Selge angerjasupp noorte kartulitega

Kuidagi on kujunenud nii, et meil on suvel maakodus olles saanud suvesöögiks angerjasupp. Käid tiiru Pärnu turul ära ja no ei suuda jätta võtmata taas üht Võrtsjärve angerjat kaasa. Hästi palju olen teinud SEDA tomatist angerjasuppi, aga vahelduseks oleme hakanud tegema ka selget angerjasuppi. Hästi lihtne teha ja noorte suvemagusate porgandite ja kartulitega imemaitsev. Tood veel peenralt aromaatset sügavroheliseks sirgunud värsket tilli ka peale ja lihtsalt naudid. Suve maitsed peavadki lihtsad ja ehedad olema. Angerjasupiga on ka see hea, et ühest umbes poolekilosest angerjast saad ära toita terve pere, nii et mõneti saab ümber lükatud müüt, et angerjas hirmkallis toit....

Suvemagusate köögiviljade kütkes

Igal suvel jõuab lõpuks kätte see aeg, mil peenrad ja turuletid mattuvad värske kodumaise kraami alla. Esimesed turritavad-torkivad kurgid, õhetavroosad tomatid, pirakatesse kauntesse end peitnud põldoad või saledat joont hoidvad aedoad või ka neoonrohelised noore kapsa pead või siis peopessa mahtuvad õrna ihuga lillkapsapead. Mõnus aeg! Kõik maitseb suvemagusalt ja hõrgult. Just selliselt, mida hiljem talvel härdusega meenutad. Tasub nautida ja maitseid talletada. Turule minnes korv käevangu haarata ja kõike head ja hõrku sinna sättida ning mitte end tagasi hoida. Suvel ilmuvad lettidele noored rohelised pirakad põldoakaunad. Põldoad on väga maitsvad ja hõrgud suutäied, mida saab nii salatisse sättida või...

Lapi leivad avokaado, muna ja tšilliõliga

Külluslikud suupisteleivad, mis sobivad hästi nii hommikueineks kui ka tõhusamaks vahepalaks. Särtsakas tšilliõli aitab kreemist avokaadot ja poolpehmeks keedetud muna ühtseks maitsetervikuks siduda. Mõnusalt õhuline ja kergelt krõbedaks röstitud lapi leib annab omakorda võileivakattele maitsva raamistuse. NB! Ole hoiatatud. Võib kergelt sõltuvust tekitada! 😊 Meil on selline võiku sageli hommikusöögilaual. Suvel on veel oma kanade tumekollase rebuga munad need, mis kogu kombo eriti nauditavaks muudavad. Basiilik tuleb kasvuhoonest ja aroomid on, pehmelt öeldes, vastupandamatud. Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.

Krõbedas paneeringus camembert juust värske salatiga

Praegu, kus suvemagusaid vilju jagub, on salatitel igati õigustatud koht meie toidulaudadel. Millal siis veel süüa värsket kraami kui mitte praegu. Samas tekib sageli küsimus, et mida sinna salatile seltsiks sättida. Üheks hästi põnevaks ja väga-väga maitsvaks võimaluseks on salatile lisada paneeringus juustu, mis on pannil väljast krõbedaks ja seest sulavaks küpsetatud. Sulanud juustust saab omamoodi kaste mõnusale värviküllale salatile. Ja no kes suudaks vastu panna sulanud juustule! Siin salatis ongi kasutatud NaTurek spetsiaalseks grillimiseks sobivaid juustusid, mis seekord on veel täiendavalt maitselisa saanud krõbedast paneeringust. Siin salatis on võtmekomponendiks NaTureki camembert grilljuustud. Kui muidu on need grilljuustud ette nähtud...

Värsked soolakurgid. Suvel kohustuslikud

Kesksuvisel ajal, kui esimesed värsked ja pisut turris-torkiva olemisega värsked kurgid valmis saavad, tuleks ikka teha ka värskeid soolakurke. Suve ajal täiesti asendamatu. Krõmpsuta niisama või sobita erinevatesse salatitesse, noore kartuli kõrvale või külmsuppidesse. Just sellised ühe-kahe päevased värsketest ürtidest läbi imbunud parajalt soolakad kurgid, mis pole veel värvi muutnud. Imehea! Kuigi praegu pakutakse päris palju ka juba valmis kujul soolakurki, siis tegelikult ei ole nende kodus valmistamine ka üldse keeruline. Värske soolakurgi valmistamisel on vaja teada paari kuldreeglit ja siis saab tegelikult juba ise üsna vaba randmega improviseerida ja erinevaid maitsed kombineerida. Kindlasti tasuks värskele soolakurgile lisada lahke käega...

Ponzu kastmes marineeritud lõhefilee ja kurgisalat

Ponzu kaste on Jaapani köögist pärit hapuka ja sügava umamise maitsenüansiga kaste, mida võiks võrrelda mingil määral vinegrettkastmega. Ponzu kastmele on maitset andmas sidrunimahl, sojakaste, mirin ehk Jaapani magusa nüansiga riisivein või siis suhkur. Tänu oma külluslikule maitsepaletile on Ponzu kaste on hästi laia kasutusvõimalusega. Võid seda kasutada dipikastmena pelmeenide või nuudlite maitsestamiseks, marineerida köögivilja, mereande, kala või liha, kasutada kausitoitude kastmeks või salatikastmena. Ja see on ainult väike valik kõikidest variantidest, kus võid Ponzu kastet kasutada. Mina marineerisin Kikkomani Ponzu kastmes lõhefileed ja värsket kurki. Sellisel moel marineeritud kala ja kurk võib olla mõnusaks eelroaks või siis ka salatikomponendiks....

Sinihallitusjuustukaste. grillihooajal asendamatu

Jaanipäev on lähenemas ja grillihooaeg täies hoos. Tavapärase grillitud liha kõrvale võib aga katsetada erinevaid põnevamaid maitseid ja kooslusi. Üheks selliseks palju erinevaid kasutusvõimalusi pakkuvaks toiduks on sinihallitusjuustukaste või -dipp, mille siis saab kasta erinevat grillitud kraami või siis hoopis kasutada seda kastet näiteks grillitud köögiviljade täitmiseks ja neid koos selle kastemega grillile sättida. Tegelikult sobib selline kaste hästi ka värskete köögiviljade – kurk, porgand, seller, paprika, lillkapsas jm – juurde pakkumiseks. Seega igati paindlik ja võimalusterohke kaste, kus pearollis Bergaderi sinihallitusjuustud. Valida võib kahe erineva väga kvaliteetse ja nõudlikule maitsele sobiva sinihallitusjuustu vahel. Bergaderi Edelpilz on noobli soolaka maitsega...

Krevetitäidiseda takod mangosalsaga

Mõnusa mehhikopärase maitsekombinatsiooniga takod, kus maisitakost ümbrises saavad kokku mangosalsa, laimi ja küüslauguga praetud krevetid ja külluslik avokaadokreem. Lisa veel meelepäraseid köögiviljalisandeid ja midagi mõnusamat on keeruline ette kujutada. Nende takodega on hea kombineerid Gourmet Clubi uut mangosalsat, mis oma magusvürtsika maitsega sobitub krevettide ja muude täidiseainetega ideaalselt lisades nii maitset kui ka mahlasust. Postitus sündis koostöös Gourmet Clubiga.

Suvine suupistelaud kombineerituna väärika mulliga

Lähenemas on lõpupidude hooaeg ja küllap kaetakse paljudes aedades lauad, et tähistada kas siis gümnaasiumi või ka ülikooli lõpetamist. Millegi lõpp ja loodetavasti millegi veel suurema ja toredama algus. Emad-vanaemad suruvad taskuräti pihku ja poetavad pisara, kõned räägivad tiibadest, mis kannavad ja pesast väljalendamisest. On natuke kurb ja samas ka rõõmus meeleolu. Sellistel väikestel perekondlikel pidudel ja koosviibimisel pakutakse ka tervitusjooke ning suupisteid. Et oleks pidulik ja sündmuse väärilline. Elegantne mull on tähistamiseks alati hea valik ja üheks võimalikuks variandiks võiks olla Bourgogne Cremant Cave De Lugny. Cremant on teadupärast elegantne jook, mis on toodetud Prantsusmaal ja šampanjaga sarnasel meetodil,...

Kana-köögiviljavardad Teriyaki BBQ marinaadis

Suvisel grillihooajal tasub valmistada mõnusaid kana-köögivilja grillvardaid. Kikkomani meega Teriyaki BBQ kastmes marineeritud kana ja köögiviljad küpsevad koos vardas maitsvaks grillroaks. Võid marinaadis kasutada nii Kikkomani BBQ teriyaki kastet või ka lihtsalt Kikkomani teriyaki kastet. BBQ kaste on pisut suitsusema maitsenüansiga. Soolasust lisa marinaadile sojakastmega. Sama marinaadiga võid küpsemise ajal kanaliha ja köögivilju veel täiendavalt pintseldada. Tulemus jääb mõnusalt külluslik ja parajalt kleepuv, et grillimise afääri igati õigustada. Köögivilju kombineeri vardasse vastavalt oma eelistustele või külmkapi sisule. Minul olid koosk kanaga vardasse lükatud seened, suvikõrvits, punane sibul ja paprika. Hästi sobivad ka (kirss)tomatid või baklažaan. Suurima valiku Kikkomani tooteid leiad...

Sealihašašlõkk õunamahlamarinaadis

Käes on grilliaeg. Külm kevad on küll grillihooaja algust veidi venitanud, aga vääramatu jõuga on see siiski käes ja seega paras aeg hakata selle hooaja grillihitte käe sisse harjutama hakata. Üheks väga maitsvaks mooduseks on teha šašlõkki õunamahlamarinaadis. Ohtra sibulaga. Õunamahl aitab lihale lisada magushaput mõnusat maitset ning toimib samas ka liha pehmendajana. Siia marinaadi sobivad ideaalselt koduaia naturaalsed õunamahlad ja vastavalt õunasordile saab tulemuseks kas hapukama või magusama alatooniga marinaadi. Liha osas eelista seakaela liha ja seda tasub otsima minna turule. Keskturu lihasaalis on mitmeid kodumaise sealiha pakkujaid, kelle juurest ostes saad lihatüki igast küljest üle vaadata. Kui ise...

BBQ marinaadis kanatiivad kuumaõhufritüüris

Kuumaõhufritüürid tunduvad olevat viimase aja üks suuremaid köögihitte. Ma ise olen muutunud aastate jooksul pisut ettevaatlikuks igasuguste uute vidinate suhtes sest neid trendikaid köögimasinaid on palju olnud, mis hiljem oma vääritu koha kusagil keldris või garaažis leiavad. Ajutiselt ülevihisevaid köögitrende on lihtsalt olnud piisavalt, et muutuda pisut skeptiliseks. Samas loomulikust uudishimust lähtudes mõtlesin siiski katsetada, kui Philips mulle oma Airfryer Smart XXL katsetada pakkus. Tõenäoliselt olen üks viimaseid inimesi, kellel seni veel kuumaõhufritüür puudus. Olen nüüd veidi saanud katsetada ja tuleb tunnistada, et meeldivalt üllatunud. Kui mul eelnevalt tekkis küsimus, et mida see lisavidin teeb sellist, mida mu üsna hea...