Külluslik pasha valge šokolaadiga

Lihavõtted lähenevad ja kuigi ilmad liiga kevadised ei kipu olema, tuleb ka kevad siiski vääramatu jõuga. Seepärast ongi paras aeg oma mõtteid taas lihavõtete lainele sättida ja lihavõtete juurde kuulub ikka ka pasha ehk külluslik kohupiimamagustoit, kus millegagi ei koonerdata. Pasha valmistamise põhinipiks on kohupiima kuivemaks nõrutamine, mille tulemusel kohupiim koogina koos seisab. Kohupiima sisse tuleb segada ohtralt kuivatatud puuvilju, marju ja pähkleid. Ikka nii, et oleks külluslik. Mina eelistan pashat teha Tallinna Keskturult varutud kraamiga. Kohupiima ostan turuhoonest (kohe sisse minnes paremat kätt), kus müüakse lahtiselt Nõmmiku talu kohupiima erineva rasvasuse ja lisanditega. Pasha jaoks eelista ikkagi korraliku rasvasisaldusega...

Taimsed lihapallid tomatikastmes

Kes siis lihapalle ei armastaks! Lastest alates kuni parimas eas parajalt paksude tegelasteni välja. Samas on võimalik lihapalle nautida ka siis, kui oled otsustanud kas alatiseks või ka osaliselt oma menüüst liha välja lülitada. Tomatikastmes lihapallid suudavad iga lapse tuju rõõmsaks teha, serveeri neid siis kas pasta, riisi, tatra või kartuliga. Thormi on hiljuti turule tulnud Eesti toode, mis asendab suurepäraselt loomset hakkliha. Taimne pihvimass, mis oma tekstuurilt on üllatavalt lihalaadne, on pallikeste veeretamine hästi lihtne, sest tegelikult ei olegi vaja midagi muud teha, kui pallikesed vormida, need kas pannil või ahjus valmis küpsetada ja siis tomatikastmega segada. Thormi taimse...

Idandamisest ja võrsete kasvatamisest

Kevadisel ajal peale pikka ja pimedat aega on loomulik, et meie keha on väsinud ja kurnatud. Viimastel aastatel on lisandunud veel vaimne pinge ja ärevus ning enam-vähem kõigil vist nüüdseks ka mingil hetkel läbipõetud koroona. Nii tulebki nentida, et keha vajab hädasti turgutust ja väikest toetust, et kõigest sellest taastuda ning koos kevadpäikesega taas jõudu koguma hakata. Üheks nipiks, kuidas oma kehale tuge pakkuda, on idandite ja võrsete söömine. Neid leiab päris heas valikus ka poodidest, samas ei ole ei ise idandamises ega ka võrsete kasvatamises midagi keerulist ja pigem on see mõnus rahustav tegevus, mis äreval ajal mõtted mõneks...

Hakkliha ja riisi täidisega kapsarullid tomatikastmes

Ukraina stiilis ja Olia Herculese Mamuška raamatust pärit retsepti järgi valmistatud kapsarullid on pisut teistsugused, kui meie tavapärased kapsarullid. Need hauduvad pehmeks tomatikastmes ja see teeb need minu meelest eriti mõnusaks. Hapukasmagus tomatikaste sobitub riisi ja lihaga täidetud kapsarullidega suurepäraselt. Mina kasutan võimalusel kapsarullide tegemisel savoia kapsast. Maitsevahe ei olegi nii väga suur, küll aga meeldib mulle selle kapsa lehtede hästi lahe tekstuur. Selline pisut dramaatiline krobeline kapsaleht, mille erkroheline värv toidu hästi ägedaks värvimänguks muudab. Savoia kapsast ikka vahel liigub, kuigi viimati oli seda meie kaubandusest päris keeruline leida. Seekord tuli appi FruitXpress, kust leidsin ilusa sügavrohelise kapsapea. Tegelikult...

Kihiline soe vürtsikas hummusedipp päikesekuivatatud tomatiga

See on hästi lahe retsept või siis idee, kuidas hummust dipikastmena kasutada. Türgi päritolu vürtsikas soe hummus on põnev moodus, kuidas muidu üsna tavapäraseks saanud hummust serveerida. Siin retseptis on valmistatud täistaimne variant, aga soovi korral võib hummusele lisada ka murendatud fetajuustu või siis võivad lihasõbrad päikesekuivatatud tomati asemel laotada soojale hummusele pannil eelnevalt läbi praetud veisehakkliha. Igaühele oma ja maitses pettuma ei pea! Hummusena on siin retseptis kasutatud Gourmet Clubi klassikaline hummus, mis on värske lisandus nende eksootiliste maitsenüanssidega hummustele. Mõnusalt kreemjas ja rikkalik hummus on hästi paigas maitsestusega ja purki avades pead jälgima, et seda niisama limpsima ei...

Juustupirukad Tomino juustuga

Tean vähe inimesi, kes suudaks vastu panna pehmele sulanud juustule ja nende pirukate kirjeldamisel ongi võtmesõnaks just voolav sulanud juust. Võtmekomponendiks nende pirukate puhul on Piemontest pärit tomino juust. Tomino juust on lehmapiimast valmistatud koorikuga, maheda ja kergelt mõrkja maitsega pehme sisuga juust, mille sisu kuumas vedelaks sulab. Oma olemuselt on ta sarnane brie juustuga. Sageli pakutaksegi tomino juustu kuumutatult koos köögiviljasalatiga ja krõbeda leivaga, nii et süües moodustub sulanud juustu sisust mõnus rikkalik kaste. Sagedaseks lisandiks on ka õhuke singi- või salaamiviil, mis on tomino juustule ümber mässitud. Mina kasutasingi pirukate täidiseks väikest tomino juustu, millel singiriba ümber. Soovi...

Ukraina borš, Vinegrett ja kapsasalat päevalilleseemnetega

Seda postitust ei ole lihtne alustada. Viimasest Eesti sünnipäeva eelsest ja pidulikumas meeleolus postitusest kuni praeguse päevani ei ole maailm enam seesama. Me keegi ei uskunud. Või ei tahtnud uskuda, et vaatamata sellele, et elame 21. sajandis ja tekkinud on meeldiv-mugav heaoluühiskonna tunne, kus maski kandmine tundub olevat üüratu vägivald isikuvabaduse vastu (loe: päris probleeme enam ei ole), alustab keegi siinsamas Euroopas brutaalse ja jõhkra vallutussõjaga võtetega, mis kuuluvad piltlikult kiviaega. See on nii sürreaalne samal ajal ka talumatult ebaõiglane ja valus. Kõikevaldav jõuetuse ja abituse tunne, et kas siis keegi kusagil tõesti ei saa peatada seda karjuvat inimsusevastat tegevust....

Suupisted toorjuustuga Eesti Vabariigi sünnipäevaks

Pidulikel puhkudel tasub ikka panustada suupistelauale, kus maitseküllased ja kaunivärvilised suupisted aitavad pidulikumat meeleolu tekitada. Üheks tänuväärseks abiliseks sellisel puhul on toorjuust, millest annab valmistada erkrohelist hernekreemi ja särtsakat peedikreemi, mis panustab omalt poolt erklilla värviga. Neid kaht kreemi kasutades saad valmistada mitmeid erinevaid suupisteid, mis sobivad väga hästi ka Eesti Vabariigi aastapäevalauale. Maheda maitsega ja magusa alatooniga hernekreem sobib suurepäraselt näiteks kiluga sobitamiseks. Must leib, mahe hernekreem, soolakas-vürtsikilu ja vutimuna. Suurepärane maitsekombinatsioon pisut uuemas vormistuses. Kes aga kilu ei armasta, võib selle asemel graavi- või suitsulõhet koos hernekreemi ja vutimunaga hernekreemile sättida. Peedi-toorjuustukreemiga sobib aga kombineerida näiteks kitsejuustu või...

Kevadvärvides rohelise herne püreesupp

Kuigi veebruar on meil vägagi talvekuu ja aeg-ajalt taas tuisuseks kiskuv ilm annab sellele ainult kinnitust, siis annab samas pikemaks nihkunud päev ja lisandunud valgus järjest enam aimu sellest, et kevad ei ole enam kaugel. Isegi lumikellukesi olla mõnes kohas nähtud. Igal juhul mõjub see kõik nii, et toidusedel kipub minul küll järjest enam kergema ja värskema poole kalduma. Ei isuta enam nende tummiste toitvate hautiste järgi, vaid keha küsib ikka pisut kergemat ja värskemat kraami, olgu selleks siis vitamiinidest pungil salat või hoopis mõnus kevadroheline püreesupp. Selle supi plussiks on valmistamise lihtsus ja kiirus. Lisaks saab siin ära kasutada...

Maapähklivõi brownie. Gluteenivaba

Sõbrapäev on see päev, kus oma armsaid üllatada ja meeles pidada. Mida võib muidugi ka igal teisel päeval teha. Üks mõnus ja igati südamesõbralik brownie võiks hästi sõbrapäevaüllatuseks sobida. See brownie jälgib mõistliku maiustamise põhimõtteid ja võib liigituda vaat et tervislikuks maiuseks, sest jahu sinna lisatud ei ole ja maapähklivõi ning tume šokolaad on küll kalorirohked, aga samas täiesti tervislikud valikud. Maapähklivõi asemel võib ka tahinit ehk seesamiseemnepastat kasutada. Maitsev on see pisut nätske olemisega browie küll! Just selline, et haarad väikese tüki kohvi kõrvale ja siis naudid iga suutäit. Nii et kui sõbrapäevaplaanid veel tegemata, siis just selline brownie...

Maasikakattega küpsetamata Valge šokolaadi-toorjuustukook

Sõbrapäev on kohe käes ja magusad üllatused päevakorral. Ja mis saab olla veel sõbrapäevalikum, kui toorjuustu-valge šokolaadi kook šokolaadiküpsistest põhjal ja maasikakattega. Kõlab ju tõeliselt külluslikult ja parajalt hedonistlikult! Aga vahel ju võib 😉 Tegemist on väga mõnusa maitsekooslusega, kus magusat ja külluslikku toorjuustu-valge šokolaadi vahekihti aitab tasakaalustada pisut hapukas ja jõhvikamahlast särtsakust saanud tarretatud maasikakiht. Maitsesügavust lisab šokolaadiküpsistest põhi. Koogis on kasutatud Farmi uut toorjuustu, mis sobib ka laktoositalumatuse korral ja milles rasvaprotsent tunduvalt väiksem, kui tavalisel toorjuustul. Nii et kannatab ka lisatükki endale küsida, sest taljet see kook liialt ei paisuta, küll aga aitab maitsemeeli hellitada.   Postitus...

Jõhvika ja viinaga graavitud lõhe mädarõikakastmega

Graavilõhe on paljude lemmik ja kuigi graavilõhet leiab ilma suurema vaevata pea igast toidupoest kas lahtiselt või pakendatuna, on kindel see, et omatehtud graavitud kala vastu ei saa ükski poetoode. Ja kindlasti sobib graavitud lõhe või forell suurepäraselt ka pidulauda kaunistama. Nii ka 24.veebruaril ehk kodumaa sünnipäeval. Kui selleks päevaks valmistada kodumaiste jõhvikate ja viinaga graavitud lõhet ning pakkuda juurde särtsakat mädarõikakastet, siis sobib see hästi meie rahvusköögi alustalaks oleva musta leivaga sobitamiseks või ka suupistete valmistamiseks. Luksuslik ja maitsev roog! Lõhe graavimine ei ole keeruline. Tuleb lihtsalt maitsesegu kalale peale määrida ja siis vähemalt 24-tunniks maitsestuma jätta. Kõik vajalikud...