Solymontes oliiviõlist ja oliiviõlidest laiemalt

Oliiviõli, täpsemalt Extra Virgin või siis ka neitsioliiviõli kasutan toidutegemisel pidevalt. Tavaliselt on mul köögiriiulis mitu erinevat oliiviõli, üks pudel selline lihtsam, mida kasutan siis, kui õli vaja suuremates kogustes ja toitudes kus õli maitse ei jää väga selgelt tunda. Näiteks pestodes. Lisaks sellele on alati käepärast ka pudel-paar hõrgumat oliiviõli, mida kasutan pigem maitseainena ehk siis toitude viimistlemiseks seda peale niristades. Oliiviõli annab uskumatult mõnusa lisamaitse nii võileibadele, salatitele, kalale, lihale, mereandidele ja veel mitmetele toitudele pastadest-pitsadest rääkimata. Just selle hõrguma oliiviõli osas on mu nõudmised ja ootused oluliselt kõrgemad ja see peaks olema ikkagi selline õli, mille maitse...

Lihtne panniroog noore kapsa, riisi ja hakklihaga

Minu jaoks algab igal aastal kapsa hooaeg siis, kui kevadel taas neoonrohelised noore kapsa pead poodi ilmuvad. Valged tihked mitmekilosed üle talve peetavad kapsad ei ole minu teema. No ei inspireeri! Ja nii kui märkan neid nupsikuid õhulisi kapsapäid, siis lahkun harva poest nii, et mõnd neist kaasa ei haaraks. Kõige lihtsam on noort kapsast teha lihtsalt võis praetud lohkudena. Minu täielik lemmik ja võin kapsast sel moel lõputult süüa. Väga mõnus näiteks veel adžikaga või hoopis Caesari kastmega kombineeritult. Võis praetud kapsast olen pisut pikemalt heietanud SIIN. Kui aga võis praetud kapsast vahel korraks isu täis saab (tegelikult ei...

Lihtsad datli-kookose pallid kiireks energialaenguks

Nonii, olemegi siis taas kodused ja lõputule küünlapäevale sarnanev painavalt pikk koroona-aeg kestab edasi. Loodetavasti kusagil nädalate või kuude taga oleva võiduka lõpuni, aga seni tuleb olemasolevates oludes ja piirangutes hakkama saada. Koduõppele jäänud pere tekitab paljudele lisamure, et mida siis mitu korda päevas toiduks teha ja lauale panna. Meil kipub olema küll nii, et pere noorim ehk varateismeline kipub ka söögikordade vahel käima külmkapiust saagimas ja kõht läheb tal sageli tühjaks ka söögikordade vahel. See on päris tüütu, sest lisaks toidukordadele tuleb käepärast hoida ka vahepalasid, mis soovitavalt ei oleks ei küpsis, komm ega kohuke, vaid midagi pisut tervisesõbalikumat....

Troopiline toorjuustukreem mango ja kireviljaga

Nonii, nüüd me siis istume taas kõik kodus. Lootused on eelseisval suvel. Äkki saab siis jälle normaalselt elu elada ning sõpradega kokku saada ilma, et eelnevalt peaks läbi arutama viimase nädala kontaktid, (läbi)põdemised ja vaktsineerimised (kusjuures hetkel on see väga kergendav, kui osa seltskonnast on vaktsineeritud. Riskitase kohe tükk maad väiksem). Sõpradega kokku ei soovitata saada ja reisile ka ei lähe. Ajal, kui reisimine tuleb teadmata tulevikku lükata ja troopikasse naljalt ei satu, aitab reisikihku vaigistada üks maitsev troopilistest viljadest magustoit, kus saavad kokku mango mahedus, laimi hapukus ja kirevilja ergas maguhapukas maitse ja krõmpsuv tekstuur. Süües paned silma kinni,...

Peediga marineeritud heeringas ja peedi-heeringasalat apelsinimahlaga

Mingi uitmõtte ajel sattusin vahepeal otsima ideid peedi ja heeringa kombineerimisest. Kui mõelda, et kasukas on mul üks lemmikuid salateid, siis on seletus täitsa olemas ja ju ihkas hing siis mingeid uuendusi vanale lemmikule kõrvale. Kolasin nii rootsi- kui venekeelsetes retseptikogumikes ja päris mitu mõnusat kooslust hakkas silma ning sai ka ära proovitud. Lisaks on veel mitu ideed ootel, mida sooviks lähiajal katsetama hakata. Mulle lihtsalt tundub, et nii Vene kui ka Skandinaavia köök suudab heeringast võluda välja imelisi kooslusi tekitades uusi mõnusaid maitseüllatusi ning seepärast tasuks vahel lihtsalt katsetada. Esimene heeringateemaline katsetus on marineeritud variant koos toore värvilise peediga...

Praetud nuudlid krevettide ja köögiviljadega

Praetud nuudlid on meie peres sageli laual. Valmistada on seda lihtne ja kiire ning lisaks saavad ühel pannil kokku kõik tasakaalus toidukorraks vajalikud komponendid – köögiviljad, mereannid (või kana) ning süsivesikud riisinuudlite näol. Lisaks sellele annab vokitud roog võimaluse ära kasutada külmkappi jäänud jääke olgu selleks siis jupike suvikõrvitsat, poolik karp idudega, eelmisest toiduteost järele jäänud poolitatud paprika või punt ürte, mis ootab kasutamist. Vokiroogade maitsestamiseks on tark kapis valmis hoida erinevaid Aasia stiilis kastmeid – sojakastet, kalakastet, magusat tšillikastet, austrikastet, seesamiõli jm. Esindusliku valiku ja autentse maitsega valiku erinevatest aasiapärastest kastmetest ja maitseainetest leiad Aasia maitsed lehelt, kust on...

Mõnus pajaroog paprika, Kikerherneste, tomati ja hakklihaga

Suured pidustused nüüd ühel pool ja aeg taas argitoitude lainele tagasi suunduda. Vahel on nii, et kapist vaatab vastu jupike sellerit, poolik paprika, poolik tomati- või kikerhernekonserv, peotäis riisi või järelejäänud paar vart ürte. Selleks puhuks sobib hästi plaani võtta üks tummine pajaroog, kus saab mitmed kapinurka jäänud viljad või poolikud purgid edukalt ära kasutada. Retseptis ei pea näpuga järge ajama, vaid võid täitsa rahulikult roa vastavalt sellele kokku kombineerida, mida parasjagu on vaja ära kasutada. Tänu Maggi Idea bolognese kastmele on pajaroog rikkaliku maitsega ning ise ei pea liialt maitsestamisega vaeva nägema. Bolognese kastme koostisesse kuuluvad nimelt nii kuivatatud...

Võileivatort pasteediga ja lisaks veel mõned nutikad suupisted pidulauale

Kohe-kohe ongi käes meie armsa Eesti sünnipäev ja kuigi sel aastal tuleb tähistada oluliselt tagasihoidlikumalt, ei keela keegi kodust pidulauda katta, et oma pere ringis tähistada. Aastad on paraku erinevad ja võib-olla on just tänu sellele hea rahulikult mõtestada seda, kuidas meil ikkagi taasiseseisvunud Eestiga vedanud on. Soovime siis meie riigile pikka iga ning tarku ja jätkusuutlikke valikuid. Mõtlesin just üks päev, et nüüd on üha enam hakanud otsustamise juures olema ka juba need noored, kes on kogu elu saanud elada vabas Eestis. Ja mina usun noorde põlvkonda väga! Et me siis lihtsalt siin igapäevarutiinis ei unustaks, kuivõrd väärtuslik on...

Æbleskiver ehk Taani pannkoogid

Pisut rohkem kui aasta tagasi kolis meie koju üks pann. Ümarate aukudega ja malmist. Funktsioon on üsna ühene – sellel pannil saab valmistada Taani pannkooke, mis kodumaal tuntud nime all Æbleskiver (edaspidi kasutaksin pisut teise tähestikuga harjunud eestlaste silmadele ehk sõbralikumat vormi aebleskiver). Tegemist on Taanis traditsioonilise roaga, mille nimetus tähendas algselt õunaviile, kuigi praeguseks levinud versioonidel enam õunaga väga pistmist ei ole. Pannkoogid sarnanevad meie hapupiimapannkookidele, kus kergitajaks on küpsetuspulber ja/või sooda. Traditsiooniliselt pakuti neid pannkooke jõuluajal, aga mina ei näie küll ühtegi põhjust, miks nende valmistamist ja söömist peaks kuidagi ajaliselt piirama. Meie sõprus aebleskivadega sai alguse üsna...

Šampanja – väärikas jook Väärikaks tähistamiseks

Läheneva Eesti Vabariigi sünnipäeva taustal tuleb taas mõtted pidulikumale lainele sättida ja mis sobib pidulikuks puhuks paremini, kui hea šampanja (NB! mitte šampus 😉). Tundub, et elu on Eestis viimastel aastatel sedavõrd heaks läinud, et šampanjade valik aina laieneb. Selle üle on ainult hea meel, sest see annab võimaluse maitsta erinevaid põnevaid kihisevaid jooke ning arvestades seda, kuivõrd kirglikult erinevad veinimajad oma toodangusse suhtuvad ja traditsioone hoiavad, on avastamist ja maitsemeeli kirgastavaid avastusi palju. Meil on juba aastaid peres see traditsioon, et erinevatel tähtpäevadel kingime ja avame uusi põnevaid šampanjasid. Elame me ju, teatavasti, vaid korra ja väärikad joogid aitavad...

Pisut pidulikum heeringas hapukoore ja kalamarjaga

Eesti Vabariigi sünnipäev on ukse ees ja peale sõbrapäeva roosat vahtu ja vastlapäeva hernesuppi ning lõputut kuklite söömist saab hakata mõtteid juba taas tähistamise lainele sättima. Pidupäevadel võib lauale sättida pisut pidulikumas vormistuses heeringat, mida sobib pakkuda nii musta leivaga või siis kartulitega. Rammus heeringas sibula ja kalamarjaga on mõnus tahe suutäis kõigile kalasõpradele, samas on selle piduroa valmistamine lihtne ja kiire ettevõtmine. Selline pidulik salat sobib hästi ka Eesti Vabariigi sünnipäevalauale sättimiseks, sest heeringas on vägagi Eesti köögi nägu. Siin salatis võid kasutada nii fileena müüdavat heeringat või kui oled eriti tubli, siis alati on kindla peale minek ka...

Lihtne (ja väga maitsev) toorjuustukastmega singipasta

Pastat armastavad kõik ja meie peres on küll järjekordne pastapäev selline, kui kõik reipalt ja ootusärevalt end laua äärde rivistavad. Pastateo puhul on boonuseks lihtsus ja kiirus ehk siis sageli võtab kõige rohkem aega pasta keetmine. Muu valmib juba mängleva kergusega. Nipiks on selle lihtsa toorjuustuga pastakastme puhul pastakastmes pastakeeduvedeliku kasutamine, mis aitab pastakastet kreemisemaks muuta. Toorjuust on igati tänuväärne tooraine, kui soovid maitsvat pastakastet valmistada. Siia kastmesse sobivad ühtviisi hästi erinevate maitsetega toorjuustud. Mina olen kombineerinud Creme Bonjouri toorjuustusid kas siis kukeseene või ka küüslaugu maitsega, aga kindlasti on neid variante veel, seega igaüks võib oma lemmiku ise valida....