest tingituna sai ükspäev üsna teadlikult jälle pisut teistmoodi maitsed tuppa ja toidulauale lastud...