Heeringas sinepi-meekastmest teki all muna, sibula ja kapparitega

Vaadates kalendrisse võib tõdeda, et Eesti Vabariigi aastapäev ei ole enam mägede taga ja seetõttu võib hakata vaikselt ka oma mõtteid selle õhtu pidulaua teemade lainele sättima. Heeringas on üks meie rahvuslikest aaretest, mis kindlasti sel õhtul hästi pidulauale sobib. Neid, kes seda toekat soolast kala hinnata oskavad, on õnneks palju, kuigi noorema põlvkonna seas tundub heeringas kahjuks pisut vähem hinnatud olema. Selline teki alla peidetud heeringas on sümpaatselt lihtsa valmistuskäiguga ja samas hästi mõnusa maitsetasakaaluga tõhus soolane suutäis. Sobib see väga hästi ka pidulauale sättimiseks. Samas maitseb suurepäraselt ka argiõhtul või pühapäevalõunaks. Soolane heeringas saab maitselisa sinepikastmest, millele on...

Toekas võileib singi, Brie juustu ja petersellipestoga

Võileivad on kiirel päeval asendamatud ja aitavad ka siis hädast välja, kui on vaja kõhutäide kaasa haarata. Võileiva täidiseks on kreemjas brie-juust, mida täiendavad Oskar Lihatööstuse mahlased singilõigud, toekad tomativiilud ning lõppviimistluseks on vitamiinidest pungil petersellipesto. Sellise võileiva kokku kombineerimisel saad olla parajalt loominguline – vali oma lemmik sink, olgu selleks siis E-vaba fileesink või pea rasvavaba kalkunisink ja juustuna võid kasutada ka sinihallitus- või tavalist viilujuustu. Saiana kasutasin suuremates Prisma Peremarketites kohapeal küpsetatavat tumedat baguette´i, aga sobib ka muu pikk sai või ka ciabatta. Selline rikkalik täidetud baguette sobib hästi ka kaasa võtmiseks, kui sellele lihtsalt võileivapaber ümber keerata.

Lillkapsas magusvürtsikas hiinapärases kastmes

Äsja saabunud Hiina uue aasta valguses on ka meie pere toidulauale sattunud tavapärasest rohkem Hiina toite ja pean tunnistama, et olen sattunud selle maitseküllase köögi võludest taas sõltuvusse. Seekord sai katsetatud täiesti taimse kooslusega ehk lillkapsaga, mida tuleks esmalt ahjus grillelemendi all röstida ja siis külluslikus magusvürtsises teravas kastmes kiirelt läbi küpsetada. Tulemus oli võrratu! Tasub kindlasti järele proovida. Hiina toitude maitsestamisloogika näeb ette, et ühes toidus peavad kokku saama kõik erinevad maitsed ja see külluslikus magusvürtsikas kastmes lillkapsas on just selline maitsemeeli ergutav mõnus suutäis. Klassikaliselt sobitatakse seda tüüpi kastmed kana- või sealihaga, aga kevadhooaja ootuses ihkas hing midagi...

Läätsesupp tomati ja porgandiga. Lihtne ja maitsev

Sel aastal on talvega nagu on ja tänu soojakraadidele ning pikenevatele päevadele hakkab hinge järjest rohkem kevadetunnet tekkima. Eriti neil päevil, mil päike end näitab ning tihased ekstaatiliselt säutsuma sunnib. Ega enam ei ootagi seda talve. Lumeootus on teisenenud sujuvalt kevadeootuseks. Tänu sellele hakkab ka toidulaud kergemaks ja lihavabamaks muutuma. Varsti on käes ka paastuaeg ja kuigi täispaastu ei ole plaanis teha, on väike kevadine puhastus eriti peale suuremaid pühadeaegseid sööminguid igati hea mõte. Et kergemana ja puhtama varakevadele vastu minna. Üks ilmatuma maitsev ja samas täiesti taimne toit on tomatine läätsesupp. Seda on nii lihtne ja mugav valmistada ja...

Takod avokaadosalsa ja rebitud kanalihaga

Takoõhtud koos sõprade või perega on mõnusad. Igaüks saab üheskoos laua ümber olles täpselt enda maitsele sobiva tako valmis teha ja erinevate kastmetega selle siis meelepäraseks vormistada. Avokaadosalsa sobib selle mehhikopärase kombinatsiooniga ideaalselt ja Oskari rebitud kanaliha muudab täidise ühtaegu nii maitsvaks kui ka taljesõbralikuks valikuks. Rebitud kanaliha võid enne pannil või ahjus soojaks teha, aga samas võid seda ka külmana pakkuda. Rebitud kanaliha puhul on pakendisse peidetud küpsetatud ja siis tükkideks rebitud broileri rinnafilee, mistõttu on see taine liha rasvavaene ja vähekaloriline. Isevalmistatud ja värskusest pungil avokaadosalsa on üheks selliseks maitsvaks lisandiks, mida sobib hästi kanale lisaks pakkuda. Sinna...

Kihiline kohupiimatort tatrabiskviidi ja jõhvika toormoosiga

Kuidagi kummastav on üht kooki või torti tervislikuks nimetada, aga kõik sõltub skaalast ja kui siia kõrvale sättida klassikaline magus ja valgest rafineeritud nisujahust kohupiima-biskviittort, siis igal juhul on kindel, et tegemist on oluliselt tervislikuma tordiga. Esmalt on siin ainukeseks kasutatud jahuks toortatra tume jahu, milles säilinud kõik toortatra kasulikud omadused (ja neid ei ole mitte vähe), teisalt on biskviidikihtide vahele sätitud meie rabade supermarja jõhvika ja toortatramee segu, mis on samuti võimas supertoit. Seega, maiustamine ei ole alati patt ja samas on see tort igati maitsev. Koduse testgrupi poolt sai igal juhul soojalt vastu võetud ja kinnitatud, et võiks...

Kapsa lasanje. Gluteenivaba ja süsivesikutevaene

Lasanje on kindlasti paljude jaoks üheks lemmikuks. Kihiline ja külluslik vormiroog on küll paras kaloripomm, kuid samas maitsev ning kõhtu täitev kooslus. Võtad tüki, mõnuled süües ja hiljem nendid pool päevasest kaloraažist ongi saavutatud 🙂 Oluliselt kalorivaesem kapsalasanje on leevenduseks ja lahenduseks neile, kes liigseid kaloreid pisut pelgavad või siis nisugluteeniga või süsivesikutega liialt ei sõbrusta. Kõik eelpool mainitud patud on selles lasanjes lahendatud, sest süsivesikuterohke pasta roll on siin vormiroas kapsalehtede kanda. Hetkel tuleb lasanjeplaatidena kasutada talviselt tugevate lehtedega kapsaid, kuid ootan juba pikisilmi, kui kevade poole müügile saabuvad noored erkrohelised kapsad. Kindlasti tuleb see roog sellise õrna ja...

See vana hea hakklihakaste

Sorteerides hiljuti oma töö jaoks tehtud fotosid, jäi mulle silma suvel tehtud pilt hakklihakastmest. See retsept ja foto ilmusid Oma Maitse lihale pühendatud eriväljaandes ja pilti arhiveerima hakates taipasin, et minu blogisse ei ole selle kümneaastase ajaloo jooksul seni veel selle Eesti köögi tüvitoiduks oleva roa retsepti jõudnudki. Ju tundus see nii iseenesestmõistetav toit olevat. Meie peres on tegelikult hakklihakaste erilisel kohal – mis iganes kulinaarseid katsetusi ja koduköögis ette võtan, siis üksmeelse heakskiidu sööjatelt saan alati garanteeritult just siis, kui lauale hakklihakaste kartulitega tõsta. Hakklihakaste tundubki olevat meie geneetilisse koodi programmeeritud kodutoit, mille puhul on pea alati kindel, et...

Vana kooli lihapirukad Anu pagarist

Need vanakooli lihapirukad on täpselt sellise maitse ja olemisega, mida mäletad ka vanaema tehtud lihapirukate peale mõeldes. Ei midagi liigset ega ühtegi uue aja moodsat trendimaitset, vaid kõik vanad head ausad maitsed. Tuleb tunnistada, et just nii on nad maailma parimad! Selle retsepti näppasin Oma Maitse Liha eri jaoks Tõstamaal tegutsevast Anu Pagarist. Need pirukaid küpsetatakse valmis varahommikuti, et siis päeval saaksid kõik pirukasõbrad värskete ja kui hästi läheb, siis ka soojade saiadega maiustada. Nii harjusingi suvel sättima oma poeskäike just nendele päevadele, kui oli lootust Anu Pagari värskeid pirukaid poest osta. Lihapirukad olid alati need, mida pirukavalikust lasin endale...

Porkkala ehk kuidas porgandist “suitsulõhet” teha

Kes vähegi toidutrendidega kursis, on kindlasti märganud, kuidas erinevaid omnivooride menüüs olevaid toite sujuvalt veganitele sobivateks disainitakse. Nii on võimalik leida täiesti taimseid “lihapalle” või siis baklažaanist valmistatud “heeringat” või ka muna mittesisaldavat beseed või “munaputru”. Maailm avardub ja isegi avastan aeg-ajalt täiesti ootamatuid uusi lähenemisi vanadele tuntud toorainetele. Olin pikka aega üsna irooniline igasuguste “vormin sojamassist kanakintsu” lähenemiste osas, kuid pean tunnistama, et nüüd järk-järgult on mu suhtumine muutunud. Esmalt, mulle VÄGA meeldivad taimsed toidud ja vaatamata sellele, et olen kõigesööja, läheb mul alati kõige rohkem aega poes köögiviljaosakonnas. Seetõttu tundus naljakas ja natuke totter millestki, mis ei ole...

Täistaimne taldrikutäis portobellosteigi, läätsehautise ja lillkapsa-kartulitambiga

Kardetavasti ei ole ma ainuke, kel peale pikki pühi lihatoite nähes näonärvid kergelt tõmblema hakkavad. Hästi valmistatud liharoad on maitsvad ja peolaual igati omal kohal, aga paratamatult saabub ühel hetkel küllastus ja keha annab juba mõnda aega märku, et tahaks midagi kergemat. Tunnistust sellest annab kasvõi see, et toiduajakirju sirvides kippus pilk peatuma ja neelatus tekkima ikka nende toitude juures, kus taimsetel komponentidel põhiroll kanda. Kummitama jäi mind aga portobellosteik tomatise läätsehautise ja lillkapsa-kartulitambiga. Esmapilgul võib see taldrikutäis isegi ära petta ja tundub, et tegemist on tummise liharoaga. Tegelikult on aga taldrikule sätitud täistaimne kooslus, mis sobib hästi ka vegantoitujatele....

Pardi rilette

Pardi rillette on roog, mis on lähedalt sugulane pardi confit´ga ehk siis algselt sarnaneb valmistuskäik confit´ valmistamisele. Pardi confit valmistamisest võid lugeda SIIT postitusest. Järgmises etapis tuleb aga pehmeks haudunud liha väiksemaks tükeldatuna lihtsalt vormi või purki pista ja maitsestunud pardirasvaga katta. Algselt oli selle roa sünniloo põhjuseks võimalus niimoodi liha pikemalt säilitada, nüüd tasub selle valmistamine aga ette võtta siis, kui soovid piduroa väärilist küllusliku määret nautida või ka oma külalistele pakkuda. Selline valmistuskäik aitab ka pidulauast ülejäänud pardi confit´ taaskasutamiseks ehk siis järgmistel päevadel võid nautida pehmeks küpsenud pardiliha juba leival või röstitud saial nagu siin retseptis. Retsept...